Kylmä ilma voi tehdä hyvää terveydelle – 5 syytä, miksi nyt kannattaa ulkoilla

0:53
Katso upea video talvisesta Helsingistä!

Kylmyys ja pakkassää voivat tuntua epämukavalta, mutta talvella ulkoilusta voi todellisuudessa olla hyötyä terveydelle immuunipuolustuksesta suorituskykyyn ja uneen.

Kylmällä säällä ei tee mieli lähteä ulos, flunssa vaivaa ja tutkimusten mukaan kylmyys ajaa ihmisiä jopa juomaan. Talvi ja pakkassää eivät ole kuitenkaan pelkästään huono asia, muistuttaa Elite Daily -sivusto, ja listaa kylmyyden terveyshyödyt.

1. Kylmä sää voi parantaa immuunipuolustusta

Flunssakausi on monesti talvella pahimmillaan, ja pöpöt leviävät hyvin ihmisten keskuudessa. Infektiosairauksiin erikoistunut lääkäri Amesh Adalja kertoo Elite Dailylle, että yksi syy on se, että kylmä sää saa ihmiset viettämään enemmän aikaa sisällä kontaktissa toistensa kanssa.

Se taas voi johtaa pöpöjen leviämiseen, ja lisätä sairastumisen mahdollisuutta.

Sisään ei kannatakaan koko talveksi jäädä, sillä newyorkilaisen sairaalan avustava professori Robert Glatter muistuttaa, että keho voi todellisuudessa jopa hyötyä kylmälle säälle altistumisesta.

Hänen mukaansa immuunijärjestelmä saa kylmästä ilmasta lisäpotkua, sillä jotkin valkosolujen kannat itse asiassa lisääntyvät vastustaakseen bakteereja ja viruksia.

2. Kylmässä nukkuu paremmin

Uni on ihmiselle elintärkeää, ja sen saaminen taas onnistuu tutkitusti parhaiten viileässä. Tämä johtuu Glatterin mukaan siitä, että lämpimässä ihmiskehon täytyy käyttää energiaa kehon viilentämiseen, jotta nukahtaminen onnistuu.

Rentoutuminen onnistuu viileässä sekä fyysisesti että psyykkisesti paremmin, kun keho pystyy toimimaan tehokkaammin.

3. Kylmässä treenaaminen parantaa suoritusta

Moni on varmasti siirtynyt treenaamaan ulkoa sisälle jo aikoja sitten, mutta Glatter kehottaa pikemminkin siirtymään takaisin.

– Olettaen, että ei ole sydänsairauksien riskiä, kylmät lämpötilat voivat itseasiassa parantaa sydän- ja verisuonien kestävyyttä, hän sanoo.

Tämä johtuu asiantuntijan mukaan siitä, että lisäenergiaa tarvitaan kehon lämpötilan säilyttämiseen sekä lihasten toiminnan ylläpitämiseen.

4. Kylmässä pystyy keskittymään paremmin

Tutkimuksissa on todettu, että lämpötila voi vaikuttaa ihmisen keskittymiskykyyn, ja nimenomaan kylmempi ilma näyttää korreloituvan paremman suorituskyvyn kanssa. Moni ei kylmää ilmaa mielellään suosi, mutta aivot siitä pitävät, jos tutkimusta on uskominen.

5. Kylmä voi helpottaa tulehdusta

Moni on varmasti turvautunut jääpussiin kolauttaessaan pään tai varpaan oven kulmaan, sillä se voi vähentää turvotusta ja tulehdusta. Medical News Daily -sivuston mukaan kylmässä ilmassa oleskelu voi toimia samanlaisena apukeinona.

Lähde: Elite Daily

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja