Mainos

Kylmä kevätsää kiusaa useita yrittäjiä – jäätelökauppiaskonkari: Huonoin huhtikuu ikinä

1:47

Tänä keväänä sää on tuntunut erityisen kylmältä. Ja sitä se olikin. Huhtikuu oli tavanomaista kylmempi, mutta vain asteesta kahteen. Kylmä sää vaikuttaa myös monen yrittäjän arkeen.

Sää on tällä viikolla vuodenaikaan nähden kolea. Koko Suomea koettelee kylmä pohjoisenpuoleinen ilmavirta. Se on tuntunut jatkuvan koko kevään ajan.

– Hurjan kylmä ja kurja. Huhtikuu on ollut meidän ajan huonoin huhtikuu ikinä. Olemme olleet yrittäjiä 25-27 vuotta. Aivan älyttömän kylmä kevät, sanoo Annette Magi, Helsingin jäätelötehtaalta.

Monin paikoin viime yönäkin oli pakkasta. Aurinkoinen ja edes vähän lämpimämpi sää toisi helpotusta monille yrittäjille, joiden toimeentulo on kiinni säästä.

Vain lyhyen matkan päässä jäätelökioskista sijaitseva Löylyn terassi suorastaan ammottaa tyhjyyttään. Vain muutama turisti toppatakeissaan kuvailee vaikuttavan näköistä rakennusta ja merimaisemaa. Välillä maahan leijailee muutama lumiryyni.

– Aika kylmää on ollut. Ja kuten nytkin näkyy, lunta pitäisi kohta tulla. Heti kun aurinko vilahtaa, ihmiset laittavat vähän enemmän päälle ja löytävät tiensä terassille. Viikonloppu oli ihan hyvä, sanoo Löylyn ravintolatoimenpäällikkö Eemeli Nurminen.

Sisätiloissa tarkenee, mutta kevätsää aiheuttaa omat haasteensa.

– Henkilöstön määrää pitää miettiä. Pitää ennustaa sään mukaan, että paljonko tulee asiakkaita. Olemme pelanneet aika varman päälle. Viikonloppuna oli kymmenkunta astetta ja meillä oli paljon ihmisiä töissä. Jos ihmiset lähtee liikkeelle, niin ollaan valmiina, sanoo Nurminen.

Kymmenen astetta ja auringonpaiste riittää

Sään ei siis tarvitse paljon lämmetä, kun ihmiset löytävät tiensä terasseille ja jäätelökioskeille. Pitkä talvi saa ihmiset liikkeelle.

– Vaikka asteet eivät olisi kovin korkeat, jos aurinko paistaa, laittavat ihmiset vähän lämpimämpää päälle ja lähtevät heti ulos, sanoo Nurminen.

Samaa mieltä on myös jäätelökauppias Magi.

– Ihmiset ovat kyllästyneitä tähän kylmyyteen. 10-15 astetta riittäisi siihen, että porukka lähtisi ulos. Ja tietysti sitä aurinkoa, sanoo Magi.

Maauimaloissa tarkenee polskia

Uimavesien lämpenemistä saadaan odottaa näillä lämpötiloilla todella pitkään. Lämpimimmät uimavedet löytyvät takuulla maauimaloista, eikä niitä vesiä saa jäähtymään edes yöpakkaset.

– Kyllä se varmaan siellä 25 tietämillä pysyy, että uskaltaa aamullakin tulla uimaan. Ei tarvitse avantoa alkaa sahata vielä, sanoo Sari Tamminen Helsingin uimastadionin laitospäällikkö.

Uimareita ja vesijuoksijoita altaassa riittää. Helsingin uimastadionin kausi avattiin eilen.

– Eilen hävittiin aika reilusti edellisen vuoden avajaispäivälle. Eilen oli 1 400, kun vuosi sitten oli 2 800, sanoo Tamminen.

Mustavalkoisessa pipossaan vettä altaassa kauhoo ja polkee Leena Granlund. Kylmä kevät ei ole häirinnyt.

– Käyn joka päivä uimassa. Urheiluhallit ovat myös sisällä, että se on ihan sama mitä taivaalta tulee. Se otetaan mitä annetaan, sanoo Granlund.

Kylmä ei ole tullut, mutta avajaispäivänä tuli altaassa viihdyttyä pitkään.

– Eilen olin yli kaksi tuntia, niin sitten oli jo luutkin vähän kylmät, naurahtaa Granlund.

Sään haltioille olisi kuitenkin toiveita.

– Jos saisi jättää jo talvitakin kotiin, että tulisi kevät- tai kesäfiilis. Se riittäisi jäätelömyynnille. Mutta tuleva viikkokin näyttää todella kurjalta, että en tiedä sitten koska se sään lämpeneminen tapahtuu, sanoo Magi.

Löylyn ravintolatoimenjohtaja ottaisi mielellään vastaan jo hellettä

– Kuumaa, nyt tämä viikko näyttää huonolta, mutta kyllä mä uskon, että siitä se lähtee. +25 aurinkoa koko kesälle, sanoo Nurminen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.