Arja-Riitta törmäsi käsittämättömän kauniiseen luonnonilmiöön: "Nehän olivat kuin pannukakkuja" – Näin meteorologi selittää erikoista jäämuodostumaa

0:44

Oulaisissa päästiin kesken kävelylenkin todistamaan juuri oikeaan aikaan luonnon järjestämää jääshow'ta.

Katso videolta, miten ihmeelliseltä näyttää "pannukakkujää"!

Oulaisissa asuva Arja-Riitta Leppänen oli naapurinsa kanssa päiväkävelyllä, kun he huomasivat Oulaisissa virtaavassa Pyhäjoessa sangen erikoisen jääilmiön.

Joessa kellui ikään kuin virtaukseen jumittuneita, symmetrisen pyöreitä jäälauttoja.

– Nehän olivat niin kuin pannukakkuja, hauskan näköisiä. Huomasi kyllä, että laatat pyörivät, menivät eteenpäin ja vaihtuivat koko ajan. Kun virta ei ottanutkaan niitä eteenpäin, niin virta kääntyi ikään kuin takaisin ja kasasi laattoja enemmän siihen, Leppänen kuvailee.

"En ole ennen hoksannut tuollaisia"

Miten jäälautoista sitten tulee pannukakkumaisen pyöreitä? Asiasta täytyy vielä kysyä vahvistus meteorologilta.

– Pannukakkujää on ilmiö, jossa virtaavassa vedessä vesi alkaa jäätyä, ja liikehdinnän vuoksi jäälautat iskeytyvät toisiaan vasten, jonka vuoksi niiden reunat pyöristyvät, avaa MTV Uutisten meteorologi Miina Manninen

Leppänen osuikin paikalle juuri sopivaan aikaan, sillä seuraavana päivänä samalle paikalle käveltyään kauniita jäälauttoja ei ollut enää nimeksikään.

– Kävin katsomassa uudestaan, niin se ei enää ollut niin mahtava. En ole kyllä ennen hoksannut tuollaisia, sattui hyvä tilaisuus. Nyt kun pakkanen alkaa kiristymään, niin joki jäätyy sitten kokonaan, Leppänen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja