Mainos

Lääkäri Antti Heikkilä kuuli kirjansa poisvedosta tänä aamuna: "Jos S-kauppa olisi oikeasti huolissaan ihmisten terveydestä, niin miksi se myy tupakkaa?"

Lääkäri Antti Heikkilä ihmettelee, miksi hänen kirjansa on aiheuttanut niin paljon kohua. Hän luki tänä aamuna uutisista, että SOK on päättänyt poikkeuksellisesti vetää hänen kirjansa myynnistä liikkeistään. 

SOK:n kaupallisen johtajan Ilkka Alarodun mukaan päätös tehtiin ketjun sisällä.

– Seurasimme kirjaan liittyvää keskustelua ja kävi nopeasti selväksi, että lääketieteellinen yhteisö laajasti – ellei kokonaisuudessaan – on sitä mieltä, että kirja sisältää väärää tietoa, Alarotu kertoo.

– Kun kyse on ihmisten terveydestä, niin näimme viisaammaksi sen, että emme myy tällaista kirjaa. Ohjeet on annettu, että myymälät poistavat kirjat myynnistä. 

Heikkilä ei väitteitä purematta niele. Hän on lukenut kirjaansa liittyvää keskustelua pitkin syksyä ja ihmettelee asiantuntijoiden kommentteja.

– Asiantuntijat vaikuttavat esittävän mielipiteitä faktojen sijaan. Minun mielestäni ihmisten pitää saada tietoa esimerkiksi hoitojen haitoista, hän sanoo.

– Lisäksi kun olen lukenut näitä kriittisiä arvioita, tulee sellainen tunne, etteivät kommentoijat ole edes lukeneet kirjaa. En missään vaiheessa sano, että pitäisi jättää lääkkeet, vaan sanon, että elämäntapamuutoksilla voi päästä lääkkeistä. Päällä on mustamaalauskampanja päällä eikä näillä ihmisillä ole edes tarvetta keskustella tästä. 

"Otamme rauhallisesti"

Hän ei myöskään ymmärrä SOK:n perusteita kirjan poisvedolle.

– Jos S-kauppa olisi oikeasti huolissaan ihmisten terveydestä, niin miksi se myy tupakkaa? Onhan se minunkin mielestäni aika poikkeuksellista, että kauppa alkaa boikotoida tavaraa, kun senhän pitäisi myydä sitä, mitä ihmiset kyselevät. 

Heikkilän korviin ei ole kuulunut muita boikotteja. Kustantajan kanssa hän kertoo vaihtaneensa viestejä syksyn mittaan. 

– Olemme ottaneet rauhallisesti ja olemme olleet kiinnostuneita tästä kaikesta hässäkästä, mitä kirja on nostanut. 

Ylen mukaan myös Kesko vetää kirjan pois myynnistä. 

Liiton hampaisiin

Heikkilä on nostanut kirjoituksissaan esille insuliiniresistenssin, jolla tarkoitetaan tilaa, jossa insuliiniherkkyys on alentunut, eli elimistö on tullut vastustuskykyiseksi insuliinille.

Heikkilän mukaan se on monen sairauden taustalla.

– Siihen ei ole lääkettä, vaan se lääke on elämäntapamuutos. Jostain syystä tätä näkökulmaa ei haluta päästää julkisuuteen. 

Hän kertoo joutuneensa diabetesliiton hampaisiin jo 12 vuotta sitten, kun hän oli kirjoittanut diabeteksen ruokavaliohoidosta. 

– Kerroin vain, että vähentämällä hiilihydraatteja voi saada kakkostyypin diabeteksen kuriin. Jotain tämäkin kohu kertoo tästä maasta ja siitä, että kaikki ei ole yhteiskunnassa ihan kunnossa. 

Kritiikin taustalla olevana motiivina Heikkilä pitää medikalisoitumista – sitä, ettei edes mietitä vaihtoehtoja lääkkeille. Hänen mukaansa taustalla on lääketeollisuudessa pyörivä raha ja valta. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja