Taksikuski-Villen auto murjottiin käyttökelvottomaksi – kuljettajat pelkäävät murtoaaltoa

Taksikuljettajien käsityksen mukaan Uudellamaalla on käynnissä taksimurtojen aalto. Outoa on, ettei rikoksissa varasteta mitään.

– Olemme jo jonkin aikaa ihmetelleet, kun yksi jos toinenkin tuttu kuljettaja kertoo, että taas on rikottu autosta ikkunoita, taksikuski Ville Hassinen Keravalta kertoo MTV Uutisille.

Tapauksia on hänen mukaansa tavallista enemmän muuallakin Uudellamaalla, erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Hassinen itse joutui ilkivallan kohteeksi torstaiaamuna kaksi viikkoa sitten. Aamulla hän huomasi takakonttia väännetyn ja auton takalasin olevan rikki.

– Menin keittämään uudet kahvit, kun huomasin, että on ikkuna sisällä, hän kertoo.

Rahallista vahinkoa välikohtauksesta tuli useampi tuhat euroa, sillä oman auton liikenteeseen saamisessa meni kahdeksan päivää.

Autoja pengotaan, mutta mitään ei viedä

Erikoista tapauksessa oli, että vaikka autoa oli selvästi pengottu, ei sieltä ollut viety mitään. Vaikka takseissa ei käytännössä vietävää omaisuutta ole, yleensä automurroissa varkaan mukaan lähtee jotakin omaisuutta.

Tämä on yhdistävä piirre Hassisen käsityksen mukaan myös muissa alueen taksikuskeja piinanneissa murroissa. Vaikka on nähtävissä, että autoa on pengottu ja hanskalokeron tavarat olisi tyhjennetty pitkin autoa ja parkkipaikkaa, ei mitään ole huomattu viedyn.

– Tuntuu todella oudolta, että nyt ei ole mitään lähtenyt, hän toteaa.

Hän tietää tapauksien kohdistuneen ainakin Lähitaksin autoihin.

Espoolaiskuski joutui kohteeksi kahdesti kuukauden sisään

Toinen vastaavien vahingontekojen kohteeksi joutunut Lähitaksin taksikuski Espoosta, joka haluaa pysyä nimettömänä, kertoo joutuneensa muutaman kuukauden sisällä vahingontekojen kohteeksi jo kahdesti. Ensimmäisen kerran hänen autonsa lasit oli rikottu ja auto pengottu 19. lokakuuta ja toisen kerran vajaa kaksi viikko sitten. Myös tällä kertaa auto oli pengottu. Samalla paikalla oli parkissa myös muita eri toimijoiden takseja, joihin oli murtauduttu.

Myös hänen käsityksensä on, että takseihin murtaudutaan nyt poikkeuksellisen paljon.

– Ensimmäisellä kerralla autohuollossa kertoivat, että auto oli neljäs taksi tällä viikolla.

Hän pitää mahdollisena myös sitä, että sosiaalinen media on lisännyt taksikuljettajien välistä tiedonvaihtoa ja tietoisuutta kollegoihin kohdistuvista murroista. Tällä tietoa hän uskoo kuitenkin ilmiön olevan aidosti kasvussa.

Takseissa ei ole varastamisen arvoista omaisuutta

Espoolaistaksikuski ihmettelee, miksi joku on murtautunut takseihin, kun niissä ei säilytetä mitään rahanarvoista.

– Olen spekuloinut sitä, että molemmilla kerroilla oli lasit jäässä. Ehkä he eivät nähneet sisälle, hän pohtii.

– Tuntuu, että etsittäisiin jotain.

Hän pohtii, liikkuuko jossain huhu, että takseissa olisi rahaa. Hän miettii myös mahdollisuutta, että onko jonkun uuden ja alan käytäntöjä osaamattoman taksiyrittäjän autosta onnistuttu saamaan saalista, mikä on johtanut kiinnostukseen myös muita takseja kohtaan.

Tosiasia on kuitenkin, ettei takseista vietävää juuri löydetä.

– Mitään varastettavaa tai varastamisen arvoista ei meidän välitysyhtiömme autoissa säilytetä tai ole pitkään aikaan säilytetty, myös Hassinen sanoo.

– Teorioita on yhtä monta kuin puhujia, Hassinen sanoo rikosten motiivien arvailusta.

Poliisin ja vakuutusyhtiöiden tiedossa ei ilmiötä

Lähitaksin viestinnästä Sakari Laurila toteaa, että he voivat vahvistaa syksyltä neljä tapausta eri puolilta Uuttamaata, mutta ovat kuulleet tapauksia olevan paljon enemmänkin. Tekoja hän luonnehtii ”järjettömäksi ilkivallaksi” ja ihmettelee niiden motiiveja.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta kerrotaan, että erityisesti Espoon alueelle keskittyneistä takseihin kohdistuneista rikoksista on kirjattu useita rikosilmoituksia tämän vuoden aikana, mutta rikosten määrässä ei näy kasvua viime vuoteen verrattuna. Myöskään vakuutusyhtiöt IF, LähiTapiola ja Pohjola kertovat, ettei ainakaan heillä näy erityistä kasvua takseihin kohdistuneissa rikoksissa ja niistä tehtävissä vahinkoilmoituksissa.

– Takseihin kohdistuvissa ilkivalta- ja varkausvahingoissa on nähtävissä hienoista kasvua 2019 vuoden syksystä alkaen. Tapausten kappalemäärät ovat kuitenkin pieniä ja tarkasteluajanjakso varsin lyhyt. Pidämme todennäköisenä, että kyse ei ole mistään takseihin kohdistuvien varkaus- ja ilkivaltavahinkojen kasvua osoittavasta muutostrendistä, vaan normaalista vakuutustoimintaan liittyvästä vahinkomäärien heilunnasta, Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuuttamisesta vastaava Jarkko Pärssinen kertoo sähköpostitse.

– Tyypillisessä varkausvahingossa taksiin on murtauduttu sivuikkunan kautta. Vahinkoilmoitusten perusteella vaikuttaa, että tavoitteena on ollut viedä takseissa olevaa irtainta omaisuutta esimerkiksi puhelimia, tabletteja tai käteisvaroja. Tämä on kuitenkin usein jäänyt yritykseksi, koska irtainta omaisuutta ei yleensä ole säilytetty autoissa.

3:55
Katso yllä oleva video: Taksien aiheuttamat onnettomuudet lisääntyivät 70 prosenttia lakiuudistuksen jälkeen – konkaritaksikuski näyttää, millaista vaaratilannetta et halua kyydissä kokea.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja