Laajin Suomessa nähty Vincent van Gogh -näyttely avautuu Helsingissä – "Taiteilijan intensiteetti ja intohimo tekivät suuren vaikutuksen"

Ainutlaatuinen kattaus esittelee Van Goghin teoksia – tältä näyttävät uran alkuvaiheen työt 3:06

Toistaiseksi laajin Suomessa nähty taiteilija Vincent van Goghin taidetta esittelevä näyttely avautuu lauantaina Helsingissä. Näyttelyssä on esillä 40 piirustusta taiteilijan uran alkuvaiheilta sekä kaksi öljyvärimaalausta. Didrichsenin taidemuseo aloitti työn näyttelyn saamiseksi Suomeen jo vuonna 2012. 

Näyttelyn työt kertovat havainnollisesti taiteilijan uran alkutaipaleesta. 

– Van Gogh ei ollut seppä syntyessään. Kun hän hakeutui taiteilijan uralle, hän erittäin tietoisesti opiskeli piirtämistä. Hän uudelleen ja uudelleen piirsi mallikirjoista sekä haki eläviä malleja. Tässä näyttelyssä nähdään, miten hän kehitti taiteilijan uraansa.

– Se on minuun tehnyt suuren, suuren vaikutuksen tämä intensiteetti ja intohimo, millä Vincent van Gogh on taiteilijuuttaan edistänyt ja kuinka hän on sitä muotoa näissä teoksissa hakenut, kuvailee taidehistorioitsija Minna Tuominen.

Van Goghin piirrokset ovat jo valmiita teoksia

Esillä on 40 piirrosta, joiden aiheet taiteilija haki lähipiiristä: perheestä, maisemista ja arkisista askareista. Hän yhdisteli alusta alkaen luovasti eri tekniikoita.

– Nämä ovat hyvinkin valmiita teoksia. Ei ole kyse pelkästään luonnoksista öljyvärimaalauksiin vaan itsenäisiä teoksia, muistuttaa Tuominen.

Tuominen kutsuu piirroksia päiväkirjanomaisiksi.

– Ne ovat hyvin intiimejä ja päiväkirjanomaisia. Niistä voi seurata loistavasti  Vincentin kehityskaarta ja koko elämän polkua. Aiheet tulivat lähipiiristä. Hän kirjoitti veljelleen toivovansa, että piirtäminen olisi yhtä sujuvaa kuin kirjoittaminen. Hän koki olevansa hyvä kirjoittaja.

"Museon historian suurin ponnistus"

Näyttely on tähän mennessä laajin Suomessa nähty van Gogh -näyttely eikä sen saaminen Suomeen ollut itsestäänselvyys.

– Tämä oli koko museon historian ajan suurin ponnistus ja projekti onkin kestänyt 8 vuotta. Korona toi vielä oman lisänsä. Elokuussa, kun teokset piti kuljettaa tänne, niin viime hetkeen asti olimme epätietoisia, pääsevätkö teokset matkaan, kertoo Didrichsenin taidemuseon johtaja Maria Didrichsen.

Mittaamattoman arvokas näyttely vaatii myös runsaasti erityisjärjestelyjä.- Turvallisuuteen ja teosten turvaamiseen kohdistuu paljon vaatimuksia. Vartiointia on enemmän ja se on aktiivista. Meillä on myös metallinpaljastinportti käytössä, sanoo Didrichsen.

Näyttely avautuu yleisölle lauantaina. Koronan takia näyttelyyn pääsee vain rajattu määrä vierailijoita kerrallaan.

Lue myös:

    Uusimmat