Mainos

Kuula-aseella ammutun 15-vuotiaan tapaukseen ei liity koulukiusaamista – poliisi oikoo virheellisiä huhuja

Sipoolaispojan Nikkilässä tapahtuneen pahoinpitelyn tutkinta on loppusuoralla, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja Leif Malmberg. 

Tapaus on herättänyt runsaasti huomiota sosiaalisessa mediassa, eikä virheiltä ole vältytty. Poliisi haluaakin korjata muutamia huhuja ja virheellisiä väittämiä.

Tapaukseen ei esimerkiksi poliisin tutkinnan mukaan liity koulukiusaamista. Tapahtumat olivat lähteneet Snapchat-viestistä, jossa pahoinpitelyyn osallistuneen 13-vuotiaan siskosta oli sanottu pahasti. 13-vuotias oli päätellyt uhrin olleen viestin takana, ja asiaa käsitellyt riita päättyi siihen, että 15-vuotias uhkasi lyödä 13-vuotiasta.

– Snapchat-viestin lähettäjää ei tutkinnassa saatu selvitettyä, Malmberg kertoo.

Ei ammuttu kasvoihin

Pojat olivat tavanneet myöhemmin muiden asioiden tiimoilta. Koska oli tiedossa, että kohtaaminen voi päätyä riitaan, oli paikalle kokoontunut useita henkilöitä. Tapaaminen päättyikin tappeluun.

Tappelussa yksi 12–14-vuotiaista pojista löi uhria kasvoihin, yksi potki selkään ja kaksi ampui tätä airsoft-aseella jalkoihin. Aiemmin levinneen väitteen mukaan kuula-aseella olisi ammuttu kasvoihin, mutta väite ei pidä paikkaansa.

Paikalla oli tekijöiden lisäksi seuraamassa muita nuoria, joista yksi "ajan hengen mukaisesti" videoi tapahtuneen. Hän kuitenkin poisti videon, eikä levittänyt sitä eteenpäin.

Uhri pääsi karkaamaan tilanteesta ja hänen kotonaan ambulanssi tarkasti vammat. Koska vammat eivät olleet vakavia, asiaa tutkittaan perusmuotoisena pahoinpitelynä.

Muita paikkaansa pitämättömiä huhuja oli muun muassa se, että tekijät olisivat maahanmuuttajataustaisia tai että kyse olisi kieliriidasta. Kumpikaan väitteistä ei pidä Malmbergin mukaan paikkaansa. Tapaus ei myöskään liity pahoinpitelyyn, jonka kohteeksi uhri on aiemmin joutunut.

Tekijät kantaneet vastuunsa

Malmbergista tapahtumasarja on vakava, mutta se sai julkisuudessa hänestä liian suuret mittasuhteet. Hänestä julkisuus ei auta uhriksi joutunutta poikaa tai ketään muutakaan.

– Lapsiin kohdistuvat rikokset ja sana "koulukiusaaminen" herättävät tunteita, mutta monet sosiaalisen median tekstit olivat asiattomia. Ei koulukiusaamista pelolla ja uhkailemalla ratkaista, hän toteaa.

Lähipoliisi on käynyt kouluissa puhumassa sosiaalisen median käytöstä, väkivallasta ja riitojen ratkaisemista. Nyt toivotaan, ettei vastaava enää toistu.

– Pojat ovat reippaasti selvitelleet asiaa ja kantaneet vastuunsa, Malmberg kiittelee. Myös vanhemmat ovat toimineet hyvin ja reilusti kannustaneet lapsiaan kertomaan tapahtuneesta totuudenmukaisesti.

Johtuen tekijöiden nuoresta iästä ei rikossyytettä nosteta. Asia käsitellään sovittelu- ja sosiaalitoimistojen piirissä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.