Kysely: Seksuaalinen häirintä yleistä palvelualalla - rintojen tuijottelua, taputtelua ja kähmintää

Seksuaalinen häirintä on palvelualoilla yleistä. Lähes joka toinen palvelualalla työskentelevä nainen kertoo joutuneensa asiakkaan seksuaalisen häirinnän kohteeksi. Samoja töitä tekevistä miehistä häirintää on kokenut noin joka kuudes.

Asiakas voi yrittää esimerkiksi painaa päätään taaksepäin parturia vasten.  

Tiedot tulivat ilmi Palvelualojen ammattiliitto PAMin tänään julkaisemasta kyselytutkimuksesta, johon vastaisi 580 liiton jäsentä. 

Vihjailevat kommentit yleisiä

Noin yhdeksän kymmenestä kyselyyn vastanneesta on saanut kuulla kommentteja ulkonäöstään, heille on kerrottu härskejä vitsejä tai ehdotettu lähemmän tuttavuuden hieromista. 

70 prosenttia on törmännyt tilanteisiin, jossa asiakkaan eleet ja ilmeet ovat tulkittavissa seksuaaliseksi häirinnäksi. Kyse voi olla silmäniskusta, rintojen tuijottamisesta tai sellaisesta kehon kielestä, joka ei jätä mitään arvailujen varaan.

Palvelualoilla työskentelevistä lähes 40 prosenttia oli kokenut seksuaalisen häirinnän kosketuksina. Takapuolen taputtelu tuntuu olevan melko yleistä.

Päihtyneillä asiakkailla pettää kontrolli

Palvelualalla työskentelevistä kaikkein eniten seksuaalisen häirinnän kohteeksi joutuu päihtyneiden asiakkaiden kanssa työskentelevät. Baarityöntekijöistä peräti 82 prosenttia ja tarjoilijoista 61 prosenttia on kyselyn mukaan joutunut kähmityksi tai muuten epämiellyttävällä tavalla häirityiksi.

Hotellien kerrossiivoojille ja vastaanottovirkailijoillekin seksuaalinen häirintä on hyvin tuttua. Partureista ja kampaajistakin yli puolet on kokenut sitä. Asiakas voi yrittää esimerkiksi painaa päätään taaksepäin parturia vasten.  Myyjistä ja kaupan kassoista noin joka toinen kertoo omakohtaisia kokemuksiaan seksuaalisesta häirinnästä. Asiakkaat ehdottavat muun muassa, että voivat maksaa ostoksensa luonnossa. 

Epävarmoissa työsuhteissa olevat riskiryhmässä

PAMin työympäristöasiantuntija Seija Virta on erityisen pahoillaan siitä, että epävarmoissa työsuhteissa olevat ovat vakituisessa työsuhteessa olevia suuremmassa riskiryhmässä joutua sekä asiakkaiden että työkavereiden seksuaalisen häirinnän kohteeksi.

Vakituisista työntekijöistä 42 prosenttia on pyytänyt häiritsijää lopettamaan, mutta epävarmassa työsuhteessa olevista niin on uskaltanut tehdä vain 26 prosenttia. 

Seksuaalista häirintää ei tarvitse sietää

Työympäristöasiantuntija Seija Virtaa ihmetyttää, että kyselyyn vastanneista puolet sanoi, ettei koe seksuaalista häirintää loukkaavana.

Hänen mukaansa Suomessa sietokyky asian suhteen tuntuu olevan korkeammalla kuin muissa Pohjoismaissa.

–Selitys voi kuitenkin olla se, että suomalaiset pelkäävät leimautuvansa tiukkapipoisiksi, jos he valittavat seksuaalisesta häirinnästä, Virta pohtii.

Virta kuitenkin korostaa, että kenenkään ei tarvitse missään ammatissa sietää epäasiallista käytöstä tai seksuaalisesta häirintää. Työpaikoilla pitäisi olla asian suhteen nollatoleranssi.


Lue myös:

    Uusimmat