Uusi kuukausiennuste: Pakkaset eivät ehkä enää palaa – tältä näyttää talvilomien sää

Viikonlopun sääennuste: Luvassa aurinkoa! 2:41
Viikonlopun sääennuste: Luvassa aurinkoa!

Sään tuore kuukausiennuste enteilee Suomeen tavanomaista lämpimämpää lopputalvea. Sitä mukaa talven kovimmat pakkaset saattavat olla jo takana.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n kuukausiennusteen mukaan keväiset hetket saattavat tänä vuonna rynniä osaan Suomea etuajassa. 

–Pitkäkestoiset, kylmät pakkastilanteet näyttävät uudenkin ennusteen valossa epätodennäköisiltä.Vaikuttaisi tosiaankin siltä, että talven kylmimmät hetket on nyt kuopattu, meteorologi Markus Mäntykannas kertoo Forecan nettisivuilla.

– Tammikuun lopusta eteenpäin Keski-Euroopassa on sitkeän korkeapaineen alueen merkkejä, mikä toteutuessaan tarkoittaisi sitä, että Suomi kuuluisi länsivirtausten ja matalapaineiden reitille. Toisinaan voisi esiintyä myrskyjäkin. Lopputalven länsivirtaukset voivat sateiden vastapainona tuoda mukanaan ajoittain hyvinkin leutoja päiviä föhn-tuulineen.

Ateenaan ja Turkkiin lunta

Ensi viikko alkaa Suomessa leutona, mutta sitten kylmenee ja pakkanen vielä jonkin verran kiristyy viikon puolivälissä. Loppuviikolla edessä voi olla taas uusi lauhtuminen. 

Ainakin maan etelä- ja keskiosassa lämpötila saattaa kohota toistamiseen suojan puolelle lauhan alkuviikon jälkeen. 

Lämmin föhn-tuuli on Mäntykannaksen mukaan tässäkin ”asetelmassa” mahdollinen.

Samaan aikaan Välimerelle virtaa hyvin koleaa ilmaa. 

– Turkin ja Kreikan suunnalla tammikuun loppu näyttää lumiselta ja erittäin kylmältä – suorastaan hyytävältä. On mahdollista, että esimerkiksi Kreikan pääkaupunki Ateena saa lumipeitteen. Runsas lumentulo voi aiheuttaa hankaluuksia myös Turkissa ja muualla itäisellä Välimerellä, Mäntykannas selvittää.

Miltä näyttää talvilomien sää?

Uuden kuukausiennusteen valossa keväiset hetket ovat Mäntykannaksen mukaan jo helmikuun puolella mahdollisia, mutta vielä ei pysty sanomaan sitä, milloin terminen kevät olisi alkamassa pysyvästi.

– Kuukausiennusteen mukaan lämmin asetelma näyttäisi yhä vain voimistuvan helmikuun loppupuolella, kun siirrytään tarkastelemaan kuukausiennusteen pidennettyä versiota kuuden viikon päähän helmi–maaliskuun vaihteeseen.

– Jos ennusteen viesti toteutuu, lumet voivat huveta etelässä ja lännessä nopeasti. Rannikkoalueille ei voi mennä takaamaan kovinkaan lumisia talvilomaviikkoja, mutta idästä ja pohjoisesta lumet tuskin loppuvat kesken.

Talvilomia vietetään Suomessa porrastetusti kolmessa eri osiossa viikoilla 8 (21.–27.2.), 9 (28.2.–6.3.) ja 10 (7.–13.3.). Pidennetty kuukausiennuste yltää toisen talvilomaviikon loppuun.

Kehitysasteella olevat pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta. 

Hellyttävä koirapariskunta jälleen Pekka Poudan mukana säälähetyksessä 2:12

Hellyttävä koirapariskunta vieraili Pekka Poudan mukana säälähetyksessä viime viikolla.

Lue myös:

    Uusimmat