Mainos

Laajakaistayhteyksistä apu etäopetukseen?

Opetusministeriö toivoo laajakaistayhteyksistä apua syrjäseutujen opetustarjontaan. Liikenne- ja viestintäministeriö ei lämpene OPM:n toivomuksille etäopetuksen mahdollistavien yhteyksien taloudellisesta tukemisesta.

Opetusministeriö haluaa valtion tukea laajakaistayhteyksien rakentamiseen syrjäseuduille, jotta koulut pystyisivät kehittämään opetustaan. Ilman nopeita internetyhteyksiä etenkin pienten lukioiden on vaikea kilpailla suurten kanssa.

Esimerkiksi etäopetus olisi yksi keino opiskelun monipuolistamiseen, mutta se onnistuu vain hyvillä verkkoyhteyksillä. Suomessa yhteyksien rakentaminen on jätetty markkinoiden eli puhelinyhtiöiden asiaksi.

Liikenne- ja viestintäministeriö katsoo, että mahdollinen tuki pitää maksaa suoraan yhteyksien käyttäjille eli vaikkapa kouluille ja kirjastoille. Käyttäjien tukeminen ei kuitenkaan auta, jos itse yhteys puuttuu.

Opetusministeriö arvioi, ettei markkinavoimia kiinnosta laajakaistayhteyksien rakentaminen sinne, missä niitä kipeimmin kaivataan. -Liikenne- ja viestintäministeriö ja opetusministeriö ovat tästä eri mieltä. Meidän käsityksemme mukaan tarvitaan politiikan muutosta niin, että julkinen valta tulisi jollakin tavalla mukaan, sanoi opetusministeriön ylijohtaja Arvo Jäppinen tänään Helsingissä pidetyssä toimittajatapaamisessa.

-Markkinavoimat eivät koskaan tarjoa laajakaistayhteyksiä syrjäisille lukioille. Jonkun se pitää maksaa, eikä maksajaa ole löytynyt, Jäppinen totesi.

"Kaikki vaatisivat tukea"

Ruotsissa valtio tukee syrjäseutujen verkkoyhteyksien rakentamista.

Viestintäneuvos Antti Kohtala liikenne- ja viestintäministeriöstä tähdentää, että Suomenkin tavoitteena on saada laajakaistayhteydet koko maahan vuoteen 2005 mennessä. -Emme me tylyjä ole, Kohtala selitti ministeriönsä linjaa.

Kohtalan mukaan verkkojen rakentamista ei haluta tukea suoraan, koska tuen pelätään vievän puhelinoperaattorien halut omatoimiseen rakentamiseen. Kun yhtä yritystä tuettaisiin rakennustöissä, muutkin edellyttäisivät vastaavaa tukea omiin hankkeisiinsa, arvellaan liikenne- ja viestintäministeriössä. Valtion rahat eivät millään riittäisi kaikkien tukemiseen.

Kohtalan mukaan syrjäseuduille ei edes tarvita kalliita valokaapeleita, vaan asia hoituisi nykyisissä puhelinverkoissa ns. ADSL-yhteyksien avulla. Tällä haavaa operaattorit ovat valmiita tarjoamaan ADSL-liittymiä, jos käyttäjiä löytyy kymmenkunta. Kunnan koulu ja kirjasto eivät siis vielä riitä kysynnäksi.

Kohtala arvelee, että tekniikan kehitys poistaa pulman ehkä jo lähivuosina. Uusien laitteiden avulla jo muutama käyttäjä saattaa riittää kannattavaan toimintaan.

Syrjäkuntien lukioiden ongelmana kuitenkin on, että muutamassa vuodessa niiden toiminta saattaa jo loppua, kun opiskelijat hakeutuvat monipuolisiin kaupunkilukioihin.

Kohtala lupasi tänään ministeriönsä kuuntelevan kaikkien osapuolten näkemyksiä. -Kyllä mekin tässä koko ajan muutamme mielipidettä, viestintäneuvos hymähti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.