Kysy liikenneturvallisuudesta: Mikä on riittävä turvaväli näin syksyllä?

Kysy liikenneturvallisuudesta -sarjassamme lukijoiden kysymyksiin vastaavat Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen ja muut liikenneturvallisuuden asiantuntijat joka perjantai. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi

Kysymys: Mikä on riittävä turvaväli näin syksyllä?

Vastaus: Syksy ja alkava talvi tuovat tullessaan kaksi ajamisen kannalta keskeistä ongelmaa: näkyvyys ja pitävyys heikkenevät. Olosuhteiden muuttuessa haasteellisiksi, turvavälin merkitys korostuu.

Turvaväli eteen

Saavutat monta etua pitämällä riittävää turvaväliä edellä ajavaan:

  • Peräänajon riski vähenee.
  • Saat havainnoitua olennaisia asioita aiemmin.
  • Muut havaitsevat sinut ja autosi paremmin.
  • Ajamisesta tulee miellyttävämpää ja taloudellisempaa.
  • Lasinpesuneste ja pyyhkijänsulat säästyvät, kun edellä ajavan tien pinnasta nostattama kura ei lennä autosi päälle.
  • Auton maalipintaan tai tuulilasiin ei tule kiven- eikä nastaniskemiä edellä ajavan renkaista.

Pyri pitämään vähintään neljän sekunnin turvaväliä edellä ajavaan. Kun edellä ajava ohittaa jonkin kiintopisteen (sillan varjo, opastetaulu, liikennemerkki tms.), ala laskea rauhallisesti neljään. Kun olet laskenut, saat itse olla samaisen kiintopisteen kohdalla.

Toinen hyvä keino riittävän turvavälin arviointiin liittyy etäisyyden säätelyyn. Jos pystyt säätelemään etäisyyttä edellä ajavaan pelkän kaasun avulla, on sinulla turvaväliä riittävästi. Jos taas joudut vähän väliä painamaan jarrua, ajat liian lähellä.

Turvaväli sivulle

Mikäli tien reunassa kulkee kevyttä liikennettä, jätä heihin riittävästi sivuetäisyyttä.

Etäisyyden tuomaa pelivaraa tarvitaan erityisesti liukkaalla kelillä, koska pyöräilijä saattaa kaatua tai jalankulkija liukastua. Liukkaaseen keliin ei välttämättä tarvita lunta tai pakkasta. Jo pientareella olevat kosteat puiden lehdet tekevät tien pinnasta petollisen liukkaan.

Älä myöskään aja liian lähellä pysäköityjä autoja. Autosta saattaa joku avata oven yllättäen eteesi.

Ole erityisen tarkkana yksisuuntaisella tiellä ajaessasi, jos sen vasempaan laitaan on pysäköity autoja. Tällöin matkustajat poistuvat ajoradan puolelle. Matkustaja ei välttämättä huomaa tilanteeseen liittyvää riskiä, koska hän on tottunut poistumaan autosta jalkakäytävälle.

Pidä myös huoli omista matkustajistasi, kun olet itse vastaavanlaisessa tilanteessa.

Lue myös:

    Uusimmat