Kylmät, turvonneet vai kutisevat jalat – mitä jalkavaivat kertovat terveydestäsi?

Vakavat sairaudet saattavat aluksi ilmetä oireiluna alavartalossamme ja jaloissamme. Kiinnitä huomiota seuraaviin jalkaongelmiin ja opi, millaisista vakavimmista sairauksista jalkavaivat voivat johtua.

Jalkoihin ei tule usein kiinnittäneeksi huomiota, jos ne ovat suhteellisen hyvässä kunnossa. Monet ovat myös laiskoja hoitamaan jalkojaan, koska jalat ovat suurimman osan vuodesta piilossa sukkien alla. Joihinkin jalkavaivoihin kannattaa kuitenkin kiinnittää nopeasti huomiota, sillä vaivat voivat olla merkki vakavammasta sairaudesta.

Kylmät jalat

Kylmät jalat eivät välttämättä viesti vakavammasta sairaudesta, mutta krooniset kylmät jalat ja varpaat voivat olla merkki huonosta verenkierrosta. Tupakointi ja siihen liittyvät terveysongelmat, kuten keuhkoahtaumatauti, voivat vähentää keuhkojen kykyä hyödyntää happea, mikä heikentää verenkiertoa.

Ääreisvaltimoiden sairaus ja monet muut sydänsairaudet voivat aiheuttaa valtimoiden kaventumista, joka saattaa heikentää verenkiertoa koko kehossa. Kädet ja jalat ovat erityisen alttiita huonolle verenkierrolle. Jos huomaat, että jalkasi ovat lähes aina kylmät tai tunnottomat, keskustele lääkärisi kanssa, jotta selviäisi, onko vaivan taustalla vakavampia terveydellisiä ongelmia.

Kutiavat jalat

Vaikka jalkojen kutina on epämiellyttävä ja häiritsevä vaiva, se ei yleensä ole merkki vakavammasta sairaudesta. Yleisin syy kutinaan on hilseilevä iho, joka johtuu sieni-infektiosta, jalkasilsasta.

Infektiot viihtyvät kosteassa ympäristössä ja alkavat yleensä varpaiden välistä. .Jalkasilsa on tarttuva, mutta sitä voidaan hoitaa helposti lääkkeiden avulla.

Joissakin tapauksissa kutiavat jalat voivat olla seuraus allergisesta reaktiosta, joka on aiheutunut ihovoiteista. Kutiavat jalat voivat joskus olla myös oire autoimmuunisairauksesta, kuten psoriasiksesta. Keskustele lääkärisi kanssa, jos jalkojen kutina lisääntyy, tai pahenee jalkasilsalääkkeiden käytön seurauksena.

Turvonneet jalat

Useimmat ihmiset kokevat jalkojen turvotusta jossain vaiheessa elämäänsä. Turvotus voi johtua hyvin yksinkertaisista asioista, kuten siitä, että on joutunut seisomaan pitkään, on käyttänyt jalkoja rasittavia kenkiä, takana on pitkä lentomatka, tai on  vahingoittanut jalkojaan, kuten nyrjäyttänyt nilkkansa.

Jos turvotus kestää yli pari päivää, se voi kuitenkin olla merkki myös vakavasta sairaudesta. Nesteiden, kuten veren, kertyminen jalkoihin voi olla seurausta sydämen vajaatoiminnasta, munuaisten vajaatoiminnasta, tai korkeasta verenpaineesta. Turvotus voi johtua myös tulehduksesta, joka johtuu nivelreumasta tai nivelrikosta.

On tärkeää hakeutukaa lääkärin hoitoon, jos turvotukseen liittyy esimerkiksi rintakipua, hengitysvaikeuksia tai huimausta, sillä nämä oireet yhdessä voivat johtua veritulpasta tai muusta vakavasta sydänsairaudesta.

Polttava tuntemus jaloissa

Jaloissa voi tuntua hyvin lievää puutumista ja pistelyä, tai vakavaa häiritsevää kipua, joka voi jopa häiritä unta. Lievät puutumisen ja pistelyn tuntemukset voivat johtua yksinkertaisesti jalkojen väsymyksestä, ja jossain tapauksessa jalkasilsasta.

Pahempi kipu ja polttelu saattaa olla merkki hermovaurioista, jotka ovat seurausta diabeteksesta tai ääreisvaltimoiden sairaudesta. Hakeudu lääkäriin, jos kirvely kestää useita viikkoja, tai jos oireet muuttuvat voimakkaammaksi ja kivuliaimmiksi, tai jos tuntemus varpaissa ja jaloissa heikkenee.

Kipeä isovarvas

Erityiset kipupisteet jaloissa voivat viitata tiettyihin sairauksiin. Jos tunnet kipua varpaankynnen kärjessä ja sivuilla, tämä voi tarkoittaa sitä, että kynsi on alkanut kasvaa sisäänpäin.

Äkillinen, kova kipu isovarpaan nivelessä voi johtua kihdistä. Tämän nivelsairauksen oire on usein yöllä alkava nivelkipu. Varpaiden nivelten kipeytyminen voi viitata myös nivelreumaan, sillä reuman varhainen vaihe vaikuttavat lähinnä varpaiden ja sormien niveliin, ennen kuin kivut siirtyvät käsiin ja jalkoihin. Jos koet varpaissa äkillisiä kovia kipuja ilman selkeää syytä, sovi aika lääkärin vastaanotolle.

Lue myös:

    Uusimmat