Kymmenet tuhannet lapset ja nuoret ihailevat 23-vuotiaita Ellaa ja Helmiä – yksi hetki paljasti kaksikon YouTube-kanavan suosion

Näin nuoret tubettajat Ella & Helmi ajattelevat esikuvan roolistaan 7:20
Katso video: Näin nuoret tubettajat Ella & Helmi ajattelevat esikuvan roolistaan

Tamperelaisten Ellan ja Helmin YouTube-kanavalla on tänä päivänä 178 000 tilaajaa. He kertoivat MTV Uutisille, mistä heidän tubettamisensa sai alkunsa ja millaista vastuuta liittyy asemaan lasten ja nuorten suosikkitubettajina.

Kun turkulaiset Helmi Kantola ja Ella Hautajärvi tapasivat pikkutyttöinä voimisteluharrastuksen parissa, osasi kumpikaan tuskin odottaa, että vielä jonain päivänä heistä tulisi lukemattomien lasten ja nuorten esikuvia ja valtavan suosittuja tubettajia.

Nykyisin Tampereella asuvat 23-vuotiaat Ella ja Helmi ovat tulleet tunnetuiksi Ella & Helmi-YouTube-kanavansa kautta. Tänä päivänä heidän lifestyle-tyylisellä Youtube-kanavallaan on 178 000 tilaajaa, ja heidän yhteisellä Instagram-tilillään miltei 63 000 seuraajaa.

YouTube on oikeastaan aina ollut osa Ellan ja Helmin elämää. Kaksikko ihaili jo lapsena yhdysvaltalaisia tubettajia, kuten Emma Chamberlainia ja Tana Mongeauta. Myös videoiden tekeminen on kulkenut heidän mukanaan jo pienestä pitäen.

– Teimme kauhuleffan trailereita joskus ollessamme 11–12-vuotiaita, Helmi kertoo nauraen.

Kerran kaksikko keksi, että ehkä hekin voisivat tubettajaidoleidensa tapaan testata videoiden tekemistä YouTubeen. Ensimmäinen video syntyi lomareissulla.

– Kuvasimme koko reissun sellaiseksi montageksi, eli siinä soi musiikki taustalla. Sitten vain postasimme sen. Ajattelimme, että ihan sama, Ella kertoo.

Suosio ei tullut yhdessä yössä, vaan kaksikko teki pitkään videoita melko lailla omaksi ilokseen. Ella ja Helmi kuvailevat postanneensa Youtubeen noin kahden vuoden ajan "ihan hirveitä videoita", joita tehdessään he kehittyivät ja alkoivat hiljalleen löytää omaa tyyliään.

70 000 tilaajaa vuodessa

Ellan ja Helmin YouTube-kanavalle alkoi pikkuhiljaa löytää enenevissä määrin väkeä vuosina 2019 ja 2020. Tilaajamäärän kasvua oli kuitenkin vaikeaa hahmottaa, sillä koronavuonna 2020 kaikki kyyhöttivät kotona ja kaikenlaiset YouTube-tapahtumat, joissa tilaajat voivat saapua tapaamaan idoleitaan, olivat tauolla.

YouTube-kanavan suosio valkeni Ellalle ja Helmille konkreettisesti silloin, kun he järjestivät tilaajilleen ensimmäisen tapahtuman, niin kutsutun keikan. 

– Silloin huomasi, että numerot olivatkin ihmisiä, Helmi sanoo.

Vähän kaaos. Niin kaksikko kuvailee ensimmäistä keikkaansa, joka koostui lavaosuudesta sekä meet and greetistä, jossa fanit pääsevät tapaamaan tubettajia. 

– Se oli korona-aikaa, eikä meillä tietenkään ollut ollut mitään keikkoja. Emme osanneet odottaa, että sinne tulisi paljon ihmisiä. Myöskään kauppakeskus, jossa keikka järjestettiin, ei osannut odottaa, että sinne tulisi niin paljon ihmisiä. Siellä oli varmaan yli tuhat ihmistä, Helmi muistelee.

Ellan ja Helmin YouTube-taipaleen käännekohta tapahtui juuri koronavuonna 2020, kun he muuttivat tuolloin Hattulassa sijainneeseen Meemitaloon, kommuuniin, jossa he asuivat yhdessä viiden muun tubettajan kanssa. Kaksikko arvioi, että he saivat vuoden 2020 aikana noin 70 000 tilaajaa YouTubessa. 

Tilaajamäärän valtava nousu näkyi myös Ellan ja Helmin kukkaroissa.

– Muutimme silloin pois vanhempiemme luota, ja olimme laskeneet elämisen sentilleen, että jos nyt syömme makaronia, niin saamme vuokran maksettua. Mutta sitten ei tarvinnutkaan laskea elämistä niin tarkkaan. Eikä tarvinnut tehdä muita töitä, Ella kertoo muuttuneesta rahatilanteesta.

Vastuusta ja somen keskustelukultturista

Ellan ja Helmin mukaan heidän tilaaja- ja seuraajakuntansa koostuu hyvin eri-ikäisistä ihmisistä. Joukkoon mahtuu hyvin nuoria, alle 10-vuotiaita lapsia, mutta myös täysi-iän ylittäneitä henkilöitä. Moni fani on kulkenut mukana matkassa vuodesta 2020 saakka, ja näin ollen kasvanut Ellan ja Helmin mukana. 

Asema lukuisten lasten ja nuorten idoleina tuo mukanaan myös vastuuta. Ella ja Helmi kertovat, etteivät he ole tehneet seuraajakuntaansa silmällä pitäen erityisiä linjavetoja sisältönsä suhteen, mutta he myös lisäävät, etteivät tekisi videoillaan "mitään idioottia". 

– Koen, että olemme tosi aitoja. Emme pistä itsestämme esille mitään kiiltokuvaa, vaan näytämme meistä kaiken, Helmi pohtii.

– Siksi koen, ettei meidän tarvitse ehkä edes niin paljoa miettiä olemmeko vastuullisia, koska meillä ei periaatteessa ole mitään salattavaa, emmekä välttämättä tekisi mitään sellaista, mikä voisi aiheuttaa ongelmia, Ella säestää.

YouTube- ja someammattilaisina Ella ja Helmi ovat saaneet seurata tiiviisti somen keskustelukulttuuria. Kaksikon mukaan erityisesti videopalvelu TikTokissa keskustelukulttuuri on hirveä, ja ilkeitä kommentteja saatetaan kirjoitella anonyyminä sekä puhtaasti tykkäysten toivossa. 

Ella ja Helmi haluavat muistuttaa, että vaikkei nopeasti raapustettu, ilkeä somekommentti tuntuisi sen kirjoittajasta kummoiselta jutulta, voi se olla kommentin vastaanottajalle valtavan iso asia.

– Veikkaan, että moni vihakommenttien kirjoittaja ei koskaan sanoisi niitä asioita oikeassa elämässä toiselle ihmiselle, Helmi sanoo.

– Kannattaa miettiä, mitä uskaltaisit sanoa toiselle päin naamaa, Ella jatkaa. 

"Älä kuuntele, mitä muut sanovat"

Ella ja Helmi ovat ikionnellisia siitä, että heillä on mahdollisuus tehdä YouTubea ja sosiaalista mediaa työkseen. He kertovat saaneensa työnsä kautta ystäviä ja uusia kokemuksia, ja lisäksi työ on opettanut heille paljon uutta.

YouTube- ja sometyössä parasta on kaksikon mukaan se, että se antaa heille mahdollisuuden olla luovia ja toteuttaa itseään sekä omia ideoitaan. 

Unelmatyö pitää kuitenkin sisällään myös omat varjopuolensa. Kaksikon mukaan heidän työpäivänsä ei ikään kuin ikinä lopu. Videoideat pyörivät päässä vielä silloinkin, kun pään iskee illalla tyynyyn.

– Vaikka rakastaa sitä mitä tekee, niin helposti voi uupua, kuten olemme kollegoiltammekin nähneet. Työpäivä vaan jatkuu ideoimisella samalla, kun menet nukkumaan. Siinä uupuu helposti. 

Moni nuori haaveilee tulevansa isona tubettajaksi. Mistä Ella ja Helmi näkevät tämän johtuvan?

– Ehkä, kun se näyttää niin helpolta, Helmi pohtii.

– Ja onhan se siis maailman paras duuni. Se on tosi kivaa. Se näyttää helpolta, ja ehkä se on se pointtikin, Ella jatkaa. 

Entä mitä Ella ja Helmi haluaisivat nyt sanoa nuoremmille itselleen, jotka olivat vasta aloittaneet tubettamisen?

– Älä kuuntele, mitä muut sanovat. Olimme me silloinkin aika boss ladyja ja vain jatkoimme tekemistä, mutta kyllä myönnän, että välillä harmittivat jotkut kommentit, joita sai silloin alussa. Että jatka nyt vaan, Ella sanoo.

– Sanoisin saman, mutten oikein muuta. En neuvoisi videoiden tekemisessä, koska siinä me opimme kaiken kantapään kautta, Helmi lisää.

Artikkeli julkaistiin ensimmäisen kerran kesäkuussa 2024. 

Lue myös:

    Uusimmat