Kysely: Suomalaiset kannattavat sotilaallista liittoutumattomuutta

Suomalaisten selvä enemmistö on edelleen sotilaallisen liittoutumattomuuden kannalla. Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) julkistaman tutkimuksen mukaan 71 prosenttia suomalaisista kannattaa sotilaallista liittoutumattomuutta.

Tykin tähtäin

Liittoutumisen kannalla on suomalaisista 20 prosenttia. Miehistä sotilaallista liittoutumista kannatti 24 prosenttia ja naisista 17 prosenttia. Puoluekantansa ilmoittaneista liittoutumista kannattivat eniten, 31 prosenttia, kokoomuksen kannattajat. Liittoutumista kannattivat muita selvästi vähemmän sosiaalidemokraattien ja vasemmistoliiton äänestäjät. SDP:n äänestäjistä liittoutumista kannatti 15 ja vasemmistoliiton äänestäjistä vain 6 prosenttia.

MTS on tutkinut kansalaismielipidettä sotilaallisesta liittoutumisesta vuodesta 1996 lähtien yhteensä seitsemän kertaa. Nyt julkistetun tutkimuksen mukaan sotilaallisen liittoutumattomuuden suosio näyttää viimeisen vuoden aikana vakiintuneen noin 70 prosentin tasolle. Alimmillaan se oli syksyllä 1998, jolloin liittoutumattomuutta kannatti 60 prosenttia vastaajista.

Tiedot perustuvat MTS:n tutkimukseen, jossa Otantatutkimus Oy haastatteli touko-kesäkuussa 1000 iältään 15-74 vuotiasta suomalaista Ahvenanmaata lukuunottamatta.

Ulkopolitiikan hoito tyydyttää

Suomalaiset ovat tyytyväisiä ulkopolitiikan hoitoon

Suomalaiset ovat lähes yksimielisen tyytyväisiä maan ulkopolitiikan hoitoon. Tutkimuksen mukaan kansalaisista peräti 89 prosenttia eli yhdeksän kymmenestä on sitä mieltä, että maan ulkopolitiikka on hoidettu viime vuosina hyvin. Miehistä ulkopolitiikkaan oli tyytyväisiä 92 prosenttia ja naisista 86 prosenttia.

-Tämä on aivan varmasti Länsi-Euroopan ennätys. Missään muualla ei tällaisiin lukemiin päästä, MTS:n pääsihteeri Silvo Hietanen toteaa. Hietasen mukaan syynä suomalaisten maan ulkopolitiikalle antaman lähes yksimielisen tuen takana on presidentin perinteisesti vahva asema.

-Muualla ulkopolitiikka on vahvasti parlamentarisoitunutta, mikä aiheuttaa kiistelyä, Hietanen sanoo. Hietasen mukaan kansalaisten asennoitumiseen ulkopolitiikan hoitoon vaikuttaa vielä myös sodanjälkeinen Paasikiven-Kekkosen aikakausi, jolloin kansa suorastaan "pakotettiin" uskomaan yhteen ainoaan oikeaan ulkopolitiikkaan.

On Suomessa tosin vieläkin tyytyväisempiä ulkopolitiikan hoitoon oltu. MTS:n tilastojen mukaan presidentti Kekkosen vallan kukoistaessa vuonna 1971 ulkopolitiikkaan oli tyytyväisiä peräti 96 prosenttia kansasta.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat