Mainos

Kurssilasku söi kuudesosan osakkeiden arvosta

Helsingin pörssin markkina-arvosta on kadonnut velkakriisin aiheuttaman kovan kurssilaskun vuoksi kuudesosa. Kaksi viikkoa yhtä soittoa jatkunut lasku painoi Helsingissä noteerattujen osakkeiden markkina-arvon 117 miljardiin euroon.

Ennen epävarmuuden käynnistämää myyntiaaltoa se oli 140 miljardia euroa.

Sijoittajien koko alkuvuoden saldo painui pahasti pakkaselle. Helsingin pörssin markkina-arvo laski pörssin tilastojen mukaan vuoden alusta 50 miljardia euroa.

Viime vuoden lopussa Helsingissä noteerattujen osakkeiden arvo oli Nasdaq OMX:n mukaan 167 miljardia euroa.

Pörssin tilasto ei sisällä Nordean, TeliaSoneran, Stora Enson ja Tiedon muissa Pohjoismaissa noteerattuja osakkeita. Helsingin pörssissä noteerattujen yhtiöiden kaikkien osakkeiden markkina-arvo oli torstain päätöskursseilla 157 miljardia euroa.

Kurssilaskun vuoksi monien yhtiöiden osakekurssit ovat laskeneet hyvin alhaisiksi niiden tuloksiin tai omaan pääomaan verrattuna. Hermonsa kurssipalossa hallitsevalle sijoittajalle oli tarjolla runsaasti kiinnostavia osakkeita savuvahinkohinnoilla.

Nokian kurssi alittaa tasearvon

Matkapuhelinjätti Nokian osakekurssi jatkoi pörssin paniikkiviikkojen aikana syöksyä, joka perjantaina oikeni lievään nousuun. Kurssi kävi alimmillaan 3,42 eurossa. Nokiaa vaihdettiin loppuiltapäivästä 3,72 eurolla.

Nokian markkina-arvo on painunut jo alle yhtiön osakekohtaisen oman pääoman. Toisen neljänneksen tilinpäätöksessä Nokian oma pääoma oli 13959 miljoonaa euroa. Osaketta kohti laskettu oma pääoma oli 3,76 euroa.

Iltapäivän kurssilla Nokian markkina-arvo oli 13931 miljoonaa euroa. Viime vuoden lopusta Nokian osakekurssi on laskenut romahdusmaisesti eli enemmän kuin puolet. Joulukuun lopussa Nokian päätöskurssi oli vielä 7,74 euroa ja pörssiarvo 29,0 miljardia euroa.

Kurssilaskun vuoksi Nokia on luisunut kärkisijalta Helsingin pörssin neljänneksi arvokkaimmaksi yhtiöksi. Torstain päätöskursseilla markkinat arvosti Nordean 26,1 miljardin euron arvoiseksi. TeliaSoneran markkina-arvo oli 20,7 miljardia euroa ja Fortumin 15,2 miljardia euroa.

Hinta-tuottosuhteet ale-tasolla

Markkinoiden epävarmuus ja sijoittajien pelkoreaktiot ovat painaneet myös monien muiden yritysten osakekurssit suhteellisen alhaiselle tasolle. Osakkeen hinta-tuottosuhteella mitattuna lähes 30 yhtiön kurssi liikkui perinteisesti edulliseksi luokitellulla tasolla eli alle 10:ssä. Kymmenien yritysten suhdeluku oli vain hieman yli sen.

Pörssin arvokkaimman yhtiön Nordean hinta-tuottosuhde oli 9, samoin toiseksi arvokkaimman TeliaSoneran. Fortumin hinta-tuottosuhde oli 11, Sammon 9 ja Koneen 16. Metsäjätti UPM:n hinta-tuottoluku oli 7 ja Stora Enson ja M-realin 6. Suurrakentaja YIT:n osakkeen hinta-tuottosuhde oli 10 ja konepajajätti Metson 14.

Helsingin pörssin osakekurssit laskivat alkuvuoden aikana noin 30 prosenttia kurssikehitystä mittaavalla OMXH-hintaindeksillä mitattuna. Nokian lisäksi pörssin suurista yrityksistä laskivat alkuvuonna voimakkaasti muun muassa Outokumpu, Finnair, M-real, Cargotec, Konecranes, Metso, Wärtsilä ja Tieto.

(MTV3 - STT)

Katso Pasi Myöhäsen juttu (Seitsemän uutiset 5.8.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.