Mainos

KUVAT JA VIDEO: Komeat vesipatsaat hätkähdyttivät – trombeja meren yllä

Länsirannikon edustalla on tänään nähty vesipatsaita eli trombeja veden päällä.

Laivalla liikkeellä ollut Antti Walden näki tänään useita, jopa kymmenkunta vesipatsasta merellä Eurajoen edustalla, lähellä Olkiluodon ydinvoimalaa. Tummasta pilven reunasta alkoi työntyä suppiloita kohti vettä ja ne saivat aikaan pyörteitä merenpintaan. Waldenin mukaan vesipatsaat ulottuivat pilvestä veteen asti.

– Vesipatsaita oli 2-3 samaan aikaan eri vaiheissa ja ne kestivät muutamia minuutteja, enimmillään ehkä kymmenkunta minuuttia. Kun toinen syntyi, toinen kuoli. Lähimmillään olimme ehkä 500 metrin tai kilometrin päässä ja siinä tuntui jo tuuli, kuvailee Antti Walden.

Walden oli merellä noin puoli kolmen aikaan iltapäivällä. Sää oli puolipilvinen.

Paljon merellä liikkuva Walden ei ollut aiemmin nähnyt vesipatsaita. Pelottavaksi hän ei kuitenkaan tilannetta kokenut.

– Jännän näköinen juttu ja outoa, että niitä oli niin monta.Mikä on vesipatsas?

Trombi on raju, suppea-alainen ja kestoltaan yleensä lyhyt, paikallinen pyörretuuli. Vesistöalueilla syntyviä trombeja kutsutaan vesipatsaiksi. Trombi on sama ilmiö kuin tornado, mutta Suomessa ja monissa Euroopan maissa siitä käytetään nimitystä trombi.

Ilmatieteen laitoksen mukaan trombeja havaitaan Suomessa vuosittain keskimäärin 14. Maantieteellisesti trombeja on Suomessa eniten maan itäosassa sekä eteläisillä ja lounaisilla merialueilla. Yleisimpiä ne ovat heinä- ja elokuussa. Trombi syntyy kuuro- tai ukkospilven nousuvirtauksen yhteyteen. 

Siinä missä maalla oleva trombi nostaa maasta pölyä ja hiekkaa, vesipatsas nostaa vedenpinnasta pieniä pisaroita. 

– Tuntuu, että havaintoja vesipatsaista tulee useammin kuin trombeista, mikä johtuu varmaankin osittain siitä, että merialueella vesipatsaat on helpompi havaita. Lisäksi syyskesällä lämpimät vesialueet synnyttävät herkästi tämänkaltaisia ilmiöitä, toteaa MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi


Saitko kuvan vesipatsaasta, trombista tai muusta mielenkiintoisesta ilmiöstä? Lähetä kuva kuvat@mtv.fi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.