Mainos

Kyberuhkiin varautuminen tehostuu

Suomen kyberturvallisuusstrategiaa koskevan periaatepäätöksen mukaisesti Viestintävirastoon perustetaan Kyberturvallisuuskeskus vuoden 2014 alusta.

Samalla viraston nykyiset CERT-, NCSA- ja varautumistehtävät yhdistyvät osaksi uutta keskusta.

– Tällä hetkellä me rekrytoimme ihmisiä ja aloittelemme toimintaa, Viestintäviraston turvallisuus-toimialan johtaja Kirsi Karlamaa sanoo.

Suomi pyrkii kyberuhkiin varautumisen mallimaaksi

Kyberturvallisuusstrategian linjauksen mukaan Suomen pitäisi olla maailmanlaajuinen edelläkävijä kyberuhkiin varautumisessa vuonna 2016.

Kyberturvallisuuskeskukseen palkataankin lähivuosina lisää henkilöstöä. 

– Meillä on tuolla CERT-toiminnassa kymmenkunta henkeä, ja kyberturvallisuusstrategia linjaa meidän henkilöresurssit kasvavaksi kymmenellä hengellä vuoteen 2016 mennessä, Karlamaa toteaa.

Viestintävirasto käyttää kyberuhkien selvittelyssä HAVARO-järjestelmää, joka on viraston oma havainnointi- ja varoitusjärjestelmä.

– Se ei ole kilpaileva ohjelmisto muille vaan muita täydentävä ohjelmisto. Siihen Viestintävirasto voi syöttää tunnisteita, joita saamme muun muassa kansainvälisiltä yhteistyökumppaneilta ja muilta tahoilta. Keskus palvelee elinkeinoelämää, huoltovarmuuskriittisiä toimijoita, valtionhallintoa, kuluttajia ja kansalaisia.

Hiljattain paljastui, että Suomen ulkoministeriö oli ollut vuosia laajan verkkourkinnan kohteena. Uhkaa ei välttämättä olisi havaittu, vaikka Kyberturvallisuuskeskus olisi ollut toiminnassa.

– Nämä ovat räätälöityjä hyökkäyksiä eli välttämättä sitä ei olisi huomattu, vaikka keskus olisi ollut toiminnassa, Kirsi Karlamaa sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.