Säässä täyskäänne pääsiäisen jälkeen – vappuviikolla Suomeen voi yltää hyvin lämmintä ilmaa

Kevään lämpöennätys rikki Kaarinassa! Onko käsillä käänne? 2:58
Katso myös: Kevään lämpöennätys rikki Kaarinassa! Onko käsillä käänne?

Tuore kuukausiennuste ennakoi käännettä säätilaan pääsiäispyhien jälkeen, kertoo meteorologi Markus Mäntykannas. Kevään ystäviä ilahduttava ennuste yltää vapun yli.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF julkaisi uuden kuukausiennusteen kiirastorstai-iltana.

Markus Mäntykannas kertoo Forecan blogissa, että korkeapaine on vähitellen vetäytymässä Suomen itäpuolelle ja tekemässä tilaa aiempaa epävakaisemmalle ja pilvisemmälle säätyypille. 

Samalla Suomeen on kuitenkin virtaamassa hyvin lämmintä ilmaa etelästä.

– 15 asteen raja voi ennusteen mukaan rikkoutua ensimmäistä kertaa tänä vuonna pääsiäisen jälkeen, Mäntykannas kertoo.

Terminen kevät alkaa pääsiäisenä

Mäntykannaksen mukaan terminen kevät alkaa todennäköisesti ”kertarysäyksellä” suuressa osassa maata pääsiäispyhien aikana. Meteorologiassa termisen kevään edellytys on, että vuorokauden keskilämpötila kohoaa pysyvästi nollan asteen yläpuolelle.

Takapakkiakaan ei ihan heti ole edessä. 

– Edellytykset kevään etenemiselle ovat suorastaan erinomaiset! Mäntykannas kirjoittaa.

Ensi viikolla helpotusta katupölyahdinkoon

Ensi tiistaista eteenpäin Suomeen pyrkii Mäntykannaksen mukaan etelästä aiempaa kosteampaa ja lämpimämpää ilmamassaa. Säätyypin muutos tuo siten helpotusta myös katupölyahdinkoon.

– Sää muuttuu pilvisemmäksi ja sateiden todennäköisyys kasvaa.

Kokonaisuudessaan pääsiäismaanantaista alkavasta viikosta odotetaan Suomeen noin asteen tavanomaista lämpimämpää. Lapissa ja lounaassa poikkeama on 1–3 astetta. 

– Lännestä lähestyvät matalapaineet alkavat vähitellen pyörittää sateita maan länsi- ja pohjoisosaan. Maan pohjoisosassa sateet voivat öisin ja aamuisin tulla lumena, muualla olomuoto on tämänhetkisessä ennusteessa pääosin vettä, Mäntykannas toteaa.

Viikon puolivälistä eteenpäin ilmamassa voi maan etelä- ja keskiosassa olla niin lämmintä, että aurinkoisilla alueilla kuitataan vuoden ensimmäiset 15 asteen ylitykset.

– Lienee sanomattakin selvää, että lumet sulavat silmissä ja kevään merkkejä alkaa tupsahtaa luontoon yhä enemmän.

Kasvukausi käynnistyy

Lämmin poikkeama pysyy ECMWF:n kuukausiennusteessa myös 17. huhtikuuta alkavalla viikolla. 

– Päivälämpötilat eivät ehkä pääse kohoamaan järin korkeiksi, mutta vastapainona yöt lämpenevät entisestään, Mäntykannas selvittää.

– Kasvukausi voi käynnistyä osassa maata, kun lumipeite on kadonnut ja vuorokauden keskilämpötila kohoaa yli +5 asteen.

Vappuviikolla voi olla jopa kesäisen lämmintä

Kuukausiennusteen kolmas tarkasteluviikko alkaa 24. huhtikuuta. Viikon viimeinen päivä sunnuntai, 30. huhtikuuta, on vappuaatto.

Mäntykannas kertoo, että suursäätilanne näyttäisi pysyvän huhtikuun viimeisellä viikolla samanlaisena: Suomen länsipuolella on viitteitä matalapaineen alueista ja itäpuolella on tavanomaista korkeamman ilmanpaineen alue.

Maan etelä- ja pohjoisosaan ennustetaan yhä hieman normaalia lämpimämpää säätä.

– Ajoittain on mahdollista, että Suomeen yltäisi hyvinkin lämmintä ilmaa kaakosta. Venäjällä majailee ennusteessa laaja lämpimän, mahdollisesti jopa kesäisen ilmamassan alue.

Mäntykannas muistuttaa, että kuukausiennusteen epävarmuus kasvaa huhtikuun loppupuolella merkittävästi, joten muutkin skenaariot ovat mahdollisia.

Vappupäivän säätä Mäntykannas ei halua ennustaa enää suuntaan tai toiseen.

– Mitään yksityiskohtaista vappusääennustetta ei tässä vaiheessa vielä voi lausua, vaikka eurooppalainen kuukausiennuste yltääkin jo vapun yli. Kuukausiennusteen epävarmuus kasvaa neljännellä tarkasteluviikolla toukokuun alussa merkittävästi.

Lue myös:

    Uusimmat