Mainos

Kuusi ateriaa päivässä sopisi ylipainoisille diabeetikoille

Aikuistyypin diabetesta sairastavien kannattaisi kokeilla kolmen päivittäisen aterian sijaan kuutta, tuore tutkimus osoittaa. Tämä voisi parantaa heidän glukoosiaineenvaihduntaansa.

Tutkimus esiteltiin eurooppalaisen EASD-diabetesjärjestön vuosittaisessa tapaamisessa, ja se perustuu 47 ylipainoisen aikuistyypin diabeetikon tai ns. esidiabetesta potevan kokeeseen.

Osana tutkimusta potilaat söivät kolmen kuukauden ajan ruokansa joko kolmella tai kuudella aterialla muuttamatta kuitenkaan päivittäistä energiansaantiaan. Kolmen kuukauden jälkeen osallistujat vaihtoivat ruokailurytmiään niin, että kaikki kävivät läpi sekä kolmen että kuuden aterian jaksot.

Osallistujien paino pysyi ennallaan tutkimuksen ajan, mutta suotuisia muutoksia havaittiin glukoositasapainossa ja nälän tunteessa. Kuuden aterian jaksolla potilaiden HbA1c-tasot olivat alhaisemmat ja he saivat parempia tuloksia glukoosirasituskokeessa. Esidiabeetikkojen ryhmässä havaittiin suotuisia vaikutuksia insuliinitasoihin. Kaikki osallistujat kokivat myös olevansa kylläisempiä ja vähemmän nälkäisiä syödessään kuusi ateriaa päivässä.

Tutkimuksen tulokset pitää varmistaa suuremmissa tutkimuksissa, mutta ne viittaavat ruokailurytmin voivan vaikuttaa ylipainoisten diabeetikoiden sokeriaineenvaihduntaan. Ruokailurytmin muuttaminen voisi auttaa varsinkin diabetespotilaita, joiden on vaikea laihduttaa.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuinka suuri on riskisi sairastua diabetekseen? Testaa helposti!

Suomessa on jo yli puoli miljoonaa diabetespotilasta. Omaa riskiään sairastua kakkostyypin diabetekseen voi arvioida verkossa tehtävällä testillä.

7:45

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.