Kustannustuen suosio kasvoi yli 40 prosenttia toisella hakukierroksella

Moni pienyritys pettyi jäätyään ilman uutta korona-avustusta – tällainen on Valtiokonttorin myöntämä kustannustuki 4:10
Moni pienyritys pettyi viime vuonna jäätyään ilman kustannustukea

Yrityksille koronaepidemian vuoksi suunnatun kustannustuen toisella hakukierroksella saapui yli 40 prosenttia enemmän hakemuksia kuin tuen ensimmäisellä kierroksella.

Hakemusten käsittelystä vastaava Valtiokonttori kertoo, että viime perjantaina päättyneeseen hakuun osallistui lähes 18  300 yritystä. Edelliskierroksella heinä-elokuussa hakemuksen jätti alle 12  900 yritystä.

Jäljellä olevat hakemukset käsitellään Valtiokonttorin pyrkimyksen mukaan kuluvan viikon aikana. Hakemuksista oli tiistaina ratkaisematta noin 1 500 eli alle kymmenes.

Tähän mennessä toisen kierroksen kustannustukea on maksettu yli 156 miljoonaa euroa. Pääosa hakuun varatusta 550 miljoonasta eurosta on siis jäämässä jakamatta ensimmäisen kierroksen tapaan.

Myönteisen hakupäätöksen saaneiden yritysten osuus on kasvanut ensimmäisestä kierroksesta kymmenellä prosenttiyksiköllä, mutta valtaosa hakemuksista on edelleen hylätty. Tähän mennessä runsaat 6  200 yritystä eli noin 37 prosenttia hakijoista on saanut tukea toisella kierroksella.

Professori hölläisi tuen käyttöä

Kustannustuesta on valmisteilla myös kolmas hakukierros. Tätä varten tehty lakiesitys on käynyt jo lausuntokierroksella, joka päättyi viime viikolla.

Esitystekstin mukaan kolmas hakukierros on tarkoitus avata huhtikuun puolivälissä.

Kustannustuki on herättänyt epidemian aikana runsaasti keskustelua. Tiukoiksi koettuja hakuehtoja kritisoitiin varsinkin ensimmäisen hakukierroksen yhteydessä.

Helsingin yliopiston ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) julkistalouden professori Roope Uusitalo puolestaan esitti viime viikolla Suomen Kuvalehdessä uusista hakukierroksista luopumista.

Uusitalon mielestä ensimmäinen hakukierros oli aikanaan järkevä päätös, mutta professorin mukaan vastaisuudessa tulisi siirtyä suorasta tuesta kohti vastikkeellisempia tukimuotoja.

Hänen mukaansa on kuitenkin edelleen kohtuullista tukea yrityksiä, jos niiden liiketoimintaa epidemian hillitsemiseksi rajoitetaan.

Lue myös:

    Uusimmat