Animaatio voi aiheuttaa "ikuisia painajaisia" – näin virus leviää lentokoneessa: "En matkusta enää koskaan"

Video näyttää, kuinka virukset leviävät ilmassa – tutkijat varoittavat: ”Kokoontumisia kannattaa välttää" 1:40
Tämä video puolestaa näyttää, kuinka virukset leviävät ilmassa.

GIF-kuva yskäisyn seurauksista aiheutti inhoa sosiaalisessa mediassa. Video ei kuitenkaan suoranaisesti kerro uudesta koronaviruksesta.

GIF-video yskäisyn seurauksista lentokoneessa sai monet järkyttymään. Purduen yliopiston luoma mallinnus näyttää, miten pisarat yskäisyn seurauksena leviävät lentokoneessa, kertoo Huff Post.

Ei voi suoraan verrata koronavirukseen

Mallinnus perustuu vuoden 2014 tutkimukseen, jossa selvitettiin, vaikuttaisiko koneen ilmastointijärjestelmän muutos SARS-sairastumisriskiin. Videon perusteena on käytetty vuoden 2003 SARS-virusta ja oletusta, että se kykenee leviämään ilmateitse. Mallinnus ei siis suoranaisesti kerro uudesta koronaviruksesta, muistuttaa Business Insider.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Aiemmin suomalaistutkijat kuitenkin mallinsivat supertietokoneella tilannetta, jossa ihminen yskäisee ruokakaupan hyllyjen välissä. Tämäkin video koettiin huolestuttavana.

"Tämä on karmivaa"

Lentokonemallinnuksesta kertovaa videota on jakanut esimerkiksi Washington Post. Video lähtikin pian leviämään sosiaalisessa mediassa, missä moni järkyttyi taudinaiheuttajien leviämistavasta.

– Tämä on karmivaa, Molly Jong-Fast valittelee Twitterissä.

– Washington Postin tarina siitä, miten pisarat leviävät lentokoneessa, voittaa "GIF, joka todennäköisimmin aiheuttaa minulle painajaisia ikuisesti" -palkinnon, nimimerkki damned sinker heittää.

– Tavallaan haluan käyttää kasvosuojaa lentokoneissa nyt ikuisesti, J. Lang Wood sanoo.

– Eli emme voi ikinä enää lentää, siistiä, Abbu Koch kirjoittaa.

– En matkusta enää koskaan, Mike Monteirokin vannoo.

Kansa intoutui vitsailemaan "turvallisilla matkustustavoilla". Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Kävelemme jatkuvasti ympäriinsä hengittäen ilmaa, jota muut ovat hengittäneet"

Kaikki eivät näe kuvaajaa ahdistavana. Moni huomauttaa, että samanlaisia animaatioita voisi luultavasti saada aikaan vaikkapa luokkahuoneesta. Lisäksi mallinnuksessa on lähdetty oletuksesta, että virus pysyy ilmassa kauan.

– Tällaiset kaaviot vain saavat minut tietoiseksi siitä, miten uskomaton immuunijärjestelmä meillä on. Kävelemme jatkuvasti ympäriinsä hengittäen ilmaa, jota muut ovat hengittäneet, ja samalla hengitämme sisään kaikkea, mitä heidän kehonsa on hengittänyt ulos, ja vasta nyt huomaamme asian, kun emme olekaan immuuneja virukselle, Esmertina Bicklesnit kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat