Mainos

Kyttääjänaapurille pureskeltavaa - subbarilla maustettu kaiutintelakka jytisee tyylillä

Tämänkertaisessa laitetestissämme on kokoonsa nähden melko painava köriläs. Usein teknologialaitetesteissä tuotteen painavuus katsotaan negatiivisena asiana, mutta ei tällä kertaa.

Pöydällämme nököttää nimittäin korealaisen teknologiajätin Samsungin uusin näkemys kodin langattomia yhteyksiä hyödyntävästä kompaktista äänentoistojärjestelmästä. Ja tässä tapauksessa 8,6 kilon paino luo tuotteesta hyvinkin luotettavan kuvan.

Kotiteatterin keskikaiuttimelta näyttävä Samsung Wireless Audio with Dock (DA-E750) -kaiutintelakka sisältää monipuolisten langattomien ominaisuuksien lisäksi myös telakointimahdollisuudet iPhonelle ja useille Samsungin Galaxy-laitteille.

Pienestä koostaan huolimatta Samsungin kaiutintelakka kykenee tuottamaan sen verran jyhkeän soundin, että korva seinää vasten elävälle uteliaalle naapurillekin saa tarjottua uutta sulateltavaa.

Hifi-laitteen olemus

DA-E750 on erittäin korkealuokkaisesti rakennettu kokonaisuus, jonka vankka, mahonginvärinen kotelo kiiltävällä lakkaviimeistelyllä miellyttää vaativaakin sisustussilmää.

Kaiutinelementtien ympärillä on käytetty kromin ja harjatun metallin värisiä yksityiskohtia.

Laitteen muotokieli on hyvin pelkistetty: Kaiutintelakan edessä on kaksi keskiäänikaiutinta ja diskanttikaiuttimet. Ilman suojaritilöitä varustetut kaiutinelementit ovat tyylikkään näköiset, mutta samalla alttiimpia vaurioitumiselle.

Samsung Wireless Audio with Dock

Laitteen päällä on puolestaan neljästä näppäimestä koostuva musta pyöreä kiekko. Volume-näppäinten lisäksi kiekosta löytyvät play/pause-nappi sekä nappi yhteystilan valintaa varten. Näppäinten väliin jäävällä alueella kiekon keskellä on näyttö, josta näkyy kulloinkin valittuna oleva yhteystila.

DA-E750 on varustettu sisäänrakennetulla tyhjiöputkivahvistimella. Kaksi elektroniputkea näkyy laitteen päällä olevan läpinäkyvän pyöreän kuvun kautta. Laitteen ollessa päällä putket hohtavat himmeän punertavina. Samalla myös kuvun pinta lämpenee selvästi.

Kyseessä on kokonaisuudessaan mielenkiintoinen yhdistelmä vintage-tyyliä ja modernia hifistelyä.

Pelkistetty olemus jatkuu myös laitteen takana. Sieltä löytyy liitännät virtajohdolle, verkkokaapelille, USB-tikulle ja AUX-liitännälle. Lisäksi takana on myös huoltoa varten tarkoitettu service-liitin ja WPS-nollauspainike, jota käytetään yhdistettäessä laitetta langattomiin verkkoihin.

Mobiililaitteen telakointiin käytettävä Dual Dock -kaksoistelakka sijaitsee takalevyssä laitteen yläreunan tuntumassa. Telakka ponnahtaa esiin kun sitä painaa kevyesti.

Dual Dock -telakassa on liitännät sekä Applen 30-pinnisellä liitännällä varustettuja iOS-laitteita että micro-USB -liitäntää käyttäviä Android-laitteita varten. Telakka myös lataa siihen kiinnitettyjen laitteiden akkuja.

Android-laitteisiin voi ladata Play-sovelluskaupasta Samsungin ilmaisen "Wireless Audio with Dock" -sovelluksen, jonka avulla järjestelmä avaa Bluetooth-yhteyden automaattisesti kuuntelua varten, kun laite loksautetaan micro-USB -liitäntään. Kyseinen sovellus tukee useita Samsungin Galaxy -sarjan kännyköitä.

Sovellus itsessään on melko pelkistetyn oloinen. Sen kautta voi musiikin toistamisen lisäksi tarkistaa mm. puhelimen akun varauksen, kellonajan ja sääennusteen eli käytännössä ei mitään mullistavaa.

Laitteen mukana toimitettava pieni kaukosäädin jatkaa minimalistisella, mutta erittäin tyylikkäällä linjalla. Kaukosäätimessä on vain kaikkein välttämättömimmät toiminnot ja erikoisominaisuutena painike, jota näpäyttämällä laitteeseen saa ylimääräistä bassoboostia.

Itse jytinän tuottamisesta pitää huolen kaiutintelakan pohjaan huomaamattomasti sijoitettu subwoofer.

Kattava määrä yhteysvaihtoehtoja

Samsungin kaiutintelakan ehdotonta valttia on sen langattomien yhteysvaihtoehtojen monipuolisuus: tarjolla ovat Airplay, Samsungin AllShare ja Bluetooth 3.0 häviöttömällä apt-X -koodekilla varustettuna.

Sound-Share -ominaisuuden avulla kaiutintelakan voi kytkeä suoraan myös television kaiuttimeksi. Ominaisuuden hyödyntäminen edellyttää kuitenkin myös televisiolta Bluetooth-ominaisuutta.

Langattomien ominaisuuksien lisäksi laitteeseen voi kytkeä piuhalla verkkoyhteyden tai kuunnella musiikkia USB-liitännän tai perinteisen 3,5 mm:n AUX-tuloliitännän kautta.

Näin kokeilimme

Kokeilimme kaiutintelakkaa ensin langattomasti Asuksen Nexus 7 -tabletin Bluetooth-yhteyden kautta. Laiteparin luominen on yksinkertaista ja nopeata. Musiikki ja elokuvien äänet toistuvat tällä tavalla moitteettomasti.

Kokeilimme Nexus 7:n sijoittamista myös telakointiaseman micro-USB -liitäntään, vaikka se ei olekaan telakan tukemien laitteiden joukossa. Nexus 7 kyllä lataantui telakassa, mutta ei muodostanut automaattisesti Bluetooth-yhteyttä, vaikka Samsungin kaiutintelakka-sovellus oli päällä.

Tosin Nexus 7:n micro-USB -liitin on muutenkin asemoitu niin, että tabletti täytyisi asentaa telakkaan takakansi katsojaan päin, mikä ei olisi kovinkaan käytännöllistä.

Seuraavaksi testasimme kaksoistelakkaa Samsung Galaxy SIII Mini -puhelimella, johon oli myös asennettu Samsungin kaiutintelakkasovellus.

Tässä tapauksessa järjestelmä kytki laitteiden välisen Bluetooth-pariliitoksen automaattisesti päälle, kun puhelimen tökkäsi micro-USB -liitäntään. Tosin edellytyksenä on, että kaiutintelakasta on valittuna Bluetooth- tai telakointitila aktiiviseksi.

Kuuntelimme laitetta myös suoraan johdon kautta AUX-liitännän kautta eri äänilähteillä.

Äänenlaatu oli kaikissa tapauksissa miellyttävän ja tasapainoisen kuuloista.

Miellyttävä äänimaailma

DA-E750 on siis varustettu sisäänrakennetulla tyhjiöputkivahvistimella. Elektroniputkien käytöllä järjestelmän äänenlaadusta pyritään luomaan luonnollisen lämmin ja korvaa miellyttävä.

Samsungin kaiutintelakan tuottama ääni on todellakin hyvin lämmin, pehmeähkö ja kuulijaa lähelle tuleva. Klassisen musiikin kuuntelu on erittäin miellyttävää ja monivivahteista kyseisellä laitteella, mutta toisaalta järjestelmä kykenee tarjoamaan kiitettävästi myös terävää potkua menevämpään nykymusiikkiin.

Plussaa

Miinusta

Tarvittaessa basson saa jytkymään suuremmassakin tilassa yllättävän vahvasti, kun ottaa huomioon järjestelmän kompaktin koon.

Stereovaikutelma jää kuitenkin melko vaatimattomaksi, sillä laitteen kaiuttimet ovat melko lähellä toisiaan.

Laite ei kisaa hifi-tasoisten erillissarjojen kanssa, mutta omassa kategoriassaan se on kovatasoinen laite. Laitteen tuottama äänimaailma on tasapainoinen ja tehoa riittää mukavasti musiikin kuunteluun kovillakin voimakkuuksilla.

Takaa pyöristetty minimalistinen kaukosäädin on miellyttävä käyttää. Kaukosäädinkäyttöä ajatellen olisi kuitenkin käytännöllisempää, jos näyttö olisi sijoitettu kaiutintelakan etupaneeliin kansiosan sijasta. Kaukosäädintä käyttävä ei nimittäin nykyisellä ratkaisulla näe sohvalta käsin, mikä valinta laitteen näytössä kulloinkin loistaa.

Nämä ovat kuitenkin melko pieniä puutteita kun ottaa huomioon, mitä kaikkea DA-E750 -kaiutintelakka tarjoaa:

Hienosti viimeistelty laite istuu vaivattomasti niin moderniin sisustukseen kuin klassisempaankin ympäristöön. Kompaktiksi pöytäkaiutinjärjestelmäksi se tarjoaa hyvin miellyttävän ja tarvittaessa puhdikkaan kuuntelukokemuksen.

Langattomat toiminnot ovat monipuoliset, ja kahdella eri liitäntävaihtoehdolla varustettu telakka tarjoaa enemmän valinnanvaraa laitteiden liittämiseksi.

Ominaisuuksien kirjo tuntuu kuitenkin myös rahapussissa. Samsungin langaton kaiutintelakka maksaa nimittäin tuhdit 620 euroa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.