Anna Sofia kaatui vauvansa päälle, kun ruokalähetti törmäsi sähköpotkulaudalla päin – poliisi tutkii tapausta

8:18
MTV Uutiset Livessä aiemmin: tällaisia ovat tyypillisimmät sähköpotkulautailusta koituneet vammat

Helsinkiläisäiti Anna Sofia, 33, joutui kymmenkuisen poikavauvansa kanssa vaaralliseen tilanteeseen Helsingin keskustassa Bulevardilla tiistaina aamupäivällä.

Äiti ja poika olivat olleet vaunukävelyllä, mutta kotiin palatessa Anna Sofia huomasi lapsen toisen villasukan olevan kadoksissa. Ennen vauvan päiväunia hän laittoi pojan rintareppuun ja lähti takaisin ulos, koska arveli sukan tippuneen aivan lähikorttelin alueelle. 

Sukka löytyi, joten äiti ja vauva kääntyivät takaisin kotiin päin. Seuraavassa hetkessä Anna Sofia tunsi, kuinka jokin osui häneen kovalla voimalla viistosti takaapäin.

Hän kaatui maahan rintarepussa olevan pikkuvauvan kanssa.

– Havahduin siihen, että olen maassa ja vauva on siinä allani. Onneksi huomasin pian, että vauva oli tajuissaan ja itkukin rauhoittui nopeasti. Olin itse ihan hysteerisessä mielentilassa. Onneksi paikalle osui rouva, joka pysähtyi paikalle auttamaan. Kun pääsin ylös, huomasin, että minuun oli osunut sähköpotkulaudalla liikkunut Foodoran ruokalähetti, Anna Sofia kertoo.

Soitto 112:een

Säikähtänyt äiti soitti hätänumeroon, koska pelkäsi poikansa terveyden puolesta. Paikalle kurvasi ambulanssi ja poliisipartio.

– Minulle tuli ruhjeita ainoastaan käsiin, koska sain otettua toisella kädellä vastaan ja toisella suojattua pojan päätä. Pojan pipoon oli tarttunut hieman hiekkaa ja päähän tuli pieni ruhje. Onneksi pipo ja paksu toppatakkini suojasivat häntä. 

Äidin mukaan lapsi tarkastettiin ambulanssissa ja samalla poliisi kuulusteli Foodoran lähettiä onnettomuuspaikalla. Anna Sofia ja hänen miehensä lähtivät vielä ensihoitohenkilökunnan kehotuksesta lastensairaalaan tarkastuskäynnille, jotta pojan voinnista saataisiin täysi varmuus.

Jälkitarkkailussa lapsella ei kovasta tärähdyksestä huolimatta havaittu mitään poikkeavaa. Anna Sofia sai hoitoa rystys- ja kämmenosien ruhjeisiin.

– Pääsimme tarkkailun jälkeen kotiin. Selvisimme tosi vähällä ottaen huomioon sen, miten pahasti olisi voinut käydä. Onnettomuuspaikan lähellä on myös koulu. Jäin miettimään, miten pahasti voisi käydä, jos sähköpotkulaudalla törmäisi lapseen.

Anna Sofia ei tahdo esiintyä jutussa koko nimellään yksityisyytensä vuoksi, mutta toivoo vakavan esimerkin herättävän keskustelua sähköpotkulautojen turvallisuuskäytännöistä. Hän kirjoitti kokemastaan myös laajan yleisön tavoittaneisiin Instragram-päivityksiinsä.

Lähetti törmäsi Anna Sofiaan jalkakäytävällä. Liikenneturvan viimekesäisen kyselyn mukaan sähköpotkulautailun säännöt ovatkin monelta hukassa. Esimerkiksi kaupungeissa vuokrakäytössä olevat sähköpotkulaudat kulkevat 25 kilometrin tuntinopeusvauhtia.

Menopeli luetaan kevyeksi sähköajoneuvoksi, jota pitää kuljettaa pyöräilysääntöjen mukaan. Jalkakäytävällä sähköpotkulaudalla saa ajaa ainoastaan alle 12-vuotias. 

– Vaikuttaa siltä, että tässä on jokin ongelma tai säännöistä ei vain välitetä tai tiedetä, Anna Sofia pohtii.

Poliisi vahvistaa, Foodora kommentoi

Anna Sofian mukaan myös ruokalähetti vaikutti olevan hyvin pahoillaan tapahtuneesta.

Myöhemmin hän sai Foodoralta yhteydenoton, jossa tapahtunutta pahoiteltiin ja käytiin läpi. Hänen mukaansa firma vaikutti ottaneen tilanteen hyvin vakavasti.

Foodoran viestinnästä vahvistetaan tapaus MTV Uutisille. Viestinnän mukaan vastaavanlaisia onnettomuuksia käy lähettien työssä äärimmäisen harvoin, mutta turvallisuuskäytänteitä aiotaan nyt painottaa kuljettajille entisestään. 

– Lähettimme kertoi tästä tapauksesta meille ensin itse, ja kokonaiskuvan saadaksemme olimme sitten yhteydessä myös onnettomuuden toiseen osapuoleen. Keräämme vielä itsekin tietoja tapahtuneesta. Logistiikkatiimimme mukaan kyse oli ensimmäisestä haaverista, josta he ovat vuoden sisään kuulleet. Toivomme toki, ettei tätä yhtäkään olisi tapahtunut ja olemme siitä äärimmäisen pahoillamme, firman viestintä kommentoi.

Foodoran mukaan lähettien perehdytyksessä painotetaan poikkeuksetta, että liikennesääntöjä tulee noudattaa kaikissa tilanteissa – millä tahansa kulkuvälineellä liikkuessa.

– Nyt pyrimme vielä entisestään kirkastamaan tätä viestiä, erityisesti sähköpotkulautojen suhteen.

Toimituksia kuljettaessaan lähetit käyttävät omia kulkuvälineitään, jotka eivät ole mitenkään kytköksissä Foodoraan. 

Helsingin poliisista vahvistetaan MTV Uutisille, että poliisi on ollut Bulevardilla selvittämässä onnettomuutta ja tapaus on siirtynyt rikostutkintaan.

Poliisin johtokeskuksesta ei voitu torstai-iltana vahvistaa, minkälainen rikosnimike tapauksessa mahdollisesti on kyseessä ja minkälaisessa vaiheessa asian jatkoselvittely ylipäänsä on.

Bulevardin onnettomuudesta myös uutisoineen Ylen mukaan vakavia sähköpotkulautatapaturmia on ilmennyt pääkaupunkiseudun alueella yllättävän vähän suhteessa välineiden runsaaseen määrään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja