Kuuluisa "Kohtalon kivi" kiikutettiin Charlesin kruunajaisiin – kivi ei ollut poistunut Skotlannista 25 vuoteen

Kuningas Charles tarjosi pojalleen kuninkaallisen rauhaneleen – onko Harrylla ja Meghanilla tulevaisuutta kuninkaallisessa perheessä? 8:21
Kuningas Charles tarjosi pojalleen kuninkaallisen rauhaneleen – onko Harrylla ja Meghanilla tulevaisuutta kuninkaallisessa perheessä?

Kuningas Charlesin kruunajaisia varten Lontoon Westminster Abbeyyn toimitettiin kuuluisa Stone of Destiny, joka on ollut osa monarkkien kruunajaisia satojen vuosien ajan.

Kuningas Charlesin kruunajaisia viettiin tänä vuonna lauantaina 6. toukokuuta. Huhtikuun lopussa uutisoitiin, että matkansa kruunajaisiin aloitti myös kuuluisa Stone of Destiny (suom. Kohtalon kivi), joka toimitetaan seremoniaa varten Lontooseen Edinburghin linnasta Skotlannista. 

Kyseessä on ensimmäinen kerta 25 vuoteen, kun kivi poistuu Edinburghin linnan muurien ulkopuolelle.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Kivellä oli merkittävä rooli, sillä se oli seremonian aikana osana kruunajaistuolia. The Crown Chronicles -sivuston mukaan Stone of Destiny on punaisesta hiekkakivestä koostuva lohkare, joka painaa noin 152 kiloa. Se on ollut jo vuosisatojen ajan ollut mukana kruunaamassa Skotlannin, Englannin ja myöhemmin Ison-Britannian monarkkeja.

Satoja vuosia vanhan kiven alkuperää ei ole pystytty vahvistamaan, mutta sen historiasta tiedetään paljon. Vuonna 1296 Skotlannin ensimmäisen itsenäisyyssodan aikana kiven toi Skotlannista Lontoon Westminster Abbeyyn kuningas Edward I, joka sijoitti sen vuonna 1300 tilaamaansa tammiseen kruunajaisistuimeen. Kyseinen tuoli on ollut kruunajaisten keskipisteenä yli 700 vuoden ajan. 

Vuonna 1996 Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus ilmoitti kiven palaavan Skotlantiin, mutta tuolloin myös sovittiin, että kivi palaisi Westminster Abbeyyn jonain päivänä kruunajaisia varten. Kivi palasi lauantaina 29. huhtikuuta sille järjestettiin jopa tervetuliasseremonia Westminster Abbeyssa. 

Toisaalta myös kiven aitoudesta on ollut epäilyjä. Joidenkin geologien tulkinnan mukaan kyseinen lohkare ei voisi olla alkuperäinen Stone of Destiny, mutta kivestä nykyään huolehtiva Historic Scotland -järjestö kertoo olevansa vakuuttunut siitä, että kyseinen kivitoden totta olisi kuningas Edward I:n aikoinaan Skotlannista Lontooseen viemä kivi. 

Stone of Destiny on selvinnyt historiansa aikana niin pommituksesta kuin varkaudestakin. Vuoden 1950 joulupäivänä neljä skottilaista opiskelijaa varasti kiven Westminster Abbeysta. Kun varkaat olivat siirtämässä kiveä, joka oli vahingoittunut vuoden 1914 pommituksessa, se halkesi kahtia. Kivenmurikat yhdistettiin glasgowlaisen ammattikivimiehen Robert Grayn toimesta. 

Kivi oli kateissa lähes neljän kuukauden ajan, kunnes se mittavien etsintöjen päätteeksi löytyi Arbroath Abbey -kirkon alttarilta Skotlannista. Löytymisensä jälkeen kivi vietiin jälleen takaisin Westminster Abbeyyn. Jälleen 1970-luvulla kivi yritettiin jälleen varastaa, mutta tuolloin aie jäi vain yrityksen tasolle.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran toukokuussa 2023.

Lue myös:

    Uusimmat