Mainos

Kuusamossa kultakaivoshanke iskee luontoon ja matkailuun

17:21

Kuusamon kaupunginvaltuusto päättää maanantaina miten se suhtautuu australialaisen kaivosyhtiön Dragon Mainingin kultakaivoshankkeesta tehtyyn ympäristövaikutusten arviointiin.

Kuusamossa on suuria paineita ratkaista saman tien koko kaivoksen kohtalo. Se ratkaistaan kuitenkin lopullisesti vasta kaavoituksella, josta onkin tulossa valtakunnallinen ennakkotapaus matkailun ja kaivostoiminnan yhteensovittamisessa.

Kuusamon matkailuväen suututtanut yva-selvitys tulee päätettäväksi laajan paikallisen kritiikin saattelemana.

- Kaupunginhallituksen esitys valtuustolle on, että hanke ei olisi toteuttamiskelpoinen. Tämä perustuu siihen tietoon mikä meillä on tällä hetkellä kaivoksen myönteisistä puolista tai kaivoksen vaikutuksista, muotoilee kaupunginjohtaja Timo Halonen.

 

"YVA on huonosti tehty"

Käylässä asuva Seppo Mustonen asuu kilometrin päässä suunnitteilla olevan kultakaivoksen tärkeimmästä Juomasuon louhoksesta. Hän ei halua kaivosta kotikyläänsä.

- Kaikki mitä sieltä voi tulla tulee minun syliin. Pölyt, melut ja likaiset vedet, Mustonen luettelee.

Mustosen mielestä yva-selvitys on erittäin puutteellinen ja vaatii runsaasti lisäyksiä ja tarkennuksia.

Kuusamon kultakaivoslouhokset osuvat matkailun ja luonnon kannalta hankaliin maastoihin. Rukalta lähimmille esiintymille on vain kolme kilometriä. Pääesiintymä Juomasuolla Käylän kylässä on reilun 10 kilometrin päässä Rukalta, mutta aivan kuuluisan Kitkajoen kainalossa.

- Lähimmillään kaivos on alle kilometrin päässä. Hyvin lähelle se tulisi, harmittelee Pro Kuusamon projektipäällikkö Anna Kantola.

 

Veto-oikeus epäselvä

Kaivoksen vastustajat haluaisivat kuopata kaikki suunnitelmat jo maanantaina valtuustossa. Kaupunki ratkaisee asian kuitenkin vasta kaavoituksella. Yleiskaavan laadinta on alkamassa kevään aikana ja kaavatyö kestää pari vuotta.

- Odotamme, että kaavatyö tuo uutta tietoa kaivoshankkeesta, Halonen sanoo.

Oman lisämausteensa asiaan tuo se, että Juomasuon esiintymän osalta voidaan mahdollisesti soveltaa uutta kaivoslakia. Silloin kaupunki voi käyttää malmissa olevan uraanin käsittelyn vuoksi myös veto-oikeuttaan. Tästä on kuitenkin asiantuntijoillakin vielä erilaisia mielipiteitä.

- Oikeusoppineiden näkemys on, että kaavoituksen kautta kunnalla on viimeinen sana siihen toteutuuko Kuusamon kaivos vai ei, Halonen uskoo.

 

Kaivoksella on myös kannattajia

Dragon Mining kaivosyhtiö seuraa toistaiseksi rauhallisesti minkälaisen vastaanoton yva-selvitys saa.

- Meidän pitää saada sosiaalinen toimilupa Kuusamoon, ei me väkisin tänne voida tulla, myöntää Kuusamossa työskentelevä projektipäällikkö Ilpo Mäkinen.

Kuusamossa arvioidaan, että enemmistö kuntalaisista vastustaa kaivosta, mutta merkittävä osa ei ole vielä ratkaissut kantaansa. Asiaa on selvitetty yvan yhteydessä tehdyllä kyselyllä ja paikallislehti Koillissanomien teettämässä mielipidetutkimuksessa.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.