"Ostajat" varastivat nurmijärveläismiehen tunteella tuunaaman BMW:n törkeästi kesken koeajon – työnsivät omistajan ulos autosta: "Idiootit melkein ajoivat ihmisten päälle"

0:47
Varkaat anastivat auton ja tuhosivat sen täysin – katso kuvat ennen ja jälkeen tuhon!

Helsingin poliisilla on tutkinnassa useamman rikoksen vyyhti, joissa tekijä on ollut ostamassa autoa ja varastanut sen koeajon tai muun ostotilanteen aikana. Rikosten pääepäilty on alaikäinen.

Nurmijärveläinen mies oli myymässä autoaan käytettyjen autojen myymiseen tarkoitetun verkkopalvelun kautta.

Hänen myymänsä auto oli vuoden 2004 BMW 530d Ac Schnitzer, jota oli uudelleenrakennettu ja huollettu kahdeksan vuoden ajan. Sinä aikana mies kertoo käyttäneensä autoon lähes 100 000 euroa. Hän on intohimoinen BMW-harrastaja, ja käyttää lähes kaiken vapaa-aikansa autojen tuunaamiseen.

Viime sunnuntaina häneen otti yhteyttä nuorehkon, mutta asiallisen kuuloinen mies, joka halusi tulla katsomaan autoa samana päivänä. Myyjälle olisi sopinut paremmin seuraavana päivänä, mutta mahdollinen ostaja halusi välttämättä nähdä auton vielä samana päivänä.

Myyjä suostui, koska hänen piti saada auto myytyä nopeasti, jotta olisi varaa uuteen. Tapaaminen sovittiin Helsingin Myllypuroon, koska myyjän sukulaiset asuvat lähellä sijaitsevassa Viikissä ja hän käy siellä vierailemassa lähes päivittäin.

Myyjä tapasi Myllypuron Liikuntamyllyn parkkipaikalla kaksi nuorta miestä. Hänen mukaansa he vaikuttivat ulkonäön ja puheen perusteella asiallisilta.

Miehet tutkivat autoa noin tunnin, tarkistivat moottorin ja yhdessä myyjän kanssa laittoivat ylös auton pieniä vikoja, jotka otettaisiin huomioon hinnassa. Myyjä pyysi autosta 7 500 euroa, mutta oli valmis joustamaan.

Sitten miehet halusivat koeajolle. Myyjällä ei ollut mikään sitä vastaan, mutta hän vaati päästä mukaan ajolle. Hän istui kuskin viereen etupenkille, ja toinen ostajaehdokas istui takapenkille. Myyjä pyysi myös nähdä kuskin ajokortin, jota hän näyttikin. Jälkeenpäin myyjä kertoo epäilevänsä kortin olleen varastettu tai väärennetty.

"Idiootit melkein ajoivat ihmisten päälle"

Koeajo sujui ongelmitta, ja he olivat pysähtyneet Myllypuron K-Marketin parkkipaikalle. Miehet ilmaisivat halunsa ostaa auton, ja sanoivat myyjälle, että tämä ajaisi auton loppumatkan, jonka aikana he siirtäisivät sopimansa myyntihinnan hänen tililleen.

Kun myyjä oli nousemassa pysäköidystä autosta, hän kuuli, miten urheiluauton moottori jyrähti päälle, ja hän kaatui päin asfalttia. Miehet lähtivät kaahaamaan parkkipaikalta osuen ainakin yhteen ajoneuvoon ja tienreunan kanttikiviin.

Autoa myynyt mies kertoo, että parkkipaikalla olleet ihmiset huusivat auton perään, kun se kaahasi holtittomasti paikalta. Myyjää pelotti, että he osuisivat viereistä suojatietä ylittämässä olleisiin lapsiin. Hän sulki silmänsäkin jo valmiiksi, mutta onneksi auton törmäily katukivetyksiin hidasti sen menoa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Myyjä itse sai lieviä vammoja, joita hän ei ehtinyt miettiä tilanteessa. Hänen päänsä kolahti maahan ja auto osui hänen jalkaansa, mutta rakennusmiehenä työskentelevällä myyjällä oli onneksi turvakengät jalassa eikä suurempaa vahinkoa käynyt.

– Idiootit melkein ajoivat ihmisten päälle, mies sanoo tuohtuneena ja kiittelee sitä onnea, että auto osui vain katukivetyksiin.

Myyjä teki heti rikosilmoituksen ja etsi autoaan pitkin Itä-Helsingin ja Viikin syrjäisiä parkkipaikkoja sunnuntai-illan ja suurimman osan yöstä. Hän laittoi ostajaehdokkaan puhelinnumeroon tekstiviestejä, joissa hän pyysi heitä kertomaan edes auton sijainnin. 

"Ei siitä ehjää kohtaa löytynyt"

Illalla hän oli kotiin tultuaan huomannut, että varkaat olivat vieneet samalla myös hänen avainnippunsa, jossa myös kotiavain oli. Mies kertoo, ettei ovenavauksesta tullut lisälasku varsinaisesti piristänyt mieltä siinä tilanteessa.

Maanantaina iltapäivällä hän sai soiton poliisilta.

– Poliisit kertoivat, että auto on löytynyt huonossa kunnossa, mies kertoo.

Autoa oli naarmutettu sivuilta, pohjasta ja vanteista, etu- ja takapuskuri oli vaurioitunut. Auton etutuulilasi törrötti yhdestä kulmasta irtonaisena.

– Ei siitä ehjää kohtaa löytynyt.

Hänen mukaansa auto myöskin haisee voimakkaasti tupakansavulta ja alkoholilta. Vaaleaan sisäkattoon on miehen mukaan tupakalla poltettu jälkiä ja autosta löytyi tyhjiä alkoholijuomapakkauksia.

Alaikäistä tekijää epäillään useista autovarkauksista

Marko ”Fobba” Fors Helsingin poliisin nuorisorikosryhmästä kertoo MTV Uutisille, että poliisi tutkii tällä hetkellä useampaa tapausta, joissa auto on pyydetty koeajoon ja anastettu sen aikana. Rikosten pääepäilty on alaikäinen henkilö, ja hänellä on teoissaan ollut mukana vaihtelevia ystäviä. Tapauksia on ollut myös Helsingin ulkopuolella.

Sunnuntaisesta tapauksesta Forss kertoo, että poliisi oli maanantai-iltapäivällä saanut havainnon autosta ja tavoittanut epäillyt. Poliisi otti kiinni kaksi henkilöä paikan päältä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Auton kuljettajaa epäillään moottorikulkuneuvon käyttövarkaudesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Lisäksi kuskin ollessa alaikäinen häntä automaattisesti epäillään myös kulkuneuvon kuljettamisesta ilman ajo-oikeutta. Forssin mukaan kuskia ei epäillä tällä hetkellä rattijuopumuksesta.

Forss ei osaa ottaa kantaa tekijän mahdolliseen motiiviin, mutta poliisilla ei ole tietoa, että anastettuja ajoneuvoja oltaisiin esimerkiksi käytetty muun rikollisen toiminnan yhteydessä.

– Ei tule mieleen muuta motiivia, kuin halu päästä ajamaan autolla.

"Varmaan jätkät pelanneet liikaa GTA:ta"

Rakennustyömaalla työnjohtajana työskentelevä mies sanoo, että tarvitsisi autoa jokapäiväisessä työssään sekä arjessa. Uuden auton hankinta ainakin lykkääntyy, eikä vanhaakaan pysty nyt ajamaan.

Hänelle kuitenkaan taloudellisilla vahingoilla ole niin suurta merkitystä kuin auton tunnearvolla.

Hän oli käyttänyt siihen runsaasti vapaa-aikaansa vuosien ajan, ja pitänyt autoa kuin kukkaa kämmenellään. Hänen mukaansa auto on Suomessa ainutlaatuinen, ja sitä on esitelty Messukeskuksessa autonäyttelyssäkin.

Vaikka hän olikin myymässä sitä, hän olisi halunnut sen seuraavan omistajan arvostavan sitä yhtä paljon.

Mies on tapahtuneesta erittäin pahoillaan ja ihmettelee, mikä saa toisen ihmisen tekemään tuollaista.

– Varmaan jätkät pelanneet liikaa GTA:ta, hän sanoo.

– Parasta tässä kuitenkin on, että he [varkaat] osuivat niihin kanttareihin [katukivetyksiin], muuten he olisivat saattaneet osua ihmisiin.

Auton kohtalo on nyt vakuutusyhtiön käsissä. Vakuutus ei korvaa miehen itse tekemiä muokkauksia autoon, joten tappiolle hän jää joka tapauksessa. Hän toivoo, että auto voitaisiin korjata ajokuntoon, mutta on mahdollista, että auto joutuu lunastukseen. 

– Rakensin autoa kahdeksan vuotta, ja parissa tunnissa se saatiin lunastuskuntoon, mies sanoo ja huokaisee raskaasti. 

Päivitetty 22.8. klo 9.30: Poistettu haastateltavan nimi hänen toiveestaan.

​​​​​​​Päivitetty 22.8. klo 8.23: Korjattu haastateltavan sijainti autossa. Auton omistaja istui kuskin vieressä etupenkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja