Kurssiheilahtelut syövät bitcoin-virtuaalirahan käyttöarvoa

Virtuaalivaluutta bitcoin ei ole onnistunut raivaamaan tietään tavallisen tallaajan maksuvälineeksi.

Yrityksiä ottaa bitcoin osaksi päivittäistä kulutusta on jarruttanut ainakin virtuaalirahan epäluotettavuus: sen arvo on heitellyt rajusti ja ennustamattomasti.

Kuluttajan kannalta on ongelma, jos bitcoineilla maksaessa ei voi olla varma, tuliko maksaneeksi juuri ostamastaan tuotteesta 15 euroa vaiko ehkä 50. Suomessa vain harva yritys on uskaltanut lähteä kokeilemaan bitcoinilla maksamista. Yksi rohkeista on Levykauppa Äx, jonka myymälässä Helsingin Asematunnelissa on myös automaatti, jolla voi ostaa bitcoineja.

- Automaatilla käy jopa kymmeniä ihmisiä päivässä. Levyjä myydään bitcoineilla kuitenkin vain harvakseltaan, sanoo Levykauppa Äxän myyjä Jani Mäkelä.

Näin bitcoin toimii 

- Bitcoin on avoimen lähdekoodin digitaalinen valuutta. Sen keksi Satoshi Nakamoto -nimimerkkiä käyttänyt henkilö tai taho vuonna 2008. Toisena kehittäjänä toimi suomalainen Martti Malmi.

- Kaikkien bitcoinien arvo oli viime kuussa noin 7,8 miljardia euroa, ja vaihtokurssi suhteessa euroon noin 700 euroa per bitcoin. Arvo määräytyy kysynnän ja tarjonnan perusteella.

- Järjestelmä pyörii vertaisverkossa. Käyttäjät valjastavat tietokoneidensa laskentatehoa bitcoin-virran kirjaamiseen julkiseen tietokantaan. Palkinnoksi he saavat uusia bitcoineja.

- Louhinnaksi kutsuttu menetelmä ei käytännössä onnistu tavallisilla pöytäkoneilla, vaan enimmäkseen sitä tekevät tehokkaita tietokoneita omistavat bitcoin-yhtiöt.

- Uusia bitcoineja syntyy hidastuvaan tahtiin, kunnes järjestelmän ylärajaksi asetettu 21 miljoonaa täyttyy. Tällä hetkellä bitcoineja on liikkeellä yli 12 miljoonaa.

 

Suomen Pankki varoitti viime kuussa, että bitcoiniin liittyy maksajan kannalta vakavia riskejä. Myöskään nettipankki Nordnet ei suosittele bitcoiniin sijoittamista "missään nimessä". Sen mukaan bitcoiniin liittyy uskottavuusongelma, koska se ei ole sidoksissa mihinkään keskuspankkiin tai muihin valuuttoihin.

- Virtuaalikolikoilla voi korkeintaan hieman maustaa sijoitussalkkua, jos haluaa jännitystä elämään eivätkä suuret riskit haittaa, sanoo Nordnetin Suomen-maajohtaja Niklas Odenwall

Sijoittajat: Arpapeliä 

Monet aikaisessa vaiheessa bitcoinista innostuneet ovat ehtineet tehdä mukavasti voittoa. Toisaalta esimerkiksi eri maiden viranomaisten suhtautuminen bitcoiniin on painanut kurssia hetkellisesti reilusti alaspäin. Niklas Odenwall vertaakin bitcoinia lottokuponkiin. Kaikki maan ja taivaan väliltä on mahdollista.

- Bitcoin perustuu käyttäjien luottamukseen. Jos luottamus katoaa ja kaikki vetäytyvät, järjestelmästä tulee arvoton.

Suomen Pankin toimistopäällikkö Päivi Heikkinen on bitcoinin suhteen skeptinen. Pankki varoitti, että bitcoinin arvo on vaihdellut merkittävästi ja se voi myös menettää arvonsa hetkessä.

Kaikki bitcoiniin liittyvä tieto tulee netistä, eikä sitä voida mitenkään tarkistaa, Heikkinen sanoo. Bitcoinin käyttöä tai vakautta ei valvo kukaan eikä sitä säännellä mitenkään.

- Siellä pätevät viidakon lait, Heikkinen kuvaa.

Bitcoinia voi ostaa ja myydä netissä exchange-palveluissa, jollaisen voi perustaa kuka tahansa.

- Netissä on kerrottu tapauksista, joissa nämä exchanget ovat ottaneet ihmisten rahat ja kadonneet niiden kanssa, sanoo Heikkinen.

Yhtä kaikki kyseessä on miljardiluokan bisnes. 

Kehittäjä uskoo nousuun 

Joulukuussa Kiina kielsi pankeiltaan bitcoin-kaupankäynnin. Linjaus oli merkittävä, sillä bitcoin-markkinoiden toimijoiden mukaan erittäin suuri osa bitcoin-kaupoista tehdään juuri Kiinassa.

Toinen bitcoinin kehittäjistä, suomalainen Martti Malmi, on kuitenkin optimisti. Hänen mielestään tiettyjen maiden nuiva suhtautuminen voi hidastaa, mutta ei pysäyttää bitcoinin käyttöä. Malmi näkee bitcoinin etujen tulevan parhaiten esille nettikaupassa.

- Tulevaisuus vaikuttaa hyvältä, mukaan saadaan koko ajan isompia toimijoita, Malmi sanoo.

Hänen mukaansa bitcoinin ostaminen on turvallista, jos osaa pitää varansa. Järjestelmässä on niin hyvä suojaus, että sitä on vaikeaa hakkeroida.

- Ja osan varoista voi säilyttää käteisenä.

Malmin mukaan bitcoinin voi odottaa kymmenen vuoden päästä olevan joko hyvin arvokas tai täysin arvoton.

- Veikkaan ensiksi mainittua. 

Lue myös:

    Uusimmat