Kuulostavatko nämä oireet tutuilta? Älä sivuuta influenssana – voivat kertoa jopa äkkikuoleman riskistä

Eroon sitkeästä flunssasta – virukset rellestävät juuri nyt 5:26
Videolla kerrotaan, miksi flunssa pitkittyy ja miten sitkeästä nuhakuumeesta pääsee eroon.

Brittijärjestö muistuttaa ihmisiä kuuntelemaan kehoaan influenssakauden alkaessa. Influenssan oireet voivat nimittäin sekoittua vakavampiin sairauksiin.

Kuume vetää veteläksi. Paikkoja särkee ja rinnassa tuntuu kipua. Sydän tykyttää normaalia kiivaammin ja päätä huimaa. Oireet voivat olla merkki influenssasta, mutta myös sydänlihastulehduksesta tai sydänlihassairaudesta, varoittavat brittilehdet The Sun sekä Daily Mail.

Perusterveillä influenssa paranee yleensä itsestään ja kuume sekä särky häviävät 3–5 päivässä. Nuha ja yskä voivat jatkua vähitellen lieventyen vielä muutaman viikon ajan. Oireiden pitkittyminen on syy hakeutua lääkärin vastaanotolle samoin kuin taudin korkeakuumeisuus ja yleisvoinnin merkittävä huonontuminen.

Sydänlihassairauden oireet voivat sekoittua influenssaan

Sydämen pumppaustehoa heikentävät sydänlihassairaudet eli kardiomyopatiat aiheuttavat sydänlihaksen pitkäaikaisen sairastumisen, kertoo Terveyskirjasto. Usein kardiomyopatian ensioireena on fyysisen suorituskyvyn lasku, tykytys tai muu rytmihäiriö. Myöhemmin ilmaantuu hengenahdistusta ja lopulta sydämen vajaatoiminnasta johtuvaa turvotusta.

Brittiläisen kardiomyopatiajärjestön tutkimuksen mukaan jopa 95 prosenttia briteistä ei ole tietoisia, että pitkittyneet influenssaan liitetyt oireet voivat olla merkki sydänlihassairaudesta. Moni uskoi oireiden menevän ohi itsestään. Tämän vuoksi noin 60 prosenttia sydänlihassairauteen sairastuneista ei saanut heti hoitoa tautiinsa.

Ihmisten tulisi kuunnella kehoaan. Jos oireet eivät mene ohitse ja alkavat huolestuttaa, tulee ihmisen hakeutua mahdollisimman nopeasti lääkäriin. Kardiomyopatiaan voi liittyä sydämen vajaatoimintaa, rytmihäiriöitä tai jopa kohonnut äkkikuoleman riski, kertoo Sydänsairaala.fi.

Treenaaminen kipeänä altistaa sydänlihastulehdukselle

Sydänlihastulehdus eli myokardiitti johtuu useimmiten viruksista, kertoo Terveyskirjasto. Influenssavirus voi tulehduttaa myös sydänlihaksen, minkä vuoksi kipeänä ei suositella kuntoliikuntaa. Virusinfektioiden yhteydessä tuleva sydänlihastulehdus on usein oireeton.

Sydänlihastulehduksen tavallisin oire on rintakipu. Vakavia oireita ovat hengenahdistus, erilaiset rytmihäiriöt ja joskus sydämen vajaatoiminta. Sydänlihastulehdusta epäillessä on hakeuduttava päivystykseen.

Kardiologian erikoislääkäri Kristian Paavonen kertoi tammikuussa, että noin prosentilla flunssapotilaista ja muista infektiopotilaista on merkkejä lievästä sydänlihastulehduksesta. Kuitenkin on arvioitu, että jopa tuhannet suomalaiset sairastavat vuosittain lievän tai oireettoman sydänlihastulehduksen.

Lue myös:

    Uusimmat