Osaatko elvyttää? Ohjeet entistä helpommat myös maallikolle

Löytyykö joulupöydästä ensiaputaitoisia? Näytämme, mitä  taitoja jokaisen pitäisi osata 8:38
VIDEO: Näin käytetään sydäniskuria ja suoritetaan painalluselvytys

Osaisitko toimia, jos joulupöydässä yhtäkkiä yhdellä vieraista ruoka juuttuisi kurkkuun? Tai lahjaostoksilla kauppakeskuksessa osuisit paikalle tilanteeseen, jossa ihminen on saanut sairaskohtauksen ja tilanne vaatisi elvytystä?

Näissä tilanteissa toiminnan pitäisi tulla suoraan selkäytimestä ja ensiaputaidon perusteet olla hallussa. Viiden jälkeen-ohjelmassa vieraillut kouluttaja, ensihoitaja Tuomas Forss opasti juontaja Shahin Doagua elvytyksen perusteisiin ja muistutti elvtysohjeisiin tulleista uusista painotuksista.

Pelkkä paineluelvytys maallikkoelvytyksessä riittää nykyään. Puhaltaa ei enää tarvitse, jos ei osaa eikä halua. Siinä on se ajatus, että madalletaan sitä kynnystä mennä auttamaan. Pelkkä painelu riittää, kertoo Forss.

Puhallus ei siis ole kielletty ja sitä voi edelleen taidon ollessa hallussa antaa elvytettävälle. Forss myös muistuttaa, että painallukseen pitää laittaa tarpeeksi voimaa. 

– 100-120 kertaa minuutissa on oikea tahti ja aika kovaa saa painella. Yleensä maallikot painavat liian hiljaa, toteaa Forss.

Forss muistuttaa myös 112-hätänumeroon soittamisesta, jos huolestuu potilaan kunnosta.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat