Mainos

Kuva: Natsitunnuksin varusteltu auto herätti kummeksuntaa Helsingissä – poliisi kertoo, mitkä asiat ovat autossa kiellettyjä

Helsingin Arabianrannassa oli pysäköitynä paheksuntaa herättävä auto. Lukijan lähettämässä kuvassa näkyy, kuinka autoa on koristeltu natsitunnuksin. Poliisin mukaan erikoiset autot voivat kiinnittää virkavallan huomion.

Natsiliput halutaan kieltää ikkunassa

Natsitunnuksiin otti tänään myös tiedotteellaan kantaa yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä.

Pimiä pyytää yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakuntaa kieltämään natsilipun pitämisen esillä ikkunassa.

Tapaus koskee opiskelija-asunnon ikkunassa pidettyä, ulospäin näkyvää lippua. Valtuutettu pitää toimintaa yhdenvertaisuuslain vastaisena häirintänä. 

–Tämä on periaatteellisesti tärkeä tapaus ajassa jolloin vihapuhe ja vihamielisen ilmapiirin luominen tuntuu vain lisääntyvän. Haluamme, ettei rasismiin ja syrjintään yllyttäviä symboleja levitetä julkisesti Suomessa, Pimiä sanoo kannanotossaan.

– Liikennevalvonnan yhteydessä saatetaan pysäyttää. On olemassa tietyt säännöt, mitä autossa ei saa olla, esimerkiksi auton lasit eivät saa olla liian tummennetut ja etuikkunassa ei saa roikkua mitään häiritsevää. 

– Auto ei myöskään saa aiheuttaa pahennusta, vähän samalla tavalla kuin et voi mennä puistoon virtsaamaan. Jossain menee raja, mutta missä se raja menee, niin se on tietysti vähän tilannekohtaista. Vaikea sanoa asiaa näkemättä, mutta en muista tämänkaltaista tapausta, kertoo ylikomisario Pekka Höök Helsingin poliisilaitokselta.

Lukijan lähettämässä kuvassa auton konepellille on maalattu valtava hakaristi. Lisäksi auton rekisterikilpi oli kustomoitu natsiviittauksilla.

– Auton maalauksia on monenlaisia, mutta jos on kyse jostain pahennusta herättävästä ja asia menisi sitä kautta tutkintaan, kyse olisi tapauskohtaisesta asiasta. Trafi myöntää kilpiä, ja jos erikoinen kilpi myönnetään, siinä ei varmasti sinänsä ole mitään huomautettavaa, Höök toteaa.

Poliisiautoja matkiviin autoihin törmätty

Höökin mukaan liikenteessä harvoin törmää autoihin, jotka olisivat liian paheksuttavasti koristeltuja.

– Joskus on ollut tapauksia, joissa auto on maalattu muistuttamaan poliisiautoa. Sama näissä ulkomainoksissa, kun autoja käytettiin mainoksina ja näistä tapauksista oli joskus kirjoituksiakin. Silloin saattoi olla, että jokunen tapaus oli tutkinnassakin. Mutta voisi ajatella, että alastomien ihmisten maalaaminen auton kylkeen voisi olla sellaista, joka aiheuttaisi poliisin puuttumisen.

– Jos puhutaan, että on kyse pahennuksen herättämisestä, niin se on laajempi kysymys, ja menee tutkittavaksi. Ei varmasti siellä tien päällä lähdetä asiaa selvittämään, vaan se vaatii syvempää tutkintaa, Höök selventää.

Liikenneturvallisuus ei saa vaarantua

Poliisin mukaan lähtökohtana on se, että liikenneturvallisuus ei vaarannu auton koristeluiden tai varustelun takia.

– Joskus nuoret tykkäsivät laittaa noppia roikkumaan auton etuikkunaan ja ne eivät ole lähtökohtaisesti sallittuja, koska rajoittavat näkyvyyttä.

– Ehkä se on tarkemmin katsastusmiehen asia, onko heillä mitään tarkempia rajoitteita. Poliisille asia tulee valvonnan yhteydessä, jos ajoneuvo herättää huomiota. Jos vaikuttaa selkeästi liikenneturvallisuuteen, niin siihen pitää tietysti puuttua. Aikamoisia versioitahan täällä näkyy, se on totta, Höök kuvailee.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.