Mainos

Kuvat: Jorma kohtasi kuvausreissullaan epätavallisen kesyn hirven – "Pääsin silittämään sen turpaa"

Valokuvausreissulla Lappeenrannassa lähellä Saimaan kanavaa Jorma Härkönen kohtasi epätavallisen lauhkean hirven. Eläin oli niin kesy, että antoi Härkösen kahdesti silitellä sen turpaa.

Kun mies maanantai-illan reissullaan havaitsi puskasta tarkkailevan otuksen, hän päätti kokeilla, miten lähelle hirvi uskaltaisi ihmisen päästää.

– Houkuttelin sitä ääntelemällä ja sieltä se tuli askel askeleelta lähemmäs. Välillä se pysähtyi tarkkailemaan, mutta lopulta se tuli niin lähelle, että pääsin silittämään sen turpaa, Härkönen kertoo ainutlaatuisesta kohtaamisesta.

Luonnonvarakeskuksen tutkimusinsinöörin Petri Timosen mukaan kyseessä on ylivuotinen vasa. Emä on jättänyt vasan vastikään yksinään, minkä vuoksi kestää hetken ennen kuin eläin sisäistää uuden elämäntilanteensa.

– Aina silloin tällöin on nuoria hirviä, jotka eivät oikein tiedä, miten käyttäytyä ja ovat sen vuoksi vähän pöhköjä eivätkä osaa pelätä ihmisiä, Timonen selittää hirven epätavallista käytöstä.

Hirven paikka on luonnossa

Tiivistä yhteiselämää emänsä kanssa vuoden verran viettänyt hirvi saattaakin ikään kuin kaivata huolenpitoa ja läheisyyttä.

– Saattaa olla, että sillä on vähän sellaista läheisyyden kaipuuta ja se hakee vähän turvaa ja tuttavallisuutta, Timonen pohtii.

Kesyt hirvet eivät siis ole tavattomia tapauksia, vaikkakin harvinaisia ne ovat.

Hirven silittämisestä ei ole suoranaista haittaa, mutta mikäli eläimestä tulee liian tuttavallinen ihmisen kanssa, saattaa se aiheuttaa vaaratilanteita esimerkiksi liikenteessä.

– Mitä kesymmäksi se tulee, sitä enemmän se pyörii ihmisten nurkissa ja ennen pitkään ensimerkiksi liikenteen seassa pyörivä hirvi saattaa loukkaantua ja pahimmassa tapauksessa kuolla, Timonen huomauttaa.

– Siinä mielessä, mitä vähemmän se on ihmisten kanssa tekemisissä, sitä parempi. Kyllä se on metsä ja luonto, jossa hirven paikka hän, hän korostaa.

Kesystä hirvestä kertoi ensimmäisenä Yle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja