Pääministeri Sanna Marin ja puoliso Markus kertovat yhteishaastattelussa 3-vuotiaasta Emma-tyttärestään: "Pienet töppöset juoksevat yläkerrassa ja kattokruunut helisevät"

7:52
Katso videolta ainutlaatuinen haastattelu: Pääministeri Sanna Marin ja puoliso Markus kertovat 3-vuotiaasta Emma-tyttärestään.

Pääministeri Sanna Marin ja hänen aviomiehensä Markus Räikkönen kertovat ainutlaatuisessa yhteishaastattelussa arjestaan ja pian kolmevuotiaasta Emma-tyttärestään sekä siitä, millainen koronan varjossa eletty vuosi on heidän elämässään ollut.

MTV Uutiset pääsi haastattelemaan paria tv-kameroiden kanssa pääministerin virka-asunnolle Helsingin Kesärantaan.

Sanna Marinista tuli 34-vuotiaana Suomen historian nuorin pääministeri 10. joulukuuta 2019.

Nyt marraskuussa 35 vuotta täyttänyt Marin ja hänen aviomiehensä Markus Räikkönen ovat asuneet pääministerin virka-asunnossa Helsingin Kesärannassa vuoden verran.

MTV Uutisten televisiokameroille antamassaan yhteishaastattelussa pariskunnan vastaukset tuntuvat paikoin tarkkaan harkituilta, mutta etenkin tyttärestään puhuessaan yli 16 vuotta yhdessä ollut pari katsoo toisiaan silmiin suurella lämmöllä.

– Kun pienet töppöset juoksevat yläkerrassa ja kattokruunut helisevät, kun pieni tyttäremme leikkii, kyllä silloin tuntuu kotoisalta, pääministeri sanoo.

– Pikkuhiljaa tähän (Kesärannassa asumiseen) alkaa tottua, toteaa Räikkönen.

Vaikea ja työntäytteinen vuosi Marinille

Kun Marin aloitti työt Suomen pääministerinä vuosi sitten, hän ei osannut aavistaa mitä vuosi 2020 pitäisi sisällään. Vuosi on ollut Marinille vaikea ja erittäin työntäyteinen.

– Tämä on ollut vaikea vuosi meille kaikille. Olemme yrittäneet pärjätä tämän kriisin keskellä ja hoitaa asioita niin, että selviäisimme kansakuntana mahdollisimman vähin vaurioin, Marin toteaa.

Marin kuvailee pääministerin työtä kiireelliseksi ja vastuulliseksi. Hän sanoo suhtautuvansa työhön hyvin nöyrästi.

Pääministeri kehuu vuolaasti kansalaisten suhtautumista koronakriisiin.

– Ihmiset ovat kestäneet vaikean vuoden hienosti. Jo keväällä, kun jouduimme poikkeusoloihin ja otimme valmiuslain käyttöön, näimme samalla ihmisiltä yhteishenkeä, Marin hehkuttaa.

– Naapureita ja ystäviä autettiin, järjestettiin kauppakassitoimintaa ikäihmisille, jotka eivät voineet käydä kaupassa. Suomalaiset ovat osoittaneet tämän kriisin keskellä suurta sisua ja ihailtavaa yhteishenkeä.

Maailmanlaajuinen huomio yllätti

Pääministeriyden myötä Sanna Marinista tuli myös kansainvälisissä medioissa huomioitu roolimalli.

– On ollut yllättävää ja myös kiinnostavaa seurata, kuinka tätä asiaa on seurattu myös maailmalla, Marinin puoliso Markus Räikkönen kuvailee.

– Se on ollut hämmentävää monellakin tavalla. En ole itse kauheasti keskittynyt siihen, vaan olen keskittynyt työntekoon. Niihin arkisiin töihin, mitä pääministerillä on, Marin puolestaan sanoo.

Sanna Marin on muun muassa noussut brittimedia BBC:n sadan vaikutusvaltaisimman naisen listalle ja päässyt muotilehti Voguen kanteen.

– Kyllä tässä on paljon tapahtunut asioita. On koitettu sopeutua, Räikkönen toteaa.

"Markus on ollut aina tukena"

Pääministerin virkaa on kuvailtu vuosien saatossa melko yksinäiseksi tehtäväksi. Kun pääministeriparilta kysytään, millainen tuki puoliso on Marinin poliittisella uralla ollut, pääministerin ilme ja olemus alkavat kirkastua.

Aviopari katsoo toisiaan lämpimästi. Marin käyttää korona-asioista puhuessaan usein poikkeuksellinen-adjektiivia.

Ja sitähän korona-aika on ollutkin. Poikkeuksellista aikaa.

– Markus on ollut aina tukena urallani. Olemme olleet jo yli kuusitoista vuotta yhdessä. Hän on kulkenut vierellä, kun olen tehnyt politiikkaa, edennyt kansanedustajaksi, ministeriksi ja sitten myös pääministeriksi, Sanna Marin hehkuttaa.

– Hän on ollut tässä rinnalla ja siitä on ollut iso apu ja tuki. Toki pääministerin työ on välillä yksinäistä, mutta on siinä ympärillä myös ihmisiä, onneksi. Koronakriisin keskellä hallitus on aivan poikkeuksellisella tavalla yhdessä neuvotellut viikoittain, välillä jopa päivittäin, asioista, jotka ovat olleet poikkeuksellisen hankalia ja isoja. Kyllä myös kollegoilta saa tukea ja apua.

Vanhempainvapaat jaettiin puoliksi

Markus Räikkönen sanoo olevansa aina puolisonsa tukena ja korostaa tukena olemisen tärkeyttä. Koko Suomi tuntee Sanna Marinin pääministerinä, mutta Räikkönen tuntee hänet puolisona ja vaimona.

– Politiikassa hän (Marin) on ollut hyvin määrätietoinen. Kotona elämme tavallisempaa elämää, Räikkönen sanoo.

Marin kuuntelee aviomiehensä vastausta hymyillen. Pääministeripari on pyrkinyt järjestämään elämänsä niin, että molemmat sekä hoitavat perhettä että tekevät töitä.

– Aikoinaan, kun tyttäremme oli pieni, jaoimme vanhempainvapaat puoliksi. Olin itse ensin puoli vuotta ja sen jälkeen Markus puoli vuotta vanhempainvapaalla, Marin kertoo.

– Yhtä lailla molemmat tekevät töitä ja luovat uraa. Meillä se on ainakin sujunut. Haluan kannustaa kaikkia siihen, että uskaltaa pohtia perheenlisäystä. Voin kyllä vakuuttaa, että töitäkin ehtii siinä samalla yllättävästi tekemään.

Markus Räikkösen ilme kirkastuu, kun hän puhuu omasta vanhempainvapaastaan.

– Siitä jäi hienoja muistoja. En kadu hetkeäkään enkä ole kuullut, että kukaan olisi katunut sitä, että jäi hoitamaan lasta. Se on hienoa aikaa. Suosittelen kyllä kaikille, hän sanoo.

Emma-tytär saa irti työstä

Parin esikoislapsi Emma syntyi tammikuussa 2018. Oma tytär auttaa pääministeriä irtautumaan työasioista ja kaikesta arkeen kuuluvasta kiireestä.

– Kun on kohta lähes kolmevuotias tyttö tuossa… Tänäänkin vastaanotimme täällä Kesärannassa joulukuusta ja hän tuli paikalle kesken seremonioiden. Eipä siinä auttanut kuin leikkiä hänen kanssaan vähän aikaa ja olla läsnä, Marin kertoo.

– Kyllä se oma tytär saa töistä irti aivan toisella tavalla kuin ehkä ne muut ihmiset.

Marin ja Räikkönen puhuvat tyttärestään suurella lämmöllä.

– Hän on hyvin aktiivinen ja iloinen, ottaa ihmisiin helposti kontaktia. Onneksi ei fyysisesti näin korona-aikana, yritetään pitää niitä turvaetäisyyksiä. Hän on hirveän iloinen ja reipas. Viihtyy ihmisten kanssa, pääministeri kertoo.

Räikkösen mukaan avioparin tyttäressä on nähtävissä molemmista tiettyjä ominaisuuksia ja puolia, jotka alkavat näkyä, kun lapsi kasvaa.

– Hänellä on kyllä selkeästi isänsä silmät, Sanna Marin lisää lempeästi.

Syyllisyyttä työkiireistä

Työkiireiden ja -paineiden lisäksi arki pienen lapsen kanssa koettelee perheiden jaksamista Suomessa. Samat huolet koskevat myös pääministerin perhettä.

– Kyllä sitä tietysti töitä tekevänä vanhempana tuntee välillä syyllisyyttä siitä, että ei ehdi olla lapsen kanssa niin paljon kuin haluaisi. Mutta olen pyrkinyt siihen, että irrotan töistä aina mahdollisuuksien mukaan viikonloppuja töistä, että voin viettää aikaa tyttären kanssa, Marin sanoo.

– Joskus lauantai- ja joskus sunnuntaipäiviäkin vietetään töiden parissa, kun tällaisia tehtäviä hoitaa, mutta silloin pyrin siihen, että voisin olla jonkun toisen päivän oman tytön kanssa. Aikaa on järjestettävä. Ei sitä muuten saa.

Yhdessä perhe tekee tavallisia asioita

Pääministerin perhe tekee keskenään tavallisia asioita.

– Paljon käydään puistossa, leikkimässä, pelaamassa jalkapalloa ja ajamassa potkupyörällä. Hyvin tavallisia juttuja. Liikunnallisia juttuja, mutta paljon luemme myös kirjoja ja joskus lauletaan lastenlaulujakin, Markus Räikkönen kertoo vaimonsa kuunnellessa miestään hymyssä suin.

– Viimeksi taisimme lukea Mauri Kunnaksen jouluaiheista kirjaa.

Itsenäisyyspäivää Sanna Marin ja Markus Räikkönen juhlivat perheen kesken.

– Elämme korona-aikaa. On syytä viettää aikaa vain niiden läheisimpien ihmisten kanssa, Marin painottaa.

– Ajattelimme katsoa illan tv-ohjelmia ja juhlistaa itsenäisyyspäivää aika rauhallisissa merkeissä.

Joulussa parasta on yhdessä olo – pukki ei tule

Entä ehtiikö joulupukki vierailla jouluna pääministerin perheen kotona?

– Kyllä nyt koronan takia pidättäydytään siitä, että pukki vierailisi. Ihan perhepiirissä olemme, mutta varmasti kaikenlaisia lasten leikkejä jouluun kuuluu. Aloitimme jo koristelemaan joulukuusta. Emma on innokas koristelija ja hän haluaa osallistua kaikkeen kodin tekemiseen. Kyllä hänen kanssaan tulee touhuttua, Marin sanoo.

Aviopari ei ole vielä ostanut toisilleen joululahjoja.

– Pitääpä miettiä jotakin osuvaa, Marin sanoo miestään katsoen.

Räikkösen mukaan joulutunnelma syntyy yhdessäolosta.

– Siinä ehditään kuitenkin perheenä olla kotona. Se on parasta aikaa, hän kuvailee.

– Ja joululaulut! Joululauluja on kuunneltu meillä jo marraskuun alusta asti. Klassisia suomalaisia ja englanninkielisiä joululauluja. Niillä pääsee aina oikeanlaiseen tunnelmaan. Glögiäkin on tullut jo juotua useita kuppeja, pääministeri Marin lisää innoissaan.

Hääpäivä säilyy muistoissa

Sanna Marin ja Markus Räikkönen avioituivat kesällä. Hääpäivänään pääministeri pysytteli erossa töistä.

– Vietimme hääpäivän yhdessä läheisimpien ystäviemme kanssa. Oli ihana, kaunis kesäpäivä ja aurinko paistoi. Juhlimme Kesärannan pihalla, Marin kertoo.

– Tyttäremmekin viihtyi juhlissa. Hän tanssi koko illan kanssamme, pääministeri ja äiti Sanna Marin päättää itsenäisyyspäivän juhlahaastattelun puolisonsa vierellään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja