Ensitreffit-parin ensimmäinen perhejoulu! Tuoreet vanhemmat Lari ja Niina lapsen saamisesta: "Joutuu kohtaamaan itsessään paljon epätäydellisyyttä"

Niina ja Lari paljastavat joulusuunnitelmansa 4:03
Videolla Niina ja Lari paljastavat joulusuunnitelmansa ja sen, mitä heillä on tiedossa ensi vuonna.

Lari ja Niina menivät naimisiin Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa vuonna 2021. Marraskuussa 2022 heille syntyi tyttö. Joulun perhe viettää perinteisissä merkeissä.

Ensitreffit alttarilla-ohjelman Lari Köymäri ja Niina Pitkänen avioituivat 8. kaudella ja saivat esikoisensa marraskuussa. Tuoreet vanhemmat ovat laittaneet ajatuksia ja voimavaroja erityisesti jaksamiseen.

– Esimerkiksi olemme koittaneet, että olisi vain yksi juttu päivässä tehtävänä, kuten vaunulenkki tai sukulaisvierailu. Tässä vielä kaikki kolme harjoitellaan. Päivärytmimme menee niin, että minulla on usein iltasyötöt ja vaimolla yösyötöt. Näin hän pääsee aikaisin nukkumaan. Usein minä nukun aamupäivällä pidempään, Lari kertoi vauva-arjesta MTV Uutiselle 21. joulukuuta.

Niina muistelee raskausaikaa hyvillä mielin.

– Kaiken kaikkiaan raskauteni oli todella helppo, joten olin onnekas sen suhteen. Mielitekojakaan ei ollut, vaikka jäätelöä kyllä kului raskausaikana, Niina kertoi.

– Ei ollut mitään komplikaatioita, mutta alussa Niinalla oli pahoinvointia, ja aika pitkään halusimme alussa varmistella, että kaikki on hyvin ennen kuin tulemme tiedon kanssa julki. Aika lailla viimeisen kuukauden päivät ajattelimme, että minä tahansa päivänä voi tulla lähtö synnärille, Lari jatkoi.

Synnytyksestä Niinalla ei ollut mitään odotuksia.

– En oikein osannut jännittääkään. Olin ajatellut, että tieto lisää tuskaa. Mitä vähemmän tietää, niin sitä helpommin se menee. Kaiken kaikkiaan todella ainutlaatuinen kokemus. Osaava henkilökunta ja Larin tuki olivat kullanarvoisia, Niina muisteli.

Tyttö tuli maailmaan hyvissä voimissa, mutta ei itkenyt

Synnytys käynnistettiin tiistaina 15. marraskuuta. Vauvan saapumista maailmaan odoteltiin kuitenkin varsin rauhassa Netflixiä katsoen.

– Kunnes yöllä kolmen aikaan menivät lapsivedet, ja vaimo supisteli ja oli koko yön hereillä. Itse heräsin keskiviikkona aamulla onnellisena joskus yhdeksän aikaan, ja olin nukkunut lähes kellon ympäri. Niina siinä sitten kertoi, että nyt on jo tilanne käynnissä. Kävin vielä lounaalla, ja sen jälkeen otettiin käyttöön vahvemmat kipulääkkeet, Lari palasi ajatuksissaan takaisin synnytyssairaalaan.

Larin rauhallinen luonne vaikutti oleellisesti siihen, mitä hän muistaa synnytyksessä mukanaolostaan.

– Sairaalassa oli oikein osaavaa henkilökuntaa, eli iso hatunnosto naistenklinikalle. Paikalla oli meidän hoitajamme, harjoittelijahoitaja ja kaksi lääkäriä. Imukupilla avustettiin meidän tyttömme maailmaan. Olen niin rauhallinen tyyppi, että tilanteesta on hyvin kaikki muistikuvat tallessa. Pidin vaimoa kädestä ja annoin ilokaasua ponnistusten välissä, Lari kertasi.

Tyttö tuli maailmaan hyvissä voimissa 16. marraskuuta, mutta ei itkenyt, kuten vastasyntyneet useimmiten tekevät.

– Äitini sanoi, että minä olin samanlainen. Katselin maailmaa ja nukahdin. Tyttömme siirrettiin äidin syliin, ja hän alkoi heti ruokailemaan. Reipas ja rauhallinen kaveri, Lari kertoi.

Lari ja vauva siirtyivät osastolle, kun Niina jäi vielä jälkihoidettavaksi.

– Hoidin ensimmäiset pesut ja ruokinnat hoitajan kanssa. Hän oli heti hyvin nälkäinen, ja hyvä ruokahalu on kyllä jatkunut, Lari naurahti.

Nimiäiset perheen kesken

Joulun jälkeinen viikko on perheellä tavallista kiireisempi.

– Seuraavalle viikolle onkin sovittu joka päivälle jotakin ohjelmaa. Meillä on esimerkiksi kavereiden kanssa joka vuosi joululanit, eli pelaamme yhdessä tietokonepelejä. Se on itseasiassa ensimmäinen kerta, kun en ole koko päivänä kotona, ja vaimo on kaksin vauvan kanssa, Lari kertoi.

Ensi vuoden Niina on omistanut vauvalle.

– Olen johonkin pisteeseen asti kotona, ja Larikin jää jossain vaiheessa vauvan kanssa kotiin. Mitään päivämääriä ei kuitenkaan ole lyöty lukkoon, Niina kertoi.

Ensi vuonna on luvassa myös vauvan nimiäiset. Tyttö saa tällä tietoa nimen tammikuun loppupuolella.

– Pidämme nimiäiset pieninä – vain lähiperhe tulee meille kotiin. Pienimuotoinen ja rauhallinen juhla, Lari kertoi.

"Kaikki ei mene koskaan lapsen kanssa täydellisesti"

Moni on sanonut Larille, että vauvantulo vaikuttaa paljon parisuhteeseen. Silti hän kuitenkin yllättyi, miten rankkaa kaikki on todellisuudessa ollut.

– Olemme tietoisesti nähneet todella paljon vaivaa ja panostaneet lepoon, rauhoittumiseen ja parisuhdejuttuihin. Totta kai uusi tilanne, vauvan jatkuva huolenpito ja lyhyet yöunet vaikuttavat omaan jaksamiseen ja parisuhteen dynamiikkaan. Mutta on meillä kyllä ollut aikuisten aikaa ja yhdessäoloa, olemme saaneet levättyä ja pysyneet kotona suht täysjärkisinä, Lari kertoi.

Niina komppaa Laria siinä, että arki on ollut työläämpää kuin mitä hän aiemmin ajatteli.

Alla olevalla videolla Niina ja Lari kertovat vauva-arjestaan.

Niina ja Lari kertovat vauva arjestaan 3:38
Katso videolta, miten Niinan ja Larin vauva-arki on sujunut, ja mikä haaveri Larille kävi väsyneenä.

– Tähänkään en ollut etukäteen niin hirveästi paneutunut. Ajattelin, että se menee omalla painollaan. Raskausaikana keskityin synnytykseen vasta loppuvaiheessa, enkä silloin ajatellut elämää synnytyksen jälkeen. Kaikki on ollut opettelua ja harjoittelua. Minulla ei ole ollut juurikaan pikkuvauvoja elämässäni, Niina kertoi.

Lari pitää lasta parisuhteelle isona mullistuksena.

– Roolisi ihmisenä muuttuu, kun astut vanhemman saappaisiin. Joudut aivan eri tavalla kohtaamaan omia pelkoja ja traumoja. Tai sellaisia asioita, joita vanhempasi ovat tehneet, kun olet itse ollut nuori. Jos koet, että vanhempasi ovat tehneet jotakin väärin tai eivät niin hyvin, niin itse vanhemman kengissä joudut kohtaamaan aivan eri tavalla sen, että joskus ne voimavarat loppuvat. Kaikki ei mene niin kuin ajattelee tai haluaa. Kaikki ei mene koskaan lapsen kanssa täydellisesti. Joutuu kohtaamaan itsessään paljon epätäydellisyyttä, Lari pohti. 

Hormoniryöpyn voimakkuus pääsi puolestaan yllättämään Niinan.

– Kyllähän se vaikuttaa, että on herkempi. Joku toinen olisi voinut jo kavahtaa tilannetta, mutta Lari hyvällä kärsivällisyydellä varustettuna on hienosti jaksanut seurata tätä vierestä. Tunteet menevät itsellä laidasta laitaan. Nyt se on jo vähän helpottanut, Niina kertoi.

Niina ei kuitenkaan usko, että lapsen saaminen olisi vaikuttanut pysyvästi heidän parisuhteeseensa.

– Se tietysti muuttaa asioita, kun emme ole tässä enää kahdestaan. Meitä on nyt kolme, joten se muuttaa dynamiikkaamme, Niina kertoi.

Lari on ollut kuukauden kotona lapsen syntymän jälkeen, mistä on ollut Niinalle suuri apu. Ensi vuoden alussa Lari palaa takaisin töihin.

– Alkuun se jännitti, mutta ei enää. Tietynlainen itsevarmuus tekemiseen on jo löytynyt, Niina kertoi.

Ensitreffit-pari Niina ja Lari viettävät ensimmäistä joulua perheenä – kertovat, miten vauva-arki on sujunut 3:50

Ensitreffit-pari Niina ja Lari viettävät ensimmäistä joulua perheenä – näin he kertovat vauva-arjestaan MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Lue myös:

    Uusimmat