Mainos

Kuvat: Valtavia ahtojääröykkiöitä ihmeteltiin jo 1970-luvulla – "En muista, että olisi ryysistä ollut"

Rantaan kasaantunut ahtojää on ihastuttanut viime päivinä Lohtajalla. MTV Uutisiin yhteyttä ottanut lukija muistelee, että näyttävästä luonnonilmiöstä uutisoitiin Oulussa jo 1970-luvulla.

Maantiedettä ja geologiaa Oulun yliopistossa opiskellut Hannu Asikainen kertoo lähteneensä yhdessä opiskelutovereidensa kanssa ihailemaan Lumijoen Varjakan rantaan puskeutuneita jäävuoria toukokuussa 1971. Reissusta jäi muistoksi valokuvia.

– Uteliaana kävimme katsomassa silloin uutisissa olleita jäävuoria.

– Muistin sen heti nähdessäni uutiset Lohtajalta, sillä minulla on albumi, jonka etusivulla nämä kuvat ovat.

MTV Uutiset kertoi aiemmin, että Lohtajan Ohtakarin saaren rannalle ilmeisesti yhden yön aikana ilmestyneet jääröykkiöt ovat vetäneet paikalle jopa satoja kiinnostuneita. Asikaisen mukaan jääröykkiöt eivät herättäneet vuonna 1971 vastaavaa liikehdintää.

– En muista, että silloin olisi ryysistä ollut. Me olimme kuitenkin paikalla, kun se liittyi vähän opintoihini. Kaikenlaisia luonnonilmiöitä kävimme silloin porukalla katsomassa.

Ahtojään kasaantuminen on jokavuotinen ilmiö etenkin Perämerellä. Jäälohkareet kasaantuvat rantaan tuulen puhaltaessa sopivasta ilmansuunnasta. Mitä pidempään tuulee, sitä suuremmaksi "jäävuori" voi kasvaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja