Mainos

Kuvat: Tyhmänrohkea salamatkustaja espoolaisbussissa – "uhkana vakava päänvamma"

MTV Uutiset sai vinkin ja kuvat vaarallisesta tilanteesta Espoossa tänään puolen päivän jälkeen. Liikkeellä olleen bussin perässä roikkui ihminen pitkän matkaa.

"Jänismatkustajan" huomasi liikenteessä ollut silminnäkijä.

– Tämä oli Espoon keskuksessa Finnoontien risteyksessä. En osaa sanoa, kuinka kauan hän oli siinä roikkunut, mutta hän hyppäsi pois kauppakeskus Entressen kohdalla.

– Poishypätessään henkilö vielä kirjoitti numerot 420 bussin ikkunaan.

Numerolla 420 viitataan populaarikulttuurissa yleisesti kannabiksen käyttöön.

Poliisin tietoon tapauksia tulee harvoin. 

– Muistan viimeisen viiden vuoden ajalta yhden tapauksen. kertoo Ilkka Kantola Länsi-Uudenmaan poliisin liikennesektorilta.

Hän pitää moista temppuilua vaarallisena toimintana. Bussit kulkevat kaupungissakin suhteellisen nopeasti, jolloin kaatuminen on kyydistä tippuessa enemmän kuin todennäköistä.

– Aika akrobaatti saa olla, että pysyy pystyssä tippuessa. Pään lyömisen riski on kaatuessa suuri, ja uhkana vakava päävamma tai kallonmurtuma. On myös suuri vaara, että takaa tuleva auto voi ajaa ylitse, hän kertoo.

Talvisin puskuri ja tie voivat olla jäässä, mikä lisää riskejä entisestään.

Ylikonstaapeli Juha Rotola-Pukkila Helsingin poliisilaitokselta on samoilla linjoilla Kantolan kanssa. Kuvattu temppuilu on harvinaista Helsingissäkin, ja yleensä syyllistyvät ovat toisella kymmenellä olevia poikia.

Poliisi neuvoo soittamaan 112

Uhkarohkeasta jäniksenä matkustamisesta voi saada kiinni jäädessä sakot. Kyseeseen tulevat teosta riippuen liikenneturvallisuuden vaarantaminen tai liikennerikkomus. Kantolan mukaan henkilö voi vaarantaa oman terveytensä lisäksi myös muiden turvallisuuden.

– Putoamistilanteessa takana tuleva auto voi joutua väistämään sivulle, aiheuttaen kolarin. Eräässä Lempäälässä sattuneessa tapauksessa takana tullut autoilija joutui väistämään edelle kulkeneelta pudonnutta muoviämpäriä, minkä tuloksena oli kuolonkolari, Kantola kertoo.

Viisas kuljettaja pitääkin tällaisen tempauksen nähdessään runsaan turvavälin putoamisen varalta, tai vaihtaa viereiselle kaistalle.

–Jos ajaa pudonneen henkilön yli, kyllä siitä pitkään painajaisia näkee, vaikka olisikin putoajan vika. Hätänumeroon 112 kannattaa myös ilmoittaa, että saadaan karsittua tällaiset liikenteestä, Kantola toteaa.

Pelleilyä myös henkilöautoilla ja junilla

Poliisi joutuu toisinaan keskeyttämään monenlaista muutakin liikenteessä pelleilyä. Kun tie on jäässä, jotkut saattavat luistella auton perässä pidellen kiinni takapuskurista.

– Joskus henkilöautoissa matkustajat työntävät itsensä osittain ikkunasta ulos, istuen ikkunan alareunalla, kädet auton katolla. Syylliset ovat yleensä 16–20-vuotiaita, jotka parin kaljan jälkeen haluavat kulkea näyttävästi. Tällaisessa tilanteessa myös kuljettaja saa sakot, Kantola kertoo.

Jotkut haluavat myös todistella rohkeuttaan raideliikenteessä.

– Joskus näin junan rungon ulkopuolella istuneen pojan, muistelee Rotola-Pukkila.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.