Mainos

Kutsu kotiisi 50- ja 60-luvun hurmurit

Nostalgiset vaikutteet innostavat kaikenikäisiä sisustajia, kun elämään halutaan rock ’n’ rollia. Arjen harmaus on häivytetty muistoista, ja esiin marssivat nuorison ja värien vuosikymmenet.

Letkeällä 1950-luvulla nuoriso villiintyi. Autot, musiikki, elokuvat sekä filmitähdet johdattivat unelmien maailmaan, ja farkut mullistivat elämän.

1960-luvun suunnittelijoita inspiroi muovi. Myös railakkaat kuviot ovat jättäneet pysyvän jäljen aikakauden tekstiilihistoriaan. Aikaa vietettiin yhä enemmän television ääressä, joten olohuoneen sisustukseen ilmestyivät mukavammat sohvat ja istuimet.

Muistoja penkomaan

Tötterötukat, kellohameet, tennarit ja Baseballsin rockabilly-tyylinen musiikki kiehtovat uusia sukupolvia. Mielikuvissa Marilyn Monroe istahtaa viehkeästi tuoliinsa, Brigitte Bardot pöyhii hiuksiaan mutristaen punaisia huuliaan. Sohvalla on vielä tilaa Elvikselle ja James Deanille.

Muistojen vuosikymmen on maailma, jota ei oikeasti ehkä ollutkaan ihan sellaisena kuin unelmoimme. Nostalgian maailmasta ammennetaan kuitenkin herkulliset ainekset 50- ja 60-lukulaisiin sisustuksiin. Ne ryyditetään omilla mausteilla, sillä retrokodista ei tarvitse tehdä menneisyyden näköispainosta.

Sisustuksen helmiä etsitään myyntipalstoilta, kirppareilta ja mummolan vintiltä. Alkuperäisten tekstiilien löytäminen vaatii joskus salapoliisityötä, sillä matot, kankaat ja tyynyt olivat kulutustavaraa. Onneksi joitakin kuoseja on ryhdytty painamaan uudelleen.

Suosittuja muotoja olivat ympyrä ja pallo, ja ne toistuivat myös tuoleissa ja lampuissa. Ajan henkeen kuuluivat myös valoverhot, laverisängyt ja tiikkiviiluiset pöydät.

Puun rinnalle sisustukseen ilmestyivät muovi ja lasikuitu, josta valmistetuista Eero Aarnion Pallo- ja Pastilli-tuoleista on sittemmin tullut maailmanlaajuisia klassikoita. Alkuvuosinakaan niitä ei kuitenkaan löytynyt joka kodin olohuoneesta.

Amerikka villitsee sisustajan

Sisustamisen ei tarvitse olla vakavaa. Esimerkiksi retrohenkinen bensapumppukaappi on sekä näppärä säilytyskaluste että keskustelun avaaja. Diner-kalusteilla uusfiftari saa luotua omaan keittiöön 50-luvun jenkkikahvilan tunnelmaa.

Piristäviä yksityiskohtia ovat peltiset kyltit, neonvalot ja valomainokset. Persoonallinen valo sisustaa tilan ja luo tunnelmaa. Vakiomallien lisäksi on mahdollista räätälöidä omaan kotiin sopiva vaihtoehto.

Klassikot nykyajassa

1960-lukua inspiroivat muun muassa Andy Warholin pop-taide, hippiliike ja Beatles. Ajanhenkisessä sisustuksessa näkyvät itsevarma asenne, riehakkaat värit ja rohkeus. Linjakas tyyli viehättää silmää ja tuo levollista vastapainoa sisustukseen.

Aikakauden värikartta jakaa mielipiteitä. Oranssin, ruskean, vihreän ja keltaisen kaikki sävyt eivät ole jokaisen makuun, mutta tehosteina vaativat värit toimivat mainiosti hillitymmässäkin kodissa.

Marimekon 1960-luvun tuotantoa leimaavat Maija Isolan ornamenttikuviot ja graafisuus. Suurikuvioisista klassikoista suosikkeja ovat muun muassa Unikko, Lokki ja Kaivo. Nykyisin mallistossa on myös paljon klassikkokankaiden uusia värityksiä.

Kaj Franckin tunnettuja suunnittelutöitä ovat Kilta-sarja ja Kartio-lasit. Kilta, jonka pohjalta Iittalan Teema kehitettiin, oli aikoinaan mullistavan selkeä tulokas koristeellisten astiastojen joukossa.

Vastustamatonta viehätysvoimaa

Ilmari Tapiovaara suunnitteli vuonna 1956 Mademoiselle-nojatuolin, jonka korkea selkänoja, matala istuin ja jalkojen jyrkkä kulma saavat aikaan harmonisen kokonaisuuden. Charmikkaan klassikon lähtökohtana olivat perinteiset pinnatuolit.

Madamoisellen kaltainen hurmaava katseenvangitsija kestää arjen kulutusta, mutta joskus vintin kätköstä löytynyt aarre vaatii huoltoa. Usein tarvitaan uusi verhoilu tai maalipinta antamaan huonokuntoiselle sisustusesineelle lisää käyttövuosia.

Teksti: Marianne Nygård / Mediafocus

Kuvat: Supreme Diner Furniture, Sisustus Sherwood, Design Eero Aarnio, Iittala, Finnish Design Shop, Storex

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.