Mainos

Kuulitko puskasta Kummisetä-tunnarin? Kyseessä saattaa olla pari viikkoa kateissa ollut Nooa-papukaija

Omistaja Jonne Stenrothin huoli on suuri. Lemmikki Nooa-papukaija karkasi mökkireissulla kesäkuun lopussa, eikä ole vieläkään palannut.

– Kyllä sen olisi jo aika tulla takaisin kesälomamatkaltaan, Stenroth huokaa.

Karkureissuaan keltaniska-amatsoni on viettänyt maakuntakierroksen merkeissä. Nooa, 16, on käynyt ahkerasti kylillä.

– Se karkasi Hämeenlinnassa ja vietti ainakin ainakin viisi päivää sillä seudulla. Sen jälkeen se nähtiin Hollolassa parin päivän ajan. Hollolasta se siirtyi Kangasalle. Ilmeisesti se liikkuu Tampere–Lahti-tien väliä.

Kangasalla lintu nähtiin tiistaina, mutta sitten se katosi taas. Stenroth toivoisi Nooan bonganneilta muutamaa asiaa.

– Tosi monta kertaa on käynyt niin, että Nooa on nähty jossain, mutta en ole saanut siitä heti ilmoitusta. Kun kukaan ihminen ei ole jäänyt paikalle odottamaan tai katsomaan, mihin suuntaan se lähti, niin myöhemmin se on jo kadonnut. Toivoisin, että Nooan nähneet ihmiset soittaisivat ja jos vain mitenkään mahdollista, jäisivät paikalle niin, että näkevät linnun. Jos se ehtii lähteä, niin pitäisi tietää, mihin suuntaan.

Karkulaista voi yrittää houkutella kutsumalla sitä nimeltä tai kaikenmoisilla ihmisten herkuilla kuten sipseillä tai juustolla. Turvallisinta olisi saada lintu sisätiloihin. Se on umpikesy, eikä pelkää lainkaan ihmisiä.

Ruuan ja lämpötilan puolesta papukaijalla ei ole Suomen suvessa hätää. Ennen talven tuloa sen kuitenkin pitäisi tajuta oma parhaansa, sillä vähänkään kovemmat pakkaset koituvat keskiamerikkalaisen linnun kohtaloksi.

Jo aiemmin Nooaa vaanivat muut vaarat.

– Haukat ja pöllöt. Niitä se osaa kyllä vaistomaisesti pelätä ja kaartaa piiloon. Paska homma on se, että on tottunut kissoihin ja koiriin. Se on niiden kanssa vähän tyhmänrohkea.

Nooa on etevä lintu. Sen repertuaariin kuuluu muun muassa Kwai-joen silta –elokuvan tunnusmusiikin eli kuuluisan Colonel Bogey Marchin lauleskelu. Sävelmän Nooa on oppinut todennäköisesti joltakin kaveriltaan.

– Joku on joskus opettanut sen papukaijalle ja ne matkivat toisiaan. Suuri osa suomalaisista papukajoista osaa sen, kun ne ovat olleet hoidossa eri tapahtumissa. Ne ovat kuulleet sen toisiltaan, ja se on levinnyt kuin kulovalkea. Nooa on opettanut kappaleen toiselle papukaijalle, joka minulla on ollut sen kaverina.

Myös Kummisetä-elokuvan tummasävyinen tunnussävelmä sujuu ja tavaa Nooa muutaman sanankin.

– Moro, terve, hyvä poika ja pari muuta sanaa se osaa. 

Leffamaailma on muutenkin papukaijalle tuttu, sillä se on esiintynyt Risto Räppääjä ja yöhaukka -elokuvassa ja televisio-ohjelmissa. 

Nooan katoamisesta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.