Mainos

Karkotuspäätöksen erikoinen seuraus: Kymmenet turvapaikanhakijat muuttaneet uskontoa tai seksuaalisuutta

2:16

Maahanmuuttovirasto kertoi tänään ilmiöstä, jossa turvapaikanhakijat ovat ilmoittaneet vaihtaneensa uskontoa tai seksuaalista suuntautumista. Aidon suuntautumisen todentaminen on viraston mukaan sille erityisen haastavaa.

Erityisesti irakilaisten turvapaikanhakijoiden osalta viime aikoina esiin on noussut ilmiö, jossa turvapaikanhakija on kertonut vaihtaneensa uskontonsa kristinuskoon tai seksuaalisen suuntautumisen esimerkiksi homoseksuaaliksi.

– Sitä onko henkilön kääntyminen kristinuskoon aito, on erittäin vaikea selvittää viranomaisen toimin. Me teemme siinä yhteistyötä kirkkojen, Suomen ekumeenisen neuvoston kanssa ja kehitämme yhdessä sitä ohjeistusta miten tätä selvitetään. Myös yhteistyötä seurakuntien kanssa pyritään tekemään, että he pystyisivät toimittamaan meille selvitystä siitä miten tämä hakijan tie kristityksi kastamiseen on Suomessa edennyt, Maahanmuuttoviraston oikeus- ja maatietoyksikön johtaja Hanna Helinko sanoo.

Helinko kertoo, että virasto on saanut myös yhteiskunnallista tasavertaisuutta ajavalta Setalta koulutusta työntekijöilleen aitojen tilanteiden tunnistamiseen.

Niin kristityt kuin homoseksuaalit katsotaan herkästi esimerkiksi Irakissa henkilöiksi, jotka ovat palautettuaan vainon vaarassa ja heille myönnetään Suomessa pääsääntöisesti turvapaikka.

– Irakin osalta silloin tulee hyvin herkästi turvapaikan myöntäminen. Se ovat hyvin herkästi vainon vaarassa siellä.

Helingon mukaan tapauksia, joissa seksuaalinen suuntautuminen tai uskonto on vaihtunut, on jo yhteensä kymmeniä. Maahanmuutovirastossa ei kuitenkaan uskota ilmiön laajenevan suuresti jatkossa. 

– En näe että tämä sinänsä lisääntyy. Nyt kun näitä hakijoita oli vain enemmän, niin se tuli enemmän myös esille, Hanna Helinko arvioi.

2:19

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.