Sään kuukausiennuste on yhtä vuoristorataa: "Mennään äärilaidasta toiseen" – jo tällä viikolla melkoinen lämpöhuippu

3:14
Tuore kuukausiennuste enteilee meteorologi Markus Mäntykannaksen mukaan varsin vaihtelevia lämpötiloja.

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan säätilassa poukkoillaan kylmässä ja lämpimässä, kun talvi etenee helmikuulle. Jo tällä viikolla sää lämpenee, jonka jälkeen on taas odotettavissa kylmempi jakso.

MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas kertoo, että kuluvalla viikolla lämpöhuippu saavutettaneen torstain paikkeilla, kun Länsi- ja Etelä-Suomessa lämpö saattaa kohota jopa viiden plusasteen yläpuolelle.

– Sitten näyttäisi olevan edessä taas uusi kylmeneminen ja tammi-helmikuun vaihteessa uusi lämpeneminen. Eli kannattaa varautua siihen, että nyt mennään äärilaidasta toiseen, Mäntykannas huomauttaa.

Vuoden toisella viikolla läntisessä Suomessa ja Lapissa on tavanomaista lämpimämpää, joka johtuu vallitsevista länsivirtauksista.

– Tilanne muuttuu ensi viikolla. Näyttäisi siltä, että Keski-Euroopassa majaileva korkeapaine siirtyy Britteinsaarten länsipuolelle ja pohjoisesta pääsee tammikuun lopussa virtaamaan hetkellisesti kylmempää ilmaa. Hetkellisesti voi olla koviakin pakkasia ensi viikosta lähtien, mutta päivien välinen vaihtelu voi olla erittäin suurta, Mäntykannas arvioi.

– Kylmät pohjoisvirtaukset palaavat tammikuun viimeisillä viikoilla.

Tilanne muuttuu kuun vaihteessa

Tammi-helmikuun vaihteessa tilanne muuttuu, kun länsivirtaukset tavoittavat Suomea paremmin.

– Mitä pidemmälle helmikuussa mennään, niin sitä paremmin lämmin signaali vahvistuu Suomessa. Näyttäisikin siltä, että helmikuu jatkuu tavanomaista lämpimämpänä, Mäntykannas kertoo.

Meteorologi kuvailee tuoretta kuukausiennustetta ”jännäksi”, joka toteutuessaan saattaa näkyä varhaisempina kevätkeleinä.

– Jännältä näyttää kuukausiennuste, ääripäästä mennään toiseen. Ehkä saamme vähän kylmemmän tammikuun lopun. Jos helmikuun osalta ennuste toteutuu, niin tänä vuonna [saadaan] kenties aika varhaisia keväisiä päiviä, Mäntykannas päättää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja