Mainos

Kuvat: Mieletöntä ilkivaltaa autoja kohtaan eri puolilla maata – "Tuli hirveä pamaus ja tuulilasi meni sököksi"

Autot joutuvat ilmeisen herkästi ilkivallan kohteeksi. Viikonlopun aikana useat autonomistajat ovat joutuneet todistamaan menopelinsä saamia osumia. Rikki ovat menneet niin ikkunat, valot kuin sivupeilitkin.

Yksi ilkivallan kohteeksi joutuneista on vantaalainen Nora Varvemaa. Hänen ja kolmen naapurin autoista oli rikottu takavalo lauantai-iltapäivänä.

– Näyttävät kepillä rikotuilta, vaikka joku on sanonut, että näyttää myös ilmakiväärin tekemiltä. En tiedä saako takavaloa rikki millään kepukalla, vai vaaditaanko metalliputki, hän pohtii.

Lähialueella on tapahtunut aiemminkin. Varvemaa on kuullut naapuriltaan, että muutamia vuosia sitten erään asukkaan uudesta autosta oli yön aikana varastettu renkaat. Ilkivaltaakin on ollut, mutta silloin kyseessä on ollut yleensä lasten viaton touhuaminen, esimerkiksi lumella sotkeminen.

– Eräässä vanhemmassa tapauksessa kyllä on kuulemma heitetty kiviä ikkunaan, hän kertoo.

"Aikamoista järjen köyhyyttä"

Myös Nummelassa on viikonlopun aikana jouduttu ilkivallan kohteeksi. Jasu Wennervirta oli jättänyt autonsa yöksi parkkiin, kun aamulla naapuri tuli kertomaan tuulilasin rikotun.

– Parkkipaikalta oli myös toisen naapurin autosta rikottu kaikki lasit, Wennervirta kertoo.

Millään hennolla kohtelulla ei laseja oltu käsitelty, sillä lasit eivät aivan pienestä hajoa.

– Aika kovaa saa paukuttaa, että tuollaiseen kuntoon menee. Aikamoista järjen köyhyyttä, Wennervirta toteaa.

Eräs naapuri kertoo nähneensä kaksi miestä, jotka olisivat ”uroteon” takana. Vaikka Wennervirran omalle kohdalle ei aiemmin ole vastaavaa tullut, on hän kuullut ilkivallanteoista muualla Nummelassa.

– Yhden kaverin autoa on esimerkiksi lähiaikoina naarmutettu, tiedä onko samaa vai eri sakkia, hän aprikoi.

"Tuli hirveä pamaus"

Etulasi koki kovia myös toisella tapaa viime viikolla, kun sipoolaisen perheenäidin auton tuulilasiin tippui Vantaan Myyrmäessä yllättäen suurehko lumikokkare.

– En tajunnut mitä tapahtui, tuli hirveä pamaus ja tuulilasi meni sököksi, nimettömästi MTV Uutisille haastattelun antava nainen kertoo.

Lapset kyydissään hän ajoi tien sivuun. Paikalle saapui mies, joka kertoi nähneensä noin 12-vuotiaiden poikien heittäneen kävelysillalta ”järjettömän kimpaleen” suoraan auton tuulilasiin.

Kaikki kyydissä olleet luonnollisesti säikähtivät paljon, ja lasista irtosi sirpaleitakin iskun voimasta. Auto hinattiin paikalta.

Nainen uskoo, että taustalla on lasten ajattelemattomuus. Hän korostaakin, että vanhempien pitää puhua lapsilleen asiasta.

– Eivät lapset ymmärrä tekojensa seurauksia. En usko, että kukaan on tarkoittanut sillä mitään ihmeellisempiä, hän kertoo.

Koiranulkoiluttaja rikkoi autoja

Helsingin poliisi tiedotti tänään, että noin kolmikymppisen miehen epäillään rikkoneen autojen sivupeilejä yli 40 autosta, minkä lisäksi hän oli rikkonut kepillä useista ikkunoita eri kiinteistöistä.

Rikoskomisario Pekka Korhonen Helsingin poliisista kertoo, että hänen tuntumansa mukaan monesti ilkivallan takana ovat humalaiset, ravintolasta palaavat nuoret miehet.

– Mikä motiivi sitten milloinkin, monesti alkoholi tai muu häiriökäyttäytyminen, hän kertoo.

Vaikka valtaosa onkin päihtyneitä nuoria miehiä, löytyy joukosta monenlaista kulkijaa. Kerhosen mieleen on jäänyt koiranulkoiluttaja, joka oli ottanut tavakseen rikkoa kalliimpia kohtaamiaan autoja.

– Saatiin yksilöityä koira dalmatilalaiseksi, ja sitä kautta selvitettyä tekijä, Korhonen muistelee.

Jossain määrin Korhonen pelkää ilkivallan voivan lisääntyä, jos siitä uutisoidaan paljon. Helsingin keskustassa autoja saatetaan helposti vahingoittaa 10–20 autoa, ja esimerkiksi rikotut elektroniset sivupeilit voivat maksaa tuhatkin euroa kappaleelta.

Ilkivallan välttäminen on Korhosen mukaan vaikeaa. Vähentää riskiä, jos on mahdollista pysäköidä kaupunkien keskustan tai tiettyjen lähiöiden sijaan parkkihalleihin tai pihoihin.

– Itse en jättäisi Helsingin keskustaan, hän kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.