Mainos

Kuusikymppisenä isäksi tulleet kertovat onnestaan ja antoivat vinkkinsä presidenttiparille: "Koskaan ei ole liian vanha"

Uskomatonta, mutta silti niin luonnollista. Yhtenäisempää ja kypsempää kuin nuorempana. Suunnatonta iloa vuosikymmenten odotuksen jälkeen. Näin kuvailevat tuntemuksiaan miehet, jotka ovat tulleet isäksi kuusikymppisinä – osa ensimmäistä kertaa. He kertoivat tarinansa MTV Uutisille.

Haastatellut lähettivät terveisiä myös Mäntyniemeen presidentti Sauli Niinistölle ja rouva Jenni Haukiolle: Edessä on auvoisia aikoja helmikuussa syntyvän presidenttiparin perheenlisäyksen parissa.

– Olin luopunut toivosta tulla isäksi, kun täytin 50 vuotta, kertoo 60-vuotias Reijo Salmela.

Toivon vei aluksi Reijon ensimmäisen vaimon kuolema, jonka jälkeen elämän täyttivät pitkät työpäivät atk-alalla.

Kunnes vuonna 2013 Reijo ystävystyi Facebookissa Terhiin.

– Tutustuimme, rakastuimme, muutimme yhteen ja halusimme jakaa yhteisen arjen, Reijo kertoo.

Terhillä oli ennestään kolme lasta, mutta nelikymppisenä hänelle heräsi uusi vauvakuume viime vuonna. Nyt Reijon sylissä pötköttää kolmekuinen Tero-poika. Ja tuoreen isän hymy on syystäkin leveä.

– Reijo herää usein aikaisin aamulla siihen, kun imetän vauvaa ja ottaa pojan syötön jälkeen jättäen minut vielä lepäilemään, äiti Terhi, 41, kertoo.

Reijo hoitaa myös osan Tero-vauvan ruokinnasta korvikemaidolla, saa näin kontaktia vauvaan ja Terhi-äidin mukaan ”nauttii suunnattomasti”. Äidin miniopastuksella myös vaipanvaihto ja vauvan röyhtäytykset ovat alkaneet sujua, Terhi naurahtaa.

Pitkät työpäivät kuuluvat Reijolla nyt menneisyyteen. Työttömyyseläkeputkessa hänellä on antaa kaikki aikansa perheelleen.

– Pystyn keskittymään täysin lapseen ja hänen kehitykseensä ollessani kotona täyspäiväisesti ja auttamaan myös äitiä ja olemaan tukena, Reijo kertoo.

"Lapseen on täydellisemmin kiintynyt"

62-vuotiaalla Markku Kukkohovilla on aiemmasta liitosta kolme aikuista (25-, 35- ja 42-vuotiaat) lasta. Nyt hän on saanut totutella uuteen vauva-arkeen. Markun ja Saijan, 40, ensimmäinen yhteinen lapsi syntyi kaksi kuukautta sitten. Takana on 17 vuoden yhdessäolo ja 14 vuoden avioliitto.

– Leo antoi odottaa itseään 5 vuotta, mutta raskaus alkoi kuitenkin ilman hoitoja, Markku Kukkohovi kertoo.

Vaikka Markku onkin yhä työelämässä Saijan hoitaessa lasta kotona ja vastatessa yöheräämisistä, tuntuu Markusta, että hänellä on lapselle enemmän aikaa kuin nuorempana.

– Tuntuu yhtenäisemmältä ja täydelliseltä. Lapseen on täydellisemmin kiintynyt. Aiemmin oli epäkypsempi vanhemmaksi, nyt vanhemmuuden ymmärtää oikein.

"Kun kokemusta on, osaa ottaa rennommin"

Reijo Ylenillä, 59, ja Piritta Vähämäellä, 27, oli kummallakin lapsia aiemmista parisuhteistaan.

– Olimme kyllä varovaisesti haaveilleet yhteisestä tulevaisuudesta ja perheestä, mutta suuren ikäeron takia se tuntui mahdottomalta, Piritta kuvailee suhteen alkuaikoja neljä vuotta sitten.

– Tuntui uskomattomalta, mutta samalla niin luonnolliselta. Kuin kohtaloa. Murheet ikäerosta ja Reijon iästä väistyivät ja keskityimme vain yhteiseen tulevaisuuteen ja tulevaan vauvaamme, Piritta jatkaa.

Nyt yhteisiä lapsia on kaksi: 3-vuotias poika ja 2-vuotias tyttö. Kolmannen lapsen laskettu aika on 17. marraskuuta.

Ja kuten Markku ja Reijo-kaima, myös Reijo Ylen kokee, että nyt on aikaa olla lapsilleen enemmän läsnä kuin nuorempana.

– Ja kun kokemusta on, niin osaa ottaa rennommin. Vaikka aikaa on tässä välissä kulunut, niin kyllä se lastenhoito on tuolla selkärangassa, Reijo jatkaa.

– Ei sitä meinaa edes muistaa, että toinen on jo kohta 60, Piritta säestää.

Arkipuuhat hoidetaan yhdessä

Arki ja vauva-arki sujuivat nestori-isiltä siinä missä muiltakin.

– Kumpikaan ei joudu tekemään kaikkea yksin. Äiti tekee ruoan, mutta pyykinpesu, imurointi, kaupassa käynti ja muut tehdään yhdessä sen mukaan kuinka keretään ja kumpi on vauvan kanssa, Reijo Salmela taustoittaa.

– Vaipanvaihdot ja yöheräämiset sujuvat yhtä hyvin kuin silloin nuorempanakin. Yöheräämiset ehkä jopa helpommin, kun ei tässä iässä tarvitse unta niin paljon kuin nuorena. Meidän 2-vuotiaan tytön kanssa on saanut valvoa öitä vastasyntyneestä tähän päivään asti. Saa nähdä millainen nukkuja tästä kolmannesta tulee, mutta kyllä me pärjätään, Reijo Ylen jatkaa.

– Lastenhoito ja kodinhoito menee yleensä aikalailla tasan. Nyt raskausaikana Reijo tekee enemmän, puoliso Piritta säestää.

– Markku tiskaa ja Saija imuroi. Muut jutut hoituvat jotenkin, Markku Kukkohovi tuumaa.

"Huutelijat jäivät taka-alalle"

Pariskunnan ikäero on puhuttanut parien lähipiiriä eri tavalla. Reijo ja Terhi Salmelan mukaan ikäasia ei ole vaikuttanut suhteeseen millään eikä asiasta ole keskusteltu. Markun ja Saijan suhteeseen sekä perheenlisäykseen lähipiiri suhtautui hyvin, mitä nyt kaveripiiri naljaili hyväntahtoisesti.

Reijon ja Piritan 32 vuoden ikäeroon kuitenkin puututtiin ulkopuolelta.

– Kyllä kriitikkiä ja haukkumista saatiin kuulla enemmän kuin tarpeeksi esikoista ja toista odottaessamme. Emme me välittäneet, vaan keskityimme perheeseemme ja jätimme huutelijat taka-alalle. Nyt kolmatta odottaessa ei kukaan varmaan jaksa enää kiinnostua tai sitten he ovat huomanneet, ettei haukuilla ole mitään tehoa. Mutta varmasti selän takana puhutaan, Piritta kertoo.

Parien on täytynyt myös miettiä sitä, etteivät isät ole välttämättä näkemässä, kun heidän lapsistaan tulee aikuisia.

– Toisaalta kenenkään elinpäivien määrästä ei ole takeita, Saija Kukkohovi vastaa.

2:15

Presidenttiparille toiveeksi lepoa, yhteistä aikaa ja onnea

Mutta mitä vinkkejä parit antaisivat presidenttiparille perhearkeen?

– Ilahduimme uutisesta todella. Koskaan ei ole liian vanha isäksi. Toivomme molemmille mahdollisimman paljon aikaa vauvan kanssa. Ihania ja seesteisiä hetkiä vauva-arkeen. Levätkää aina kun mahdollista, Reijo ja Terhi Salmela muistuttavat.

– Kannattaa viettää mahdollisimman paljon aikaa tulevan lapsen kanssa ja nauttia, lapset kasvavat niin nopeasti. Ja olla välittämättä ulkopuolisten huuteluista, riittää kunhan tietää itse miten asiat on. Presidenttiparille paljon onnea odotukseen, Reijo Ylen ja Piritta Vähämäki jatkavat.

– Pitäkää huolta parisuhteesta, se on pohja lapsen kasvulle ja lapsi tuo hyvään parisuhteeseen oman lisänsä, Markku ja Saija Kukkohovi tiivistävät vinkkinsä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.