Näistä lähtökohdista gallupien ykkönen eli Pekka Haavisto starttaa presidenttikampanjansa: "Kestokakkonen"

Oletko punavihreä presidenttiehdokas? Pekka Haavisto MTV:n haastattelussa 3:18
Oletko punavihreä presidenttiehdokas? Pekka Haavisto MTV:n haastattelussa.

Aiemmin kaksi kertaa vihreiden ehdokkaana presidenttikisaa käynyt Pekka Haavisto on tällä kertaa valitsijayhdistyksen ehdokas. Vihreät ilmoitti kuitenkin kesän puoluekokouksessa tukevansa vaaleissa Haaviston presidenttiehdokkuutta.

Vuoden 2024 presidentinvaalin vaalipäivä on sunnuntai 28.1.2024.

Pekka Haavisto on tähän saakka johtanut presidenttigallupeja, mutta kestääkö johtoasema loppuun saakka?

Tiistaina Haavisto ja hänen kannattajayhdistyksensä kerääntyivät Musiikkitalolle presidentinvaalikampanjan avajaisjuhlaan.

MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki sanoo Viiden jälkeen -ohjelmassa, että tässä vaiheessa Haavisto lähtee edelleen ennakkosuosikkina kisaan.

– Totta kai se antaa ehdokkaalle ja tukijoukoille itseluottamusta. Mutta vaarana on se, että pelkää virheitä. Eli sellainen presidentinvaalien säihke ja ilmiömäisyys [voi jäädä puuttumaan]. Se on nyt Haaviston suurin sudenkuoppa.

– Haavisto on ollut jo kaksi kertaa ehdolla, onko hän jo liian tuttu ja turvallinen, Lehtimäki pohtii.

Haavisto on kertonut, että hän haluaa olla koko kansan ehdokas ja siksi on ehdolla valitsijayhdistyksen kautta. Lehtimäen mukaan Haaviston ydinryhmä muodostuu kuitenkin edelleen vihreiden kannattajista.

Pekka Haavisto kiisti Ilta-Sanomien haastattelussa olevansa nimenomaan punavihreän blokin ehdokas.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

– Hän on vetänyt julkisuudessa hieman pesäeroa punavihreisiin, joka on aika jännää, koska hän on nyt siellä samassa sumpussa monen samantyyppisen miesehdokkaan kanssa. 

– Ylen viimeisimmässä kannatusmittauksessa näkyy, että Haaviston kannatus tulee vihreiltä, sdp:ltä, rkp:lta ja vasemmistoliitosta. Eli kannattaako niin hirveästi vetää eroa punavihreisiin, kun sieltä on kuitenkin saatavissa hänelle merkittävästi ääniä ensimmäisellä kierroksella, Lehtimäki analysoi.

"Kestokakkonen"

Haavisto on kaksissa edellisissä vaaleissa jäänyt toiseksi häviten molemmilla kerroilla Sauli Niinistölle.

Voisiko kokemuksesta kärkikahinoissa olla Haavistolle jopa hyötyä?

Lehtimäki näkee asian jopa mahdollisena kantona kaskessa.

– Hän on vähän kuin tällainen kestokakkonen, kestopresidenttiehdokas. Se voi olla yksi hänen kampanjansa kompastuskivistä. Toki hän on erittäin pätevä ja taustalta löytyy erittäin laaja kannatuspohja. Suomi on hyvin erilainen kuin kuusi vuotta sitten, eli tuskin hänen parisuhteensakaan enää puhuttaa kuten tuolloin.

– Siellä on muitakin hyvin laadukkaita ehdokkaita, ettei hän nyt sieltä aivan ylivoimaisesti erotu kokemuksellaan ja taidoillaan näistä muista kärkiehdokkaista, Lehtimäki huomauttaa.

Ketkä menevät toiselle kierrokselle?

Viime aikojen mielipidemittauksissa Haaviston pahin kilpailija on ollut kokoomuksen ehdokas Alexander Stubb. Lehtimäki ei kuitenkaan vielä löisi vetoa Haavisto–Stubb -kaksikon puolesta toisen vaalikierroksen taisteluparina.

– Ihmiset alkavat ajatella näitä vaaleja ehkä vasta marras–joulukuussa. Jutta Urpilainen (sd.) tulee mukaan tähän kisaan ja sitten nähdään ensimmäiset isot tentit. Tullaan menemään hyvin pienillä marginaaleilla kakkoskierrokselle, Lehtimäki arvioi.

Urpilainen mukaan takamatkalta

Jutta Urpilaisen ehdokkuutta ei ole vielä virallistettu SDP:ssä. Lehtimäen mukaan Urpilaisen tukijoukoissa saattaa olla jo huolta siitä, ettei presidenttikeskusteluissa olla jo mukana tässä vaiheessa.

Lehtimäen mielestä Urpilainen tulee oletettavasti käyttämään omaa ”punaisuuttaan” hyödyksi juuri Haavistoa vastaan.

– Hän käyttää myös sukupuoltaan hyväksi. Sillä hän erottuu tästä miesnelikosta.

Miten Eeva Lehtimäki arvioi Alexander Stubbin, Olli Rehnin ja Mika Aaltolan mahdollisuuksia tai miten käy Jussi Halla-ahon, katso analyysit alla olevalta videolta!

Miltä presidenttikisa näyttää tällä hetkellä? – "Haavisto ennakkosuosikkina" 6:04

Lue myös:

    Uusimmat