Tuore kuukausiennuste loksautti meteorologinkin suun auki: "En olisi uskonut näkeväni tällaista"

2:58

Euroopan keskus (ECMWF) on julkaissut juhannusaattona uuden kuukausiennusteen, jonka mukaan tavanomaista lämpimämmälle säälle ei näy loppua.

– En olisi uskonut näkeväni tällaista ennustetta, jouduin toteamaan itselleni aamukahvia hörpätessäni uuden kuukausiennusteen äärellä. Odotin näkeväni viitteitä säätyypin muuttumisesta viileämmäksi kuuman kesäkuun päätteeksi, Forecan ja MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas kirjoittaa blogissaan.

ECMWF:n keskipitkässä sääennusteessa kaikki seuraavat neljä tarkasteluviikkoa näyttävät Suomessa tavanomaista lämpimämmiltä, joten paikallisia lämpöennätyksiä lyövän kesäkuun jatkoksi saatamme saada toisen kuuman kuukauden.

Mäntykannas kuitenkin painottaa, että pitkiin sääennusteisiin liittyy leveysasteillamme epävarmuuksia.

– Parhaimmillaankin pitkän ajan sääennusteet ovat vain suuntaa-antavia ja niihin tulisi aina suhtautua tietyllä varauksella.

Kuukausiennusteen ensimmäisellä, 28. kesäkuuta alkavalla tarkasteluviikolla, Skandinaviaan alkaa vahvistua korkeapaineen alue, jonka myötä sää on kuivahtamassa Suomessa. Erityisesti maan eteläosassa tuleva viikko näyttää kuukausiennusteen mukaan olevan lämmin, kun ennustettu poikkeama lämpötilassa on 3–6 astetta tavanomaista lämpimämpään suuntaan.

– Jos helteet vielä jatkuvat, jossain päin eteläistä Suomea alkukesän helleputkesta voi muodostua poikkeuksellisen, ellei sitten jopa ennätyksellisen pitkä.

Sää jatkuu lämpimänä heinäkuussakin.

– Lämpötila on ennusteessa yhä 3–6 astetta tavanomaista korkeammalla eteläisimmässä Suomessa, kun taas muualla maassa poikkeama on 1–3 astetta. Tästä voisi päätellä, että helteiden mahdollisuus on yhä koholla poutaisessa kesäsäässä.

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja