Kylmää vai ei? Forecan blogi: "Sään kuukausiennusteesta harmaita hiuksia meteorologille"

4:22
Hiihtokelit ovat olleet vertaansa vailla – sauvomisinnostus näkyy valitettavasti myös laturaivona. Katso video!

Uusi kuukausiennuste aiheuttaa meteorologille harmaita hiuksia, kirjoittaa Forecan ja MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannasblogissaan.

Euroopan keskuksen (ECMWF) julkaiseman tuoreimman kuukausiennusteen näkymät ovat muuttuneet aiempaa epävarmemmiksi, Mäntykannas toteaa. 

Meteorologin mukaan ensi viikon säänäkymät ovat muuttuneet radikaalisti. Aiemmin kuun loppupuolisko näytti sangen kylmältä, mutta nyt kylmemeninen näyttäisi alkavan vasta aivan tammikuun viimeisinä päivinä.

Muutos lauhempaan suuntaan johtuu matalapaineista, jotka eivät päästä kaikista kylmintä ilmaa tunkeutumaan Suomeen ja pitävät Venäjän hyisen korkeapaineen loitolla vielä ainakin hetken, Mäntykannas kirjoittaa blogissa.

Helmikuun voi alkaa kylmänä tai sitten ei

Helmikuussa sää on ennusteen mukaan taas kylmenevän ja ensimmäinen viikko näyttää kuukausiennusteessa tavanomaista kylmemmältä koko Suomessa. Poikkeama kylmempään suuntaan on 3–6 astetta.

– Helmikuun alussa Suomen pohjoispuolella Jäämerellä näkyy yhä signaali tavanomaista korkeammasta ilmanpaineesta, mikä kielii kunnon pakkassäästä.

– Täytyy kuitenkin todeta, että ennusteen epävarmuus on nyt aiempaa suurempi. Jos Venäjälle tai Jäämerelle muodostuu sitkeämpi korkeapaine, tietää se kireämpiä pakkasia Suomeenkin, Mäntykannas kirjoittaa.

Kylmä asetelma vahvistuu

Kuukausiennusteen edetessä pidemmälle helmikuuhun kylmä asetelma vaikuttaisi vahvistavan otettaan, Mäntykannas toteaa.  

– Helmikuun toinen viikko näyttää olevan Suomessa 1–3 astetta pitkäaikaisia keskiarvoja kylmempi. Vaikka epävarmuutta onkin ilmassa, näyttäisivät talvilomat tämän hetkisen ennusteen valossa käynnistyvän talvisen kylmän sään merkeissä koko maassa.

Toivo talvisesta säästä pysyy yllä pitkään

Helmikuun puolivälissä eli kuukausiennusteen neljännellä tarkasteluviikolla ennusteen epävarmuus kasvaa, Mäntykannas kertoo.

– Yhä on kuitenkin viitteitä siitä, että matalapaineiden reitti ohjautuisi etelämmäs Eurooppaan, mikä viittaa talviseen asetelmaan Suomen kannalta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja