Mainos

Kuutta Koivuniemi-yhtiön työntekijää kuultu työsuojelutarkastukseen liittyen

Kustannusosakeyhtiö Koivuniemen työsuojelutarkastus on alkanut työntekijöiden kuulemisella.

- Me viranomaisina olemme kuulleet tähän mennessä kuutta kyseisen yhtiön työntekijää. Osa on tullut meidän pakeillemme, muutamat ovat kertoneet asiansa puhelimen tai netin välityksellä, työsuojelutarkastaja Maarit Lehmussilta Uudenmaan työsuojelupiiristä kertoo.

Kohu Kustannusosakeyhtiö Koivuniemestä nousi, kun Helsingin Sanomien Kuukausiliite kertoi yhtiön johtajan, Tapani Koivuniemen rekrytoineen työntekijät firmaansa suljetusta uskonlahkosta, jota on itse johtanut vuosikaudet.

Työsuojeluviranomaisia Kustannusosakeyhtiö Koivuniemi alkoi kiinnostaa, kun ilmi tuli että uskonlahkosta rekrytoidut työntekijät tekevät pitkiä päiviä kyseenalaisilla työehdoilla ja selvästi alan yleistä tasoa alhaisimmilla palkoilla. Koivuniemellä on useita nimekkäitä asiakkaita, muun muassa valtionhallinnossa.

Lehmussilta kuitenkin toteaa, ettei viranomaisten valvontavalta välttämättä yllä Koivuniemen työoloihin.

- Pitää ottaa huomioon, että Koivuniemen työntekijät tekevät työtään kodeistaan käsin.

Yhtiöllä ei siis ole kiinteätä toimipaikkaa, toimistoa jossa työntekijät työtään tekevät. Näin ollen työsuojeluviranomainen ei voi puuttua siihen minkälaisia työaikoja kukin kotonaan tekee. Se on kotirauhan piiriin kuuluva asia.

Yksi asia on kuitenkin selvitystä vailla.

- Jos työnantaja valvoo työntekijänsä kotityöskentelyä jonkun teknisen sovelluksen tai laitteen, esimerkiksi Skypen, avulla niin silloin työaikalakia voidaan soveltaa myös kotioloissa. Emme tiedä, onko tässä firmassa valvottu työntekijöiden kotityöskentelyä jonkun teknisen laitteen avulla.

Lehmussilta toteaa myös, ettei työnantaja ole käynyt tarkkailemassa työntekijöitään heidän kodeissaan.

- Sellaista ei ole kukaan kuulemamme henkilö sanonut.

Kustannusosakeyhtiö Koivuniemen tulee toimittaa työsuojelupiirin vaatimat selvitykset muun muassa työoloista, työajoista sekä työterveydenhuollosta vaaditussa ajassa. Joulupyhien takia selvityksen takaraja on tammikuun puolella.

Työnantaja, tässä tapauksessa Tapani Koivuniemi voi vastata itse pyydetyn selvityksen laatimisesta tai valtuuttaa yhtiönsä lakimiehen laatimaan selvityksen. Lehmussilta kertoo MTV3:n uutisille, etteivät viranomaiset ole vielä olleet yhteydessä suoraan Tapani Koivuniemeen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.