Kymmenen miljoonan euron sopimuksen Niken kanssa tehnyt 14-vuotias superlupaus järisyttää jalkapallomaailmaa – oikea ikä kyseenalaistettiin

Jalkapallon Saksan Bundesliigan Dortmundin superlupaus 14-vuotias Youssoufa Moukoko on paukuttanut tällä kaudella 19 maalia 12 ottelussa seuran alle 19-vuotiaiden joukkueessa.

Kamerunissa syntynyt Moukoko on vastikään tehnyt 10 miljoonan euron sopimuksen vaatemerkki Niken kanssa ja hänellä on yli 400000 seuraajaa Instagramissa. 10-vuotias Moukoko muutti Saksaan vuonna 2014. Hän pääsi pelaamaan jo 12-vuotiaana 17-vuotiaiden sarjaan, jossa hän oli ylivoimainen. Tämä sai monet kyseenalaistamaan Moukokon iän.

– Voin kuvitella, että se on pelkkä arvio. Luulen, että hän on vuoden tai kaksi vanhempi, mutta ei missään nimessä 17-vuotias. Se on selvää, että se ei ole hänen vikansa. Kyse ei ole siitä, että poika huijaisi, sanoi tuolloin Dortmundin alle 23-vuotiaiden joukkueen valmentaja Timo Preus.

Moukoko teki 76 maalia 50 ottelussa alle 17-vuotiaiden joukkueessa ja hän sai täksi kaudeksi siirron alle 19-vuotiaiden ryhmään. Hän iski heti ensimmäisessä pelissä kuusi maalia ja on tehnyt yhteensä 18 osumaa 12 ottelussa. Hänestä tuli myös kaikkien aikojen nuorin pelaaja, joka on pelannut Uefa Youth Leaguessa. 

Dortmund ja Moukokon vanhemmat estivät tämän pelaamisen Saksan nuorisomaajoukkueissa. Syynä tähän oli se, että valtaisan kiinnostuksen tuomia paineita ei ole helppo käsitellä. Saksalaislehti Bildillä on oma toimittaja, joka seuraa kaikki Moukokon kotiottelut ja Saksan miesten maajoukkueen päävalmentaja Joachim Löw on pyytänyt raportit pelaajan kehityksestä. Blick tituleerasi häntä vuosisadan suurimmaksi lupaukseksi.

Englannin Valioliigan Evertonin akatemiaa aiemmin pyörittänyt Ray Hall näki Wayne Rooneyn nousun tähteyteen tämän ollessa 16-vuotias. Hän muistuttaa, että pitää olla erityisen varovainen nuorten pelaajien kohdalla.

– Pelaaja voi sanoa jo 13-vuotiaana, että on valmis aikuisten peleihin. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä hän on vasta 13-vuotias. Se on suorastaan vaarallista psyykkisesti ja fyysisesti antaa esimerkiksi 14-vuotiaan pelata edustusjoukkueessa, Hall sanoi Athleticille.

Suomen kentilläkin KuPSin paidassa nähtyä Freddy Adua kutsuttiin aikanaan "uudeksi Peléksi", mutta hänen uransa romahti pahasti.

– Rahalle pystyi sanomaan ei. Se johti kuitenkin siihen että minua käytettiin työkaluna markkinointitarkoituksessa. Sen lisäksi useat joukkuetoverini alkoivat vihata minua. He näkivät vain 14-vuotiaan, joka oli parhaiten palkattu sarjassa. Kaikki se vei minulta keskittymisen jalkapalloon, Adu sanoi DW:lle.

Borussia Dortmundia päivittäin seuraava Dirk Krampe sanoo, että seura tekee kaikkensa, jotta Moukokolle ei käy Adun tavoin. 

– Dortmund yrittää käsitellä häntä mahdollisimman normaalisti ja pitää hänet poissa hypetyksen keskeltä. Näen tavallisen teini-ikäisen aikuisen miehen kehossa yhdistettynä massiiviseen taidokkuuteen jalkapallossa, Krampe toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat