Mainos

Kysely paljastaa: Liki puolet äideistä pitää miestään lapsiaan suurempana stressitekijänä

Vitsin mukaan jos pariskunnalla on kaksi lasta, äidillä on kolme. Vitsi aviomiehen lapsellisuudesta ei pidemmän päälle naurata.

Yhdysvaltalaisen Today-uutissivuston teettämän kyselyn mukaan perheenäidit kokevat aviomiehensä lapsiaan suuremmaksi stressitekijäksi. Usein äidit kertoivat perheenisän olevan pikemminkin iso lapsi kuin tasavertainen kumppani.

Sivuston kyselyyn osallistui yli 7000 yhdysvaltalaista äitiä, jotka arvioivat stressitasoaan asteikolla yhdestä kymmeneen. Keskiarvoksi muodostui 8,5. Jopa 46 prosenttia äideistä piti aviomiestään stressaavampana kuin lapsiaan.

– Aviomieheni saapuessa kotiin minua uuvuttaa niin henkisesti kuin fyysisesti. Hän tuntuu yhdeltä lisätyöltä hoidettavaksi, kertoo yksi väsynyt äiti.

Kyselyn mukaan äitejä stressaavat sekä perheen arjen pyörittäminen että lasten tulevaisuudesta huolehtiminen. Äidit myös kokevat näiden asioiden hoitamisen olevan sysätty lähinnä heidän vastuulleen.

Kun päivässä ei tunnu olevan riittävästi tunteja kaikkien velvollisuuksien hoitamiseen, tukea kaipaisi puolisoltaan. Äideistä 20 prosenttia kuitenkin kertoi kokevansa, ettei saa riittävästi apua kumppaniltaan päivittäisiä stressitekijöitä helpottamaan.

– Aviomiehelläni on kaikki haluamansa oma aika – minulla ei yhtään. En voi ottaa edes kylpyä ilman, että hän tuo vauvamme luokseni, sanoo tutkimukseen osallistunut äiti.

”Toista henkilöä on helppo syyttää omasta stressistään”

Yhdysvaltalaisen terapeutin, aviomiehen ja kahden lapsen isän Hal Runkelin mukaan ongelma ei ole niinkään aviomiehissä kuin itse avioliitossa.

– Avioliitto on vanhemmuutta hankalampi ihmissuhde, toteaa Runkel Todaylle.

Miehen syyttömyyden puolesta puhuu lisäksi se, että tulokset olivat samankaltaiset myös lesbopariskunnilla. Sekä lasten kasvattaminen että ihmissuhteen hoitaminen voivat olla voimia vieviä tehtäviä.

– Toista henkilöä on helppo syyttää omasta stressistään. Avioliitto on henkistä painonnostoa, joka ei aina tunnu mukavalta, Runkel sanoo.

Turhauttavaa tilannetta voi helpottaa esimerkiksi kertomalla tunteistaan avoimesti kumppanilleen tai laatimalla kotitöitä koskevan listan, jonka kohtia molempien parisuhteen osapuolien täytyy suorittaa. Äitien täytyy myös muistaa luottaa isien kykyyn hoitaa kotitöitä ja lapsia.

Lisäksi avioliiton kipinää tulisi pitää yllä säännöllisillä pienillä teoilla. Ajan raivaaminen kahdenkeskiselle illalliselle tai kotimatkalla napattu viinipullo kumppani piristämään ovat mainioita tapoja parisuhdetta vahvistamaan – ja stressiä helpottamaan.

On myös hyvä muistaa Todayn tutkimuksenkin toteama päätelmä: kaikista stressaantuneimpia ovat yksinhuoltajat. Ehkäpä aviomiehestä on kuitenkin enemmän hyötyä kuin haittaa.

***

2:14

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.