Kuvat: Kaarle Kustaa ja Silvia juhlivat rubiinihääpäiväänsä – 40 vuoteen on mahtunut onnea ja vaikeuksia

Ruotsin hovin juhlavuodelle ei näy loppua. Tänään sunnuntaina kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia juhlivat jo 40. hääpäiväänsä. 

Hovi paljasti jo aiemmin, että luvassa ei ole suurta kansanjuhlaa, koska juhlan aiheita on riittänyt tänä vuonna jo kylliksi.

Hiljattain on juhlittu niin Kaarle Kustaan 70-vuotissyntymäpäivää sekä prinssi Oscarin kastejuhlaa. Edessä häämöttää vielä ainakin prinssi Alexanderin kastejuhla syyskuussa. Näin ollen onnellista päivää juhlitaan yksityisesti perheen kesken.

Kaarle Kustaan kosteat poikamiesvuodet päättyivät kuin salamaniskusta, kun hän ja saksalaisbrasilialainen Silvia Sommerlath kohtasivat Münchenin olympialaisten vip-aitossa vuonna 1972. Pari iski silmänsä toisiinsa välittömästi ja alkoivat pian seurustella.

Kaarle Kustaa nousi valtaistuimelle vuotta myöhemmin, vuonna 1973. Kuninkaallisia häitä juhlittiin kesäkuussa 1976 ja Silvia kruunattiin Ruotsin kuningattareksi.

Parin onni täydentyi, kun he saivat esikoisensa. Kruununprinsessa Victoria syntyi heinäkuussa 1977. Perässä seurasivat prinssi Carl Philip vuonna 1979 ja prinsessa Madeleine vuonna 1982. 

1990-luvun puolivälissä kuningasperhettä kohtasi suuri huoli, kun kruununprinsessa Victoria sairastui anoreksiaan opiskellessaan ranskan kieltä Angersin yliopistossa Ranskassa. 

Lopulta Victoria ohjattiin hoitoon ja hän parantui syömishäiriöstä. 

Onnellisen liiton todellinen koetinkivi tapahtui vuonna 2010, kun toimittajakolmikko julkaisi kuninkaasta paljastuskirjan Den motvillige monarken. Kirjassa kerrottiin kuninkaan viehtymyksestä yöelämään ja suhteesta ruotsalaislaulaja Camilla Henemarkiin

Kaarle Kustaa ei kieltänyt kirjan väitteitä, vaan totesi niiden olevan mennyttä aikaa. Liiton kohtalo oli kuitenkin epävarma, sillä Silvia edusti vielä toukokuussa 2011 ilman vihkisormusta. 

Kurssi kohti seesteisempää liittoa otettiin viimeistään silloin, kun kruununprinsessa Victoria ilmoitti odottavansa esikoistaan elokuussa 2011. Prinsessa Estelle syntyi helmikuussa 2012, ja kuningasparista tuli ensimmäistä kertaa isovanhempia. 

Tänä päivänä kuningasparilla on jo viisi lapsenlasta. Victoria sai toisen lapsensa, prinssi Oscarin, viime maaliskuussa. Madeleinella on kaksi lasta, prinsessa Leonore ja prinssi Nicolas.

Kuningasperheen uusin tulokas on huhtikuussa syntynyt prinssi Alexander, joka on prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian esikoinen.

Lue myös:

    Uusimmat