Mainos

Kymmenen kysymystä avoimesta yliopistosta: Miten avoimesta voi jatkaa tutkintoon asti?

Kiinnostaisiko esimerkiksi julkisoikeuden tai kauppatieteiden tutkinnon opiskelun aloittaminen avoimessa yliopistossa ilman pääsykokeita? Tämä on mahdollista Itä-Suomen yliopiston Avoimen yliopistossa, jossa suoritettujen opintojen perusteella on mahdollista hakea myöhemmin tutkinto-opiskelijaksi Itä-Suomen yliopistoon. Tätä opintopolkua kutsutaan avoimen väyläksi.

Itä-Suomen yliopiston Avoimessa yliopistossa voi opiskella noin 80 oppiainetta, ja näistä osassa voi edetä tutkinto-opiskelijaksi asti Itä-Suomen yliopistossa.

Opinto-ohjaaja Leila Saramäki Itä-Suomen yliopiston Avoimesta yliopistosta vastaa opintoja suunnittelevan kymmeneen kysymykseen.

Missä aineissa teillä voi edetä tutkinto-opiskelijaksi? 

– Muun muassa julkisoikeudessa, kauppatieteissä, yhteiskuntatieteissä ja luonnontieteissä.

Onko joitakin oppiaineita, joissa väylää ei ole? 

– Kyllä. Näitä ovat muun muassa psykologia, farmasia ja ravitsemustieteet. Kuitenkin kaikki Avoimen yliopiston opinnot ovat tutkinnon osia. Tällöin avoimen yliopiston opiskelija, joka pääsee tutkinto-opiskelijaksi ja on opiskellut kyseiseen tutkintoon sisältyviä opintoja, saa sisällytettyä sellaisenaan suoritetut opinnot tutkintoonsa. Opiskelu siis kannattaa aina, vaikka opintoihin ei voisi hakea kuin valintakokeella.

Itä-Suomen yliopiston Avoin yliopisto

– 80 oppiainetta, muun muassa lainvalmistelu, hoitotyön johtaminen, urheiluravitsemus, historia, erityispedagogiikka

–  Noin 13 000 opiskelijaa

– Paljon etäluentoja ja verkko-opintoja

​​​​​​​– Ei ala- eikä yläikärajoja

– Ei pohjakoulutusvaatimuksia

– Mahdollisuus suorittaa opintoja, jotka tarjoavat väylän hakea yliopistoon tutkinto-opiskelijaksi

– Toimii kahdella kampuksella: Joensuussa ja Kuopiossa

– Sähköposti opintoneuvontaan: avoinyliopisto-ohjaus(at)uef.fi

Miten pääsee opinnoissa alkuun? 

– Kun suunnittelee tutkintotavoitteista opiskelua, kannattaa ottaa yhteyttä meille tänne Avoimeen yliopistoon joko opinto-ohjaajiin tai oppiaineen suunnittelijaan. Voimme yhdessä katsoa, mitkä ovat juuri sen oppiaineen vaatimukset avoimen yliopiston väylässä. 

– Ja jos väylää ei juuri siinä aineessa ole, voimme katsoa, mitä pääsykokeisiin vaaditaan ja suunnitella esimerkiksi avoimen yliopiston opintoja, jotka tukevat pääsykokeissa menestymistä ja jotka myös ovat jo valmiiksi osa tutkintoa, jos pääsee opiskelemaan tutkinto-opiskelijaksi.  

Miten teihin saa yhteyden? 

– Meillä on hyvin asiantuntevaa henkilökuntaa valmiina auttamaan. Meille voi tulla käymään, soittaa tai lähettää sähköpostia. Opinto-ohjaajalle voi varata halutessaan ajan www-sivujen kautta kohdasta opinto-ohjaus. Meihin saa yhteyden myös Facebook-sivujemme kautta. Rohkaisen kaikkia kiinnostuneita ottamaan yhteyttä, ei kannata jäädä pähkäilemään yksin pieniäkään asioita. 

Missä vaiheessa voi hakea tutkinto-opiskelijaksi?
– Yleensä opintoja pitää olla kyseisessä aineessa vähintään 60 opintopistettä, mutta vaatimukset vaihtelevat oppiaineittain. Esimerkiksi monissa luonnontieteissä vaaditaan vain 25 opintopistettä. Myös se, kuinka monta opiskelijaa avoimen väylän kautta otetaan, vaihtelee. Esimerkiksi julkisoikeudessa on yleensä otettu kaikki, jotka ovat suorittaneet vaatimusten mukaiset opinnot avoimessa yliopistossa.  

Avoimen kautta kauppatieteiden maisteriksi – "Perustin myös oman yrityksen"


Joensuulainen Seija Voutilainen aloitti kauppatieteiden opinnot Itä-Suomen yliopiston Avoimessa yliopistossa, josta hän pääsi avoimen väylän kautta suoraan tutkinto-opiskelijaksi.

– Olin töissä koko ajan avoimessa opiskellessani, lapset olivat aktiivisessa iässä, eli ajankäyttöä piti hallita. Viikonloppuisin istuin aina lauantain tai sunnuntain koneen äärellä opintojen parissa.

Voutilainen teki opintoja omaan tahtiinsa, sillä hänellä ei ollut kiirettä valmistua.

– Kun olin suorittanut 100 opintopistettä hain väylän kautta ja pääsin kauppatieteiden tutkinto-opiskelijaksi.

Yliopisto-opinnot antoivat itsevarmuutta ja rohkaisivat kokeilemaan uutta.

– Yliopiston amanuenssi rohkaisi minua oman yrityksen perustamiseen ja tein lopulta senkin.

Lue lisää Seija Voutilaisen kokemuksista täältä

Tarvitseeko käydä pääsykokeissa, kun siirtyy avoimesta yliopistosta tutkinto-opiskelijaksi? 

– Yleensä ei. Joitakin poikkeuksia kuitenkin on. 

Millaista opiskelu avoimessa yliopistossa on verrattuna yliopisto-opiskeluun tutkinto-opiskelijana yliopistossa?

– Opiskelu on samanlaista kuin tutkinto-opiskelijana – opettajat ja opintovaatimukset ovat samoja. Erona kuitenkin on, että Avoimessa yliopistossa pyrimme tarjoamaan mahdollisimman paljon monimuotoista opiskelua kuten verkkokursseja tai etäluentoja.

Mihin yliopistoihin voin hakea Itä-Suomen yliopiston Avoimessa suoritettujen opintojen perusteella? 

– Voit hakea ensisijaisesti Itä-Suomen yliopistoon. Jos haluat pyrkiä johonkin toiseen yliopistoon tutkinto-opiskelijaksi Itä-Suomen yliopiston Avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen pohjalta, kannattaa sinun ottaa yhteys suoraan kyseiseen yliopistoon ja kysyä, onko heillä avoimen yliopiston väylää tietyssä aineessa, ja miten he mahdollisesti ottavat muualla suoritetut opinnot huomioon hakuprosessissa.

Mitä hyötyä on avoimen yliopiston puolella suoritetuista opinnoista, jos pääsen tutkinto-opiskelijaksi? 

– Avoimessa yliopistossa suoritettuja opintoja ei tarvitse opiskella uudelleen, joten opiskelu nopeutuu. Myös tämän vuoksi moni opiskelee ensin avoimessa. Myös pääsykokeissa on valtavasti hyötyä avoimen yliopiston puolella suoritetuista opinnoista: alan käsitteet ja tieteellisen tekstin lukeminen on tullut tutuksi.

Kuinka pitkälle voin suorittaa opintoja Itä-Suomen yliopiston Avoimessa yliopistossa? 

– Osassa oppiaineita voi suorittaa vain perusopinnot, osassa sekä perus- että aineopinnot. Syventäviä opintoja voi suorittaa vain joissakin oppiaineissa. Pääasiassa maisterin tutkintoon liittyvät syventävät opinnot suoritetaan sitten, kun on tullut hyväksytyksi yliopiston tutkinto-opiskelijaksi.

Oma ala vielä hakusessa? Tee Itä-Suomen yliopiston hauska uravalintatesti!

Lue myös:

    Uusimmat