Kylmäävä viesti talon pannuhuoneessa kertoi Ivalon lapsenmurhaajan kostohaluista: "Olisiko kannattanut puhua?" – katso kuvat rikospaikalta

0:31
Poliisin esitutkintapöytäkirjan kuvat rikospaikalta kylmäävät.

Ivalon viimesyksyisessä lapsen murhassa oli kyse kostosta, arvioidaan poliisin esitutkintapöytäkirjassa. Ivalolaismies ampui pienen tyttärensä ja itsensä viime lokakuussa sen jälkeen, kun hänen entinen puolisonsa oli hakenut lähestymiskieltoa.

Lähestymiskieltoa oli yritetty antaa miehelle tiedoksi aamulla 29. lokakuuta, mutta hän ei halunnut kuunnella asiaa puhelimessa. Hän laittoi entiselle puolisolleen pian tämän jälkeen muutamia viestejä, joissa kommentoi lähestymiskieltoa ja vaati naista perumaan sen.

– Menit liian pitkälle ja pitäiskö jutella, mies kirjoitti.

Poliisi löysi kuolleena eteisestä

Mies lähti epäonnistuneen painostuksen jälkeen hakemaan 6-vuotiaan tyttärensä päiväkodista, vaikka tällä oli vielä iltapäiväkerhoa esikoulun jälkeen. Lisäksi oli äidin vuoro hakea tyttö tarhasta. Kun äiti huomasi isän hakeneen tytön, hän soitti poliisille.

Poliisi löysi alle tunnin päästä tytön ja miehen kuolleina tämän kotoa. Nämä makasivat miehen ja tämän ex-puolison entisen kotitalon eteisessä.

Puolustuskyvyttömän tytön luottamus petettiin

Mies oli poliisin mukaan murhannut tyttärensä ampumalla tätä omistamallaan kiväärillä päähän.

– Tapahtumapaikkatutkinnan ja [tytöllä] todettujen vammojen perusteella on todennäköistä, että ampuminen on tapahtunut [tytön] siitä ennalta mitään tietämättä. Täysin varmaa tapahtumakulkua talossa ei kuitenkaan voida selvittää, koska molemmat osalliset ovat menehtyneet, poliisi arvioi.

– Rikos on kohdistunut [miehen] huolenpidosta riippuvaiseen, häneen luottaneeseen ja puolustuskyvyttömään 6-vuotiaaseen tyttäreen.

Ei ollut päihtynyt

Mies ei ollut tilanteessa päihtynyt. Poliisi arvioi, että teon motiivi oli miehen kosto ex-puolisolleen.

Poliisi kuuli tapauksen tutkinnassa myös psykologia, jonka mukaan vaikutti siltä, että mies syytti entistä puolisoaan suhteen päättymisestä ja kaikista siinä ilmenneistä ongelmista.

– Hän ei kyennyt sisäistämään omaa osuuttaan parisuhteen päättymiseen, psykologi arvioi.

Laittoi kostonsa lapsen elämän edelle

Psykologin mukaan mies ei kyennyt käsittelemään puolison ja isän roolin muuttumista perheen rikkoutumisen jälkeen, saati kehittämään itselleen uutta identiteettiä eronneena isänä muutoin kuin päätymällä tyttärensä surmaamiseen.

– Mies ei kuitenkaan kyennyt asettamaan tyttären oikeutta elämään hänen oman tarpeensa yläpuolelle kostaa ex-puolisolle, psykologi arvioi.

Motiivista antaa viitettä myös rakennuksen pannuhuoneesta löytynyt paperilappu, johon oli kirjoitettu tussilla tapahtumapäivämäärällä kuitattu kylmäävä viesti.

– OLISKO KANNATTANU PUHUA?

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja